Експерт: Надявам се това да не е краят на американската демокрация

„В какво се превръщат САЩ? Това е един много опасен процес“
7 яну 2021 08:10, Елка Василева
38
Експерт: Надявам се това да не е краят на американската демокрация
Снимка: БГНЕС

Надявам се, че това е краят на тръмпизма, но не и краят на американската демокрация. Това мнение изрази пред БНР Христофор Караджов, преподавател в Калифорнийския университет, след снощните размирици пред сградата на Конгреса във Вашингтон, които блокираха процедурата по валидиране на резултата от президентските избори през ноември. Демонстранти нахлуха в Капитолия, след като преодоляха охраната на сградата, а конгресмените бяха евакуирани.

Нито едно от възраженията срещу провеждането на президентския вот в определени щати, на които някои от републиканците разчитаха, а президентът Доналд Тръмп постоянно говори, нямат шанс да минат през американския Конгрес, но срамното петно остава, коментира Караджов. „Най-тъжното е, че имаме и жертва.“

„Това е демокрацията, която обича да дава за пример своите постижения на другите държави. Как може да ги даваш за пример сега, когато в деня, в който изборите трябва да бъдат сертифицирани във върховния законодателен орган, имаш граждани с оръжие в Капитолия, в парламента?“, каза Караджов.

Още по темата

Силата на Тръмп е в това, че има около 75 милиона души, които го подкрепиха на тези избори, подчерта преподавателят. „75 милиона души са си 75 милиона души – това е второто най-голямо количество гласове, дадени за американски президент в историята. Това са реално хора, които са имали причини да подкрепят Тръмп.“

Тръмп до голяма степен е изоставен от много от републиканските си съюзници, защото действията му преминаха всякакви граници, смята Христофор Караджов. Според него много от републиканците са се стреснали, че с подобни действия се дава картбланш на демократите, ако загубят изборите след 4 години, и те да излязат по улиците.

„В какво се превръщат Съединените щати тогава? Това е един много опасен процес. За съжаление Републиканската партия до голяма степен се превърна в заложник на Тръмп през тези 4 години, точно защото той се харесва на немалък брой хора, успява да мобилизира подкрепа и политиците отговарят на стимули като електоралната подкрепа. Те не могат да се „самоубиват“, когато излязат срещу голяма част от електората.“

Не само Джо Байдън беше потресен от тези събития. Бившият президент Джордж Буш излезе с много остра реч. Водещи републиканци излязоха със становища, допълни Христофор Караджов. В Сената до момента имаха превес републиканците, сега това се променя след балотажа в Джорджия, посочи той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Историк преди 3 години
Боже колко мъка има по този свят. САЩ са държавата с най-неграмотните граждани в света. Те дори не знаят каква форма на управление са. САЩ по конституция са Конституционална Република и не са ДЕМОКРАЦИЯ. Има съществена разлика м/у тези форми на управление. Демократите в последно време се опитват да извратят собствената си държава и нарушават конституцията си, но фиксирани от проблема Тръмп хората дори не забелязват, как бавно и постепенно се подменя ценностната им система.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Калеко Алеко ДА НЕ СТАНЕШ КОЛЕКА(виж Р/Б речник)
29
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименвоенната Лабораторията в Ухан била собственост на някой друг, но не на червените бАклуци? Това ли е новата опорка от Корни? Пий си хапчетата др0гарю и си пусни от тубата рекламните клипове, направени от чайниците как проучват от над 10г. вирусите за "защита" ест.
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демокрация в САЩ не е имало никога, защото тя е власт на народа, а в САЩ винаги са властвали богатите. На този човек явно добре са му промили мозъка. След последните събития там е уместно да се припомни изказването на Оскар Уайлд" Америка е единствената страна, прекрачила от варварството към упадъка, минавайки цивилизоваността". За тези, които не вярват да прочетат голямата статия на Кнут Хамсун от 1899г. "Духовният живот на Америка" и я сравнят с днешната ситуация. Много е вярна и актуална.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лабораторията в Ухан е собственост на Пфайзер , през два подизпълнитела , но собственост на Пфайзер. Ако ще се ваксинирате срещу короната все пак ползвайте тази на Файзер , готова е и тествана отдавна , много отдавна. Това не е демокрация и Сащ нямат правото да са световни лидери , банда долни мошеници , бъркащи единствено л а й на по цял свят.
26
0
 
3
 
! Отговори
Полицията ли? преди 3 години
И къде е контрапротеста със 'подръжниците' на Байдън?Във Беларус поне цветните добре го играха известно време - а тука и такова нема!
25
1
 
4
 
! Отговори
Къде са правата? преди 3 години
При тях може да се ползва груба сила и да се убиват протестиращи - тука не било демократично!
24
0
 
13
 
! Отговори
бацо преди 3 години
Демокрацията на САЩ вони така както смърдят избопите на нашия Толуп. Каква демокрация да очакваш от шайка продажници и измамници, които служат на мошета престъпници.
23
12
 
5
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Краят на американската демокрация е като края на "Загниващия американски империализъм", привижда се на разни другаре и товарищи но никога не се случва, а и докато загниваше и умираше погреба и не един и друг диктатор, както и цалото СеСеСере и други туморни образувания като бившата Югославия ... !!!
22
1
 
5
 
! Отговори
нн преди 3 години
Има убити. Това вече на САЩ им идва в повече. Начина на предаване ва власта нещо много засмърдя.
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демокрацията никога не не била присъща в тази страна . Там господства интереса на глобалистите смятащи че целият свят им принадлежи и могат да си правят каквото искат . Справка и ваксините пълни с отрови за изтребление на човечеството . Русия е номер едно във военна техника а комбинацията и с Китай ги правят страшило за целият свят но те никога не търсят военни цели и завладяване на чужди територи и богатства.Демокрация ли е да включиш че 2.5 милиона мъртви американци са гласували за Байдън?
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Надявал се?На какво?Америка в своята идея за обетована страна на емигранти се е прецакала още в своето създаване.Не може да вземаш кадри от целия свят и да е нормално.Едни бели викинги не искат черен парламент,а българи описват процеса като опасен.От началото тая страна се брани само от полицаи и гвардейци,Холивуд бълва насилие и простотия и очаквате нормален процес?Всички сте си продали душичките за едни пари и викате на това мечта.Колко страни бяха рушени по този американски модел?!!И нашата.
19
0
 
5
 
! Отговори
GREECE преди 3 години
Извинете Аз съм СОКРАТИС!Иска пита за каква Демокрация бълнувате!!!!
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква демокрация? Какъв край?
17
1
 
9
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Нека гражданската война започне сега ! Какъв капитализъм без вътрешни борби ? Който оцелее, оцелее. Хахаха
16
0
 
30
 
! Отговори
Койно преди 3 години
Тоя пък какъв експерт е? Демокрацията в САЩ бе разстреляна след братята Кенеди. Оттогава тази дума загуби смисълът си за тази изкуствена държава.
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демонокрацията е в опасност! Тръмп е просто един луд, който казва от време на време истината. Не че е промяната, но и това е забранено при демонокрацията.
14
2
 
24
 
! Отговори
Латинопартизан преди 3 години
Началото на американската Африканизация и мексиканизация!Нещо като нашенската тотална тиганизация!
13
1
 
20
 
! Отговори
Прогнозирам преди 3 години
Избухване на война някъде в скоро време в опит САЩ да намалят напрежението на собствен терен. Украйна ми се вижда като вероятен кандидат, като се имат предвид обвързаностите на Байдънови.
12
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видяхме демокрацията в деиствие - газ стрелба по демонстранти , убити граждани протестиращи срещу подмяната на - вота