САЩ отчете огромен скок на убийствата в най-големите си градове

Пандемията създава нови пречки пред разрешаването на делата
29 дек 2020 19:07, Петя Славова
41
САЩ отчете огромен скок на убийствата в най-големите си градове
Снимка: Bloomberg.com

Американската полиция изпитва затруднения при разследването на убийствата. Това е така, защото броят на насилствените смъртни случаи нараства, а пандемията на Ковид-19 създава нови пречки пред разрешаването на делата, пише The Wall Street Journal.

За 11 месеца на 2020 г. броят на убийствата в десетте най-големи полицейски управления на страната се е увеличил с почти 40% в сравнение със същия период на миналата година. В същото време процентът на разкриване в намаля средно със 7 пункта - до около 59%.

Внезапното нарастване на броя на насилствените смъртни случаи, които обхванаха Съединените щати след намаляването на националните нива на убийства от началото на 90-те години на миналия век, шокира детективите, твърдят някои полицаи. Те се оплакват, че коронавирусът усложнява процедурата на разпитите лице в лице и улеснява маскираните заподозрени да избегнат ареста.

Освен това в някои общини доверието в полицията е спаднало заради протести срещу полицейската работа в цялата страна. В резултат на това свидетелите не са склонни да си сътрудничат с представители на закона и реда, отбелязва вестникът, цитиран от "Фокус".

"Когато към Ковид се добавиха граждански вълнения, почувствах със съжаление, че 2020 г. е идеалната буря", каза пред изданието Брендън Динихан, ръководител на отдела за разследване в полицията в Чикаго.

Според него насилието на бандите, вечен проблем на града, е основната причина за увеличаването на броя на убийствата и тези случаи са трудни за разрешаване поради липсата на свидетели, които са готови да осъществят контакт с представители на закона.

Във Филаделфия възможността да носят маски, без да предизвикват подозрения, даде смелост на някои престъпници и им помогна да избегнат последствията. Дори когато камерите за наблюдение записват престъпленията им, каза пред The Wall Street Journal Бенджамин Ниш, заместник-комисар на полицията в града.

Помощник-началникът на полицията в Хюстън Мат Слинкард заяви, че социалното дистанциране затруднява призоваването на свидетели, разследването на местопрестъпленията и посещенията по домовете. Отделът за убийства в най-гъсто населения град на Тексас е пострадал от първата вълна на коронавируса в края на пролетта, каза той, тъй като някои детективи бяха принудени да излязат в карантина и да забавят разследванията си.

В самото начало на пандемията, по време на строгата изолация, е регистриран ръст на убийствата, свързани с домашно насилие. Но в последно време повишаването на този показател се дължи на престрелки между местни банди, отбелязва Слинкард.

Убийството на Джордж Флойд от полицията в Минеаполис е подкопало доверието в правоприлагащите органи. Това се отнася особено за чернокожите американци, каза Чък Уекслър, изпълнителен директор на аналитичния форум Police Executive Research в интервю за изданието.

Междувременно сега много семейства трябва да чакат по-дълго за разкриването на убийствата на своите близки. 34-годишният син на Бренда Сойер беше застрелян в северозападната част на Филаделфия в началото на лятото. Но до този момент няма нито един арест по това дело.

"Искам онзи, който е направил това, да бъде изправен пред съда, защото е отнел живота на сина ми", каза 67-годишният Сойер. "Не се чувствам спокойна, защото този човек е на свобода".

Вероятно ще са необходими години, за да се проучат причините за скока на убийствата в цялата страна през 2020 г. Но полицията възлага част от вината върху икономическия и психологически стрес, с който хората се сблъскват по време на пандемията.

Освен това, в опит да спрат разпространението на коронавирус в затворите, някои щати освободиха затворници. Според някои полицаи това може да е допринесло за увеличаването на броя на убийствата. В същото време местните власти настояват, че са освободили само онези, които не са извършили насилствени престъпления.

Летните протести срещу полицейската бруталност и расизма понякога се съпровождаха от грабежи и жестоки сблъсъци между протестиращите и органите на реда. След това броят на убийствата също се е увеличил в много градове, обръща внимание The Wall Street Journal.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
PLP преди 3 години
До Гил БейтсДано не те ваксинират , бъдещето е по светло без прости хора.Лошото е ,че точно такива като теб се множат като мишки!
36
0
 
2
 
! Отговори
На две преди 3 години
До Анонимен Ами вече има баланс в съотношението на пъстрокожите спрямо белокожите и веднага се видя как количествените нараствания прерастнаха в качествени - разделена но 2 Америка.
35
0
 
0
 
! Отговори
anoni. преди 3 години
do-36ti- az imam useshtaneto ce do 5 godini shte ni zaminat decata nai malkite nai milite i nai krasivite ,tezi do 5 godinki ;
34
0
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 3 години
Имам усещането, че Ковид и особено ваксината за него има за цел да реши проблема с част от т.нар. проблемно население - много от чернокожите, престъпници, болни и възрастни. Ще поживеем и ще видим, ако след 5 години има драстичен спад в раждаемостта при черните, не знам, ще видим
33
2
 
1
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонименна глава от тъпо население убийствата им са по-малко от българия
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ са най-демократичната държава. И убийствата у тях стават по демократично. Следвайте светлия пример, бъдете демократи! Винаги със САЩ!
31
0
 
10
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Стига с това криминале флойд, изкараха го едва ли не герой. Обикновен криминален герой. Плаща с фалшиви пари, изпечен рецидивист и затворник, занимаващ се с продажба на наркотици. Мен ми е мъка за полицаите, дето осъдиха.
30
0
 
8
 
! Отговори
факт преди 3 години
И тук въглеродите са същите престъпници като африканци в сащ...
29
0
 
10
 
! Отговори
Батя ви преди 3 години
А статистика за расовата принадлежност на извършителите? Няма да видите, щото няма да е политически коректно!
28
0
 
2
 
! Отговори
До 23 преди 3 години
Това може да се отнася за домашното насилие, но не и за грабежите, наркоразпространението и т.н.
27
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правим им евала на американците,там всеки уважаващ се мъж има поне 1пистолет.Да не говорим ,че някой имат цял арсенал от по 300-400оръжия,повече от колкото може да има в едно РПУ в България.Милиони американци стрелят по стрелбищата повече от колкото бг войник.Янките са страховита нация,ако някой ги нападне ,горко му!
26
1
 
4
 
! Отговори
Гил Бейтс преди 3 години
като ви чипират с ваксината 70% след това всичко е лесно , защото 5G технологията ще ви "чеква" местоположението в реално време
25
2
 
13
 
! Отговори
бай ганю преди 3 години
каубойците си остават такива по манталитет каквито са били и преди вековеа ние си оставаме роби по манталитет каквито сме си били и преди векове
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тук скоро ще смучем "мазнинки" от гербавите по улиците със сламки...
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 18В един от тв каналите на ,,Дискавари",показват тежките престъпления в САЩ.Прави впечатление,че убийствата в поне 70процента от случайте са извършени от най-близките,роднини,приятели на жертвите със ЗАКОННО притежавани оръжия.
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те какво друго правят добре освен да убиват?Разбойници и крадци.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хич не ми дреме, да се избиват и да намаляват.
20
0
 
6
 
! Отговори
SS преди 3 години
Спокойно и тук престъпността ще скочи.Идва жестока финансова криза.Затова подгответе се.А коментар 12 не съм го писал аз.
19
0
 
18
 
! Отговори
Берба преди 3 години
Във френската джамахирия е същото. Париж е касапНица.
18
7
 
1
 
! Отговори
До 2 и 3 преди 3 години
Престъпниците ползват незаконни оръжия бе, умньовци!