Коронавирусът провали Тръмп, демокрацията в САЩ е компрометирана

Коментар на проф. Румяна Коларова и доц. Боян Чуков
Обновена: 8 яну 2021 11:40 | 8 яну 2021 11:40, Анисия Иванова
64
Коронавирусът провали Тръмп, демокрацията в САЩ е компрометирана
Снимка: Bulgaria ON AIR

След щурма срещу американския конгрес Доналд Тръмп за първи път призна публично новоизбрания президент Джо Байдън и обяви, че ще осигури плавно, организирано и безпроблемно предаване на властта. Междувременно жертвите на размириците на Капитолия станаха 5, след като полицай почина от своите рани.

"Способността на американските партии да агрегират противоположни политически позиции беше много показателна. Докато в Европа екстремистките организации са забранени по закон, в Америка съществуват анклави от радикални структури, които по Конституция не са забранени. Това посочвахме като силата на американската демокрация", заяви политологът проф. Румяна Коларова.

В студиото на "България сутрин" тя изрази мнение, че виждаме радикализирани организации, които са готови да атакуват федералната власт в САЩ.

Още по темата

"За Доналд Тръмп гласуваха 74 млн., за Джо Байдън - 81 млн. Това прави 155 млн. души. Списъците с избиратели в САЩ са 153 млн. Това означава, че участието на избирателите е над 100%. На предишните избори са участвали 55,7% от избирателите. Ако допуснем, че този път са участвали 66%, а Тръмп е получил 74 млн., за Байдън остават 31 млн. Една голяма част от американците ще останат с усещането, че са измамени", обясни международният анализатор доц. Боян Чуков пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Коларова контрира, че тази сметка е абсолютно манипулативна и подвеждаща. За нито една от цифрите няма гаранция, че е такава, настоя тя.

"Има радикализация от двете страни. Когато имате разделено общество и водещите политически фигури се сблъскват по такъв начин, това дава свобода на радикалните организации да правят каквото си искат", подчерта политологът.

Тя изтъкна постановлението на съда в САЩ, че няма нещо нередно в изборите, което радикално би променило крайния изход от надпреварата за Белия дом.

"Избирателната система в Америка беше перфектна и действаше безотказно. Сега е нарушена тази социодинамична хомеостаза. Демократите тръгнаха по пътя на КПСС - всичко, което не сме ние, не е демократично. Твърдят, че всички други са далеч по-ниски от тях в интелектуален план", каза още доц. Чуков.

Според проф. Коларова Тръмп е направил всичко възможно да мобилизира радикалните избиратели, тъй като борави с новите медии.

"Америка не може да се върне в онова състояние, в което беше преди. Тези приказки, че всичко ще се успокои и ще тръгне по стария път, няма как да стане. Не работи икономическата основа, върху която се градеше американската демокрация. Икономическата парадигма в Америка се срути, тя не работи. Байдън е противник на класическата промишленост, той е за "зелената" енергетика", посочи доц. Чуков.

По думите му Тръмп е бил надигран перфектно и дори "смазан" през последните 48 часа. Голяма част от привържениците му са го предали и той трябва да търси начин да минимизира щетите, смята международният анализатор.

"Тръмп щеше да спечели тези избори, ако не беше коронавирусът. Икономически в момента Америка се стабилизира и тръгва напред. Тръмп сбърка в една ситуационна криза, която се оказа доминираща на тези избори. Имаме един човек, който отказва да приеме поражението си", отбеляза проф. Коларова и добави, че бъдещето на Тръмп ще бъде решено в следващите 10 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
3
 
! Отговори
останете будни преди 3 години
Тръмп ще остане в сърцата на американците като президент който не е започвал и водил войни. Ще остане като президент срещу когото беше използвана вирусна пандемия и вилнеещи афро-американци. Светът е объркан, и дезинформиран. Тежкото състояние в което вече изпада ще продължи поколения напред.
57
0
 
3
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Коронавирусът не подмени вота за президент. Сорос и метастазите му го направиха и това беше края на Америка - такава, каквато я знаем откакто сме се родили.
56
5
 
1
 
! Отговори
gosko преди 3 години
Населението на САЩ към момента е около 320 милиона Твърдението на Чуков, че по списък всички избирателите в САЩ са 153 милиона може да мине само ако вместо глава имаш чук (и сърп). Също толкова неверни са и другите цитирани от него цифри.
55
1
 
0
 
! Отговори
Пурко преди 3 години
Нас в Америка какво ставало подробно ни информират, не че нещо зависи от нас там, а защо лифта на Витоша не могат го поправи по същите фундаменти, основи и станции след като там е работил не ни обясняват.
54
1
 
3
 
! Отговори
Крадеца вика преди 3 години
Между протеста на тръмпистите и предишните протести на демокраsтавците - цъrни,ЛГБТ,женdъри,троцкисти.... има огромна разлика. Този протест беше мирен и хората бяха тръгнали на празник. Само провокатори антифъри се опитаха да го окървавят и сега крdдецът вика дръжте крадеца.
53
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До сметкаджия. Децата под 18 г не са 1/4 от населението. Там хората имат по много деца . На 34 вече са дядовци и децата им са обикновенно от няколко жени. Казвам ти го от личен опит , бил съм там .
52
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФактТрябва ви някой по-известен автор на детски приказки, че вече издишате откъм конспиративни съчинения. Факт!
51
4
 
1
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
лаймерика закривай ,ликвидирай ,занулявай ,стига са се мъчили!
50
5
 
8
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Коронавирусът беше пуснат от Сорос и бандата му,като една от целите беше свалянето на Тръмп.
49
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя "старец" е само 3 години по-стар от видиотения Тръмп.Ако цял живот си мамил и си крал като него - резултатът се вижда по изборите.За пръв път в историята на САЩ 81 МИЛИОНА ГЛАСУВАХА ЗА Байдън просто защото вече не могат да търпят оранжевия перчем.
48
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакви вируси и идиотии - Тръмп психопата сам си се провали.4 години писа лъжи във фейсбус и туитър, които после бяха опровергавани.4 години само позира.Най-после Сащ се отърваха от това ***.Чуков да ходи да се гръмне.
47
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквито и приказки от Хиляда и една нощ да ви разправя десара Боян Чуков, бъдете сигурни че Русия в днешния си вид няма да надживее Джо Байдън. Ще изгуби още 8-10 милиона квадратни километра от територията си.
46
2
 
5
 
! Отговори
Сметкаджия ;) преди 3 години
Продължение на простите сметки:Население на САЩ към 2019г. 328 млн.Хора в избирателните списъци 153 млн.Ако приемем, че хорат под 18г. са около 1/4 от населението имаме около 246млн. пълнолетни амариканци. Защо в списъците липсват 93млн. е интересен въпрос за доцента.Иначе ако са гласували 155млн. от 246 млн. имаме избирателна активност около 63%: изглежда правдоподобно.
45
1
 
10
 
! Отговори
До 43 преди 3 години
Този оглупял старец може и да го поддържат и отвън-Китай ,Русия ,а може и двете.Той ще е като троянски кон- ще разбият държавата отвътре, точно по американски модел .
44
2
 
8
 
! Отговори
Ковид да, Тръмп не! преди 3 години
Доналд Тръмп бе провален с перфектна квази-военна операция - разпространяването на корона-вируса. След встъпването в длъжност на Байдън, авторите на операцията би трябвало да се опитат да върнат дyха на корона-вируса обратно в бутилката. Дали ще могат или ще се получи нова кутия на Пандора? Всъщност, този въпрос има значение само ако провелите операцията "Ковид да - Тръмп не!", желаят да върнат дyха в бутилката. Много вероятно е те да тръгнат по утъпкания път на войните извън Америка.
43
5
 
8
 
! Отговори
!?!? преди 3 години
Досега Америка подклаждаше революции, сваляше правителства, а сега ще си сърба своята манджа
42
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая професорка е толкова т-ъ-п-а, че е пробила всички дъна! Чудя се въобще КОЙ И ЗАЩО ПРОДЪЛЖАВА ДА Я КАНИ за "мнение"!!! "америка се стабилизирала и тръгвала напред"!!! НА КАКВА ОСНОВА тя ще тръгне напред??? Всичко, което можеше да се разграби ВЕЧЕ Е РАЗГРАБЕНО! Последно беше разграбен СССР и всички соц.страни, сега ВЕЧЕ НЯМА КОГО!!! Тръмп много добре разбра, че така нещата вече не вървят и се опита да промени нещо........но, "любимите демократи" на тази "професорка" се заблудиха като нея!
41
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
великите сили които пддържат тоя старец с деменциа са банкерите на сащза тях президентите винаги са куклите от кукления театърнима разумен човек може да допусне че гащника обама или оня посредствен артист рейгън са управлявали америкаа приказките за демокрацията са храната за плебса
40
2
 
8
 
! Отговори
God преди 3 години
До ннБи ли уточнил какви точно са "издънките", които споменаваш? Че възпря въланата от нелегални емигранти от Мексико (не само мексиканци), спъна Китай в кражбите им на ноухау, разбра се с корейският диктатор да спре да провокира Ю. Корея и най-важното - спомогна израелците да се помирят със саудитите. Изтегли войските от Азия както обеща и не започна нова война като Обама. Икономиката беше в бум с рекордно ниска безработица. Наистина - издънка след издънка.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 27Слаба ракия, а кото станеш от компа: хладилника ти пак празен и ти пак неграмотен.:))))