Как един млад доктор от Разград следи безопасна ли е ваксината на Пфайзер?

Д-р Елиас Озиолор е на 30 и завежда лабораторията по токсикология
4 яну 2021 13:12,
40
Как един млад доктор от Разград следи безопасна ли е ваксината на Пфайзер?
Снимка: 24 часа

Д-р Елиас Озиолор е от Разград и е едва на 30 години, но завежда лабораторията по токсикология на фармацевтичния гигант Пфайзер и пряко отговаря за безопасността на ваксината срещу коронавируса на компанията.

Д-р Озиолор отказва медийни изяви, тъй като политиката на американския фармацевтичен гигант не позволява на работещите там да коментират дейността си. Сред първите ваксинирани в България и първи в Разград обаче е неговият баща д-р Мишел Озиолор. Той е началник на АГ отделението в разградската болница. Веднага след него се е имунизирала и съпругата му – стоматологът Наталия Озиолор.

"Чувствам се добре. Усещам единствено лек дискомфорт на мястото, където поставиха инжекцията. След като ме ваксинираха, продължих да работя, следобеда бях и в кабинета си, нямах никакви проблеми", разказа пред "24 часа" д-р Мишел Озиолор.

В началото възрастният лекар бил против ваксината, въпреки че синът му работи върху нея. Младият д-р Озиолор обаче го убедил.

"Синът ми е началник на лабораторията в "Пфайзер", която отговаря за токсичността и безопасността на ваксината. В един разговор с него разбрах, че няма нищо страшно, напротив, единственото странично действие или страничен ефект, който може да се получи, е алергична реакция, затова до 30 минути след ваксинацията трябва да стоим под наблюдение. Мине ли без алергична реакция, няма никакви проблеми. Не знам нищо по-конкретно за самата ваксина, но не може синът ми да ми се моли да я направя и тя да е опасна",разказа лекарят.

Според него това е нашето оръжие сега, с което да се защитаваме и да живеем един нормален живот. Друго няма.

"Да ходим непрекъснато с маски и да се задушаваме, не може", каза той. А мненията на лекари против ваксината не били коректни, защото те не знаят как се прави и какво има в нея. "Пфайзер" пък пазят тази информация като фирмена тайна, но гарантирали безопасността.

Заедно с целия екип на "Пфайзер" д-р Елиас Озиолор в момента работи по удължаване на имунитета от ваксината, така че да не е само 6 месеца.

"Не само съм горд, а съм доволен, че успях да му бъда гръб, защото аз не мога да го обучавам, мога само да съм му опора и гръб - и успях. Най-много съм доволен от това в живота, че не го оставих да се нуждае от нещо и виждам в него голям талант", разказа за сина си д-р Мишел Озиолор.

На 13 години Елиас напуснал Разград и отишъл да учи в Американския колеж в София. След това заминал за САЩ, където решил, че не иска да бъде практикуващ лекар. Повече му харесвало да работи в лаборатория и да прави наука.

През 2012 г. Елиас Озиолор започнал докторантура в тексаския университет "Бейлър", а през 2017 г. – професура в университета "Дейвис" в Калифорния.

"Оставаха му 4-5 години и щеше да стане професор по токсикология и генетика, но тогава се появи предложението от "Пфайзер" за работа. Бях с него, когато се консултира с неговия професор какво да прави, и той му каза, че ще отиде вместо него, ако не го направи, защото "Пфайзер" не избират кого да е", разказа д-р Мишел Озиолор.

Елиас оглавил лабораторията на фармацевтичния гигант през януари 2019 г. - малко повече от година преди да започнат разработката на ваксината срещу коронавируса.

Фамилията Озиолор е с ливански корени. Майката на д-р Мишел Озиолор е ливанка. В България той дошъл 20-годишен. Завършил е Медицинския университет в София, където се запознал със съпругата си Наталия, която е от Разград. След специализация в местната болница д-р Озиолор решил да остане.

"Няма да преувелича, ако кажа, че на мен градът много ми хареса. Спокоен е, тих е и двамата решихме да останем в Разград", сподели д-р Мишел Озиолор.

Последно д-р Елиас Озиолор си е идвал в България през лятото миналата година. Трябвало да си дойде и сега за коледните празници, като полетът му бил за 17 декември, но заради пандемичната обстановка той бе отменен. Сега ще изчака отново лятото, когато ситуацията се очаква да бъде много по-спокойна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Доктор Ози...еди кой си май е с неестествено къса кожа по главичкатa на пeниca, или направо липсваща такава?
32
3
 
3
 
! Отговори
Дали е независим ?! преди 3 години
Какво друго да каже докторчето - служител за фирмата майка .......
31
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Градът е спокоен...Ха, ха, ха, ха, ха ха...Разград бил спокоен град...
30
4
 
0
 
! Отговори
Палестина преди 3 години
Може ли Юда да не лежи на дъното на всяка доходна мръсотия?
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КалмукВсяка ваксина изисква съгласието ти, ако е доброволна. Както и всяка сериозна медицинска процедура.
28
2
 
5
 
! Отговори
Г преди 3 години
До НякойПреди да "храниш" доктора, виж се ти какъв си - неграмотен човек, неспособен да сглоби изречение без правописни грешки. Ама добре, щом казваш, теб ще слуашаме. Високият ти начин на изказ показва колко си компетентен в сферата на медицината.
27
13
 
7
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Въпросния доктор, който незнаем изобщо къв е що е, да вземе да се скрие някъде и да не агитира хората с глупостите си!! Набий си и две ваксини ако щеш, и ти и баща ти ! Инжектирате си витамини, после лъжете останалите! Незнам кой ви плаща на всички, но ще отговаряте пред Господ! И ако не се спрете, това може да стане много по-скоро отколкото изобщо сте си мислели!!! Банда убийци!!!
26
3
 
3
 
! Отговори
Калмук преди 3 години
До Анонимен 29: Посочи ми поне една друга ваксина, за която се изисква информирано съгласие ???
25
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пфайзер пазели инфо за ваксината като фирмена тайна, но гарантирали нейната безопасност!!! Е това вече е виц или обяснение за !
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КалмукКалмук, по същата причина, поради която ти искат информирано съгласие за която и да било сериозна медицинска процедура.Ти досега в болница бил ли си?
23
4
 
10
 
! Отговори
К преди 3 години
Казали че е безопасна но как е направена е било фирмена тайна и гаранции за здравето не давали!
22
4
 
8
 
! Отговори
Бивш Доктор преди 3 години
Пак аз.Не стига това ами и ваксината на Пфайзер е с РНК от вируса... Такова нещо няма аналог в науката досега. Дългосрочни ефекти няма как да са проверениТова трябва да се тества с ГОДИНИ преди да се инжектира на хора.Аз НЕ СЪМ противник на ваксинирането, напротив.Обаче тук става нещо друго. Де факто се провежда масов тест, всеки се подписва че не му пука какво ще му се случи и давай...Е не... без мен... Да почакаме и да видиме... Който е "на зор" да ходи да му слагат
21
4
 
15
 
! Отговори
Бивш Доктор преди 3 години
Значи отворих си старата микробиология от 1989 г. (аз учих от 1991 до 1997)И там пише (съкратено):- до момента (т.е. краят на 1980те години) са известни около 400 вида корона вируси.- причиняват заболявания на респираторната и храносмилателната система- НЯМА ТРАЕН ИМУНИТЕТ - след 3-6 месеца е възможна нова инфекцияТ.е. трайна ваксина за това "чудо" няма как да стане...За да се направи ваксина обикновено трябват ГОДИНИ...Аз лично ще изчакам да видя кой ще стане на зомби преди да ида
20
4
 
5
 
! Отговори
Калмук преди 3 години
Г-жо, Валерия ***, защо не попитахте въпросният доктор, защо преди ваксиниране трябва да се подписва информирано съгласие ? Какво съдържа този документ ? ... Или тези въпроси не са били одобрени от интервюирания ?
19
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До МедикЩото Правителствената болница в Лозенец не е Правителствена отдавна и се подготвя за продажба, защото за терена /земята под нея/ има голям строителен апетит! ВМА е днешната Правителствена, колега! Ама ти си сигурно от дълбокия прованс и няма как да знаеш!
18
0
 
9
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До човекДиетиленгликол е главна съставка на антифриза! И е отрова! Каква е разликата между ПОЛИ и ДИ етиленгликола? Добре е да знаем, колега!
17
19
 
19
 
! Отговори
Марци преди 3 години
Може да лаете,колкото искате,да се пените дори от злоба,но си оставате безсилни пред науката дами и господа невярващи.Ваксините вече са тук и на пук на вас,човечеството ще премине и през това.
16
13
 
17
 
! Отговори
az преди 3 години
Всички пишещи против ваксината, са ваксинирани и за жалост днес са живи именно заради ваксините.Всички които пишат против ваксината и имат деца, нали знаят че 2 часа след като се роди ваксинират отрочето.И ако всички които пишат против ваксините се откажат от правото на медицинка помощ при разболяване, тогава ще имате право да църкате. До тогава тъпите си безсмислени мнения нямат абсолютна никаква стойност,... ЗАщото сте големи отворковци, ама ако опре ножа до кокала тичате за инжекции
15
9
 
14
 
! Отговори
Медик преди 3 години
Некои българе с една гънка за равновесие,като нямат какво умно да кажат почват да плюят наред!?Тя и Корни Нинова плюеше по ген. Мутафчийски,а после притича в ВМА да я лекува!!Така,че не плюйте скъпи дрогаре в кладенчето от където по късно ще пиете вода когато ви налегне жаждата!!Лоши,добри,това сме ние!Каквото магарето,такъв и самаря!!
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 16Никой не успява в специалната си област "въпреки образованието си", а българските лекари са се доказали по света, за да знаем, че това,което казваш е категорично невярно.