След щурма на Капитолия, могат ли да изгонят Тръмп?

Според мнозина президентът на САЩ е подстрекавал случилото се
Обновена: 9 яну 2021 09:53 | 9 яну 2021 09:45, Петя Славова
302
След щурма на Капитолия, могат ли да изгонят Тръмп?
Снимка: БГНЕС

Ерата Тръмп приключва на 20 януари. А може би дори още по-рано? След щурма на Капитолия демократите настояват той да бъде освободен още сега. Могат ли да го изгонят?

След щурма на Капитолия се множат призивите за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, предава "Дойче Веле". Юридическата база за това би била 25-ата поправка на американската конституция. А в член 2, параграф 4 на Конституцията се казва, че пълномощията на един президент могат да бъдат предсрочно прекратени (т.нар. процедура за импийчмънт) "при наличие на тежки престъпления или провинения от негова страна". Тази процедура може да бъде задействана по предложение на Камарата на представителите и гласувана в Сената.

Ключовият въпрос в този случай гласи: Подстрекаването към бунт срещу демократични институции представлява ли "тежко престъпление"?

Още по темата

Има основания, Тръмп подстрекава

Доналд O' Съливан, историк от Калифорнийския държавен университет, казва пред ДВ, че според него има достатъчно основания за процедура по импийчмънт, макар той самият да не вярва, че тя ще се увенчае с успех – поради липсата на съответно мнозинство в Сената.

А има ли основания да се смята, че събитията на хълма Капитолия са пряко следствие от поведението на президента Тръмп? Да, има. В самия ден, в който бе щурмувана сградата на Конгреса, Тръмп произнесе реч пред свои привърженици, в която отново се обяви за победител от изборите с думите: „Ние постигнахме земетръсна изборна победа.“ Това твърдение обаче не отговаря на истината.

Официалните резултати от изборите показват, че те са спечелени от Джо Байдън с 306 срещу 232 гласа на членове от Избирателната колегия. Нещо повече: Тръмп призова привържениците си да се отправят към Капитолия и да окуражат републиканските депутати, "да си върнат обратно нашата страна". В Туитър Тръмп също многократно призоваваше привържениците си да проявяват смелост и твърдост. Всички тези изказвания де факто представляват апел за поход към Капитолия и опит за оказване на влияние над депутатите.

Какви възможности дава 25-ата поправка?

В нея са уредени случаите, в които един президент може да бъде свален от власт. Тя беше приета през 1965 след убийството на президента Джон Кенеди и всъщност се отнася до ситуации, в които президентът не е в състояние да изпълнява своите правомощия - да речем, поради болест.

За подобни процедури обаче едва ли остава достатъчно време. Ако се използва 25-ата поправка, Тръмп може да бъде освободен от поста си незабавно, но само временно, което пък би могло до доведе до нови борби за надмощие между правителството, президента и Конгреса, които да се проточат и след 20 януари, когато Джо Байдън трябва да встъпи в длъжност.

Отстраняването на Тръмп чрез нова процедура по импийчмънт също е несигурно, защото се видя в т.нар. украинска афера на президента как той успешно се пребори и срещу тази възможност. А за да се стигне до импийчмънт, е нужно мнозинство от 2/3 в Сената. Експертите не са сигурни, че то би могло да се постигне.

Може ли Тръмп да бъде съден?

Експерти по право смятат, че е възможно на Тръмп да се потърси отговорност за подстрекателство. "Подстрекаването е наказателен състав, който най-точно отговаря на сегашната ситуация, защото става дума за подстрекаването към насилие срещу държавата. И точно това се случи в Конгреса", казва правният експерт Кенет Манузама.

В раздел 115 на американското федерално законодателство е записано, че подтикването към бунт срещу държавата представлява криминално деяние. "Всеки, който подстрекава, помага или сам участва в бунт срещу институциите на държавата, трябва да понесе наказание по силата на това право", се казва там. Личност, осъдена по този параграф, няма право да заема повече никакви официални постове в държавата, а опитът за държавен преврат може да бъде наказан с лишаване от свобода до 20 години.

В момента от Тръмп обаче не може да се търси наказателна отговорност, тъй като се ползва с имунитет като държавен глава. С други думи: отговорност за събитията от 6 януари може да се търси от Тръмп чак след изтичането на президентския му мандат.

Нереалистично е да бъде заведено дело

Експерти като O' Съливан обаче смятат, че е нереалистично Тръмп да бъде съден за подстрекаване към държавен преврат. "Подобен процес е труден и би повлякъл след себе си серия от други процеси срещу участниците в атаката срещу Капитолия", казва експертът. А това, според него, би било контрапродуктивно по отношение целта на новия президент Джо Байдън, който иска отново да обедини американците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледайки кадрите от щурма на Капитолия нямам съмнение че това беше театър.Въпросът е кой го режисира?Познавайки колко праволинейни са привържениците на Тръмп (повечето си личеше че са реднеци или както им викат с червени вратове) много е трудно да повярвам че са били купени от Сорос, Байдън или който и друг. Така че има само един единствен отговор на въпроса.
254
0
 
3
 
! Отговори
мак преди 3 години
Много лесно го щурмуваха, ще речеш, че няма никаква охрана. Или пък цялата работа бе запланувана, да им позволят да нахлуят и да злепоставят Тръмп.
253
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страшно го мразя това прасе Тръмп Бих го прибил
252
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1. Няма никакви доказателства, че Тръмп е подстрикал щурмът в конгреса2. Няма как тази поправка 25 да мине през Сената, тъй, като там комунистите (пардон, демократите), нямат мнозинство до 12:00ч. на 20/01/2021, когато Камала Харис става вице и взима единия глас превес.3. Конституцията не предвижда нищо за пост-импийчмънт на президента5. Мислите ли че Тръмп, който цял живот работи с големи адвокатски кантори, не си е опекъл работата предварително...??Ай, със здраве!
251
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срещу Радев също трябваше да започне процедура по импийчмънт. С вдигнат юмрук той насърчи погрома над парламента и насилствена смяна на законноизб.аната власт. Погази конституцията, напусна президентската институция, за да оглави бунт, раздели нацията. Срещу него има данни за държавна измяна и корупция.
250
4
 
3
 
! Отговори
264 ива_чка преди 3 години
преди известно време пишеше/тролеше с псевдоним еЛи_савета. Искаш ли да обсъдим международните отношения пред мавзолея наСифилистика след 2 часа?
249
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честните сми,защо не пишете нищо за скандала с италианската военна компания Леонардо,чиѝто служител разкри кражбата на гласове от Тръмп към хилари клинтън през 2016 година? И за организираното за прикритие обвинение за Руска намеса! Скоро Лавров ще даде официално изявление!
248
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До EmigrantСамо ти и Тръмп не разбрахте че всъщност той загуби 81 милиона гласа и накраят не заприлича а си стана бясно улично куче понеже не обича да губи и се опита самият той да фалшифицира и манипулира изборните резултати (а заклетите свидетели не представиха никакви доказателства)Да, Америка беше създадена от бели, но сега е това което е благодарение на всички емигранти не само белитеНикой не му е виновен че сега сърба попарата която сам си надроби със безумните си конспиративни теории
247
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИваЕх Ива - и ти вярваш на КГБ агент който е отговарял за пресата и пропагандата?И е писал всичките си статии през 80те години на миналият век.Сега сме в 21ви век и нещата са съвсем различни - децата се раждат със смарт телефони в ръце и комунизма е само в главите на болни хора и пенсионери помнещи какво беше преди 1989.
246
1
 
5
 
! Отговори
Ива преди 3 години
Четете интервютата на Юрий Безменов !! Откъде Марксистите идат и как ще разрушат запада и САЩ отвътре..
245
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимен 248Тръмп беше първият републикански избран президент (той не е републиканец) който в предизборните си речи подкрепяше ЛГБТ само и само да го изберат и след това ги излъга и ги ограничи.Явно и ти си сбъркал - неговата идея беше Тръмп и семейството му на Първо Място и след това интересите на всички които го слушаха. Също така открадна МАГА от Рейгън, но истинската му цел беше да направи Америка бяла. Само че вече сме в 21ви век и нещата стоят по съвсем друг начин.
244
5
 
10
 
! Отговори
Emigrant преди 3 години
Фасадата на демокрацията половин милиона чиновници заедно с Пентагона,ФБР и холивудските откачалки поведоха война чрез фалшификации и измами срещу повече от 70 000 000 американци,избиратели на Тръмп.Това са белите американци,създателите на САЩ!Както са въоръжени до зъби,ако демо комунистите продължат да ги мачкат чрез процедурни и законови хватки чрез полиция и федерални,ще скочат и ще има повторение на гражданската война,но много кървава и унищожителна!!
243
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимен 248Тръмп наследи икономика която беше вече възстановена - не виждам защо да му дажаме кредит за това?Обама прие безработица над 10% и я свали малко над 4%, Тръмп я понижи малко под 4% но сега е около 8% - къде виждаш да я намалил?Не Тръмп а големите компании си върнаха производството понеже разбраха че азиатците (и най вече китайците) им крадат технологиите.Тръмп привидно намали данъците за средната класа но премахна почти всички отписвания което де факто ги увеличи.
242
2
 
11
 
! Отговори
Emigrant преди 3 години
Или светът се е превърнал в нещо друго или аз не разбирам нещата?!Явно естаблишмънта начело с демократите и предателите републиканци са решили да си запазят топлите местенца и столове,които за кратко видяхме на репортажите?!И всички викнаха по Тръмп като по бясно улично куче!Тотална манипулация на медиите и на изборите!Колкото да го представят за луд бай Дончо си е в час!Представи 1500 заклети свидетели за фалшифициране на изборите,но съдиите се скриха и ср,аха на правосъдието?!Жалко за САЩ??!
241
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много столици минаха с разбивани на парламента.Иде ред в Москва
240
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пирова победа ще е това и мисля байдън и олигарсите му са наясно. ще трябва да смачкат всички свободни медии, да запушят устите на всеки а това не е много лесно. феновете им са безделници живеещи от помощи а от татък е работеща америка.
239
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 252За санкцийте си прав,деиствително Тръмп,не са че не облекчи санкцийте а въведе нови.Обаче,колега военния бюджет на щстите не чак толкова огромен1,4трлиона !!!Много по-малко е740млрда долара и то въпреки Тръмп ,който беше против.
238
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно е сигурно при Байдан биг-боса на руската мафия Вовка *** ще бере големи ядове.Санкцийте ще продължат да удрят по руската икономика ,няма да е чудно мужиците да нахлуят в Кремъл.
237
6
 
8
 
! Отговори
до анонимен преди 3 години
Единствените, които ще реват за тромпета, ще са Путинистите.------------Дори Обама не посмя наложи толкова санкции срещу Путин, колкото Тромпета, бе, амебо!Воения бюджет отвърден от Тръмп 1,4 Трилион Долара....., бе, ДБЛ!!!!Невиждана и нечувана до ден днешен инвестиция във ВПК-то на САЩ!Ба си изсушение едноклетъчни, ей!
236
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малкият Ким ще отнесе Байдън като куцо пиле домат, а не ми се мисли какво го чака старецът ако се захване с Путин и Русия.