Ще успеят ли да отнемат властта на Тръмп в последните дни от президентството му?

Демократите ще опитат всичко, но успехът е малко вероятен
11 яну 2021 23:30, Нели Христова
277
Ще успеят ли да отнемат властта на Тръмп в последните дни от президентството му?
Снимка: БГНЕС

"Ами ако Тръмп се опита да оправдае терористите, които нахлуха в Капитолия?"

Така председателката на доминираната от демократите долна камара на Конгреса Нанси Пелоси обясни защо властта на Доналд Тръмп трябва да бъде отнета незабавно. Днес демократите ще започнат процедура, която да отнеме правомощията на президента, преди да стартира и процедура по импийчмънт. 

Пелоси уточни, че днес нейният екип ще поиска да бъде гласувана резолюция, призоваваща вицепрезидента и кабинета да се позоват на 25-ата поправка. Самият вот в Камарата на представителите ще се състои утре. След това вицепрезидентът и кабинетът ще имат 24 часа, за да се задействат. В противен случай долната камара на Конгреса ще пристъпи към процедура по импийчмънт на президента, отбелязва Асошиейтед прес.

Още по темата
Защитавайки нашата конституция и нашата демокрация, ще действаме в спешен порядък, защото този президент представлява непосредствена заплаха и за двете", подчертава Пелоси.

Тя допълва, че "ужасът на продължаващото нападение срещу нашата демокрация, извършено от този президент, е силен - такава е и непосредствената нужда от действие".

Натискът върху Тръмп да подаде оставка се засилва, отбелязва Асошиейтед прес. Вече двама сенатори републиканци призоваха президента, който е техен съпартиец, да се оттегли. Лиса Мъркауски от щата Аляска първа направи това в петък. Вчера към призива й се присъедини Пат Туми от Пенсилвания. Техният колега Бен Сас от Небраска пък каза, че ще проучи евентуалните обвинения, които Камарата на представителите ще изпрати.

Доналд Тръмп трябва да напусне Белия дом на 20 януари, когато Джо Байдън ще встъпи в длъжност. Според експертите опитите на демократите да отнемат властта на президента преди това няма да се увенчаят с успех. Ето кои методи ще приложат те:

25-ата поправка

Най-висшите демократи в Конгреса - председателят Пелоси и лидерът на демократите от Сената Чък Шумер - призоваха вицепрезидента Майк Пенс и кабинета на Доналд Тръмп да отстранят президента заради "неговото подстрекателство към въстание".

За да направи това, Пенс ще трябва да се позове на 25-та поправка. Но какво значи това?

25-тата поправка позволява на вицепрезидента да стане временно изпълняващ длъжността президент, когато президентът не е в състояние да продължи да изпълнява задълженията си, ако например той или тя загуби работоспособност поради физическо или психично заболяване. Частта от обсъжданото изменение е раздел четвърти, който позволява на вицепрезидента и мнозинството от кабинета да обявят президента Тръмп за неспособен да изпълнява задълженията си.

Те ще трябва да подпишат писмо до ораторите на Камарата на представителите и Сената, в което президентът е провъзгласен за негоден да управлява или неспособен "да изпълнява правомощията и задълженията на своя офис". В този момент Майк Пенс автоматично ще поеме поста.

На президента се дава шанс да даде писмен отговор и ако той оспори констатацията, тогава Конгресът трябва да реши. Всяко гласуване в Сената и Камарата на представителите, нареждащо отстраняването на президента, изисква мнозинство от две трети.

Докато въпросът не бъде решен, вицепрезидентът ще действа като президент.

Но шансовете Пенс и поне осем членове на кабинета да обърнат гръб на президента и да се позоват на изменението засега изглеждат малко вероятни.

Импийчмънт

Ако вицепрезидентът не предприеме действия, Нанси Пелоси посочи, че ще свика Парламента, за да започне втората им процедура за импийчмънт срещу Тръмп.

Импийчмънт срещу президента вече е имало заради твърденията, че е потърсил помощ от Украйна, за да увеличи шансовете си за преизбиране. Сенатът го оправда по тези обвинения. Тръмп обаче може да стане първият президент в историята, срещу който е повдигана процедура по импийчмънт два пъти.

За да се случи това, импийчмънт трябва да бъде предявен в Камарата и да бъде гласуван. След това делото се предава на Сената, където са необходими две трети от гласовете за отстраняването на президента. Ако бъде осъден, Сенатът също може да проведе гласуване, за да забрани на Тръмп да заема отново публична длъжност.

Той също така ще загуби обезщетенията, предоставени на неговите предшественици съгласно Закона за бившите президенти от 1958 г., които включват пенсия и здравното осигуряване. Но този етап никога не е достигнат в историята на САЩ и няма индикации, че демократите ще успеят и този път, тъй като заемат само половината места в Сената.

В бележка от помощник на лидера на републиканската партия в Сената Мич Макконъл се казва, че Камарата може да приеме документите за импийчмънт най-рано на 19 януари - деня преди изтичането на мандата на Тръмп. Това означава, че Сенатът може да започне съдебен процес срещу Тръмп до един час след напускането му или един ден по-късно.

Конституционните експерти са разделени по въпроса дали импийчмънтът може да продължи, след като президент напусне поста.

Колко вероятно е властта на Доналд Тръмп да бъде отнета?

Десетки демократи изразиха подкрепата си за импийчмънт, но на този етап това в никакъв случай не означава, че има мнозинство в Камарата на представителите.

И въпреки че е възможно тънко мнозинство да гласува за импийчмънт в Камарата, както се случи през декември 2019 г., е крайно невероятно необходимите две трети от Сената да гласуват за отстраняване на президента.

Републиканските сенатори не изразиха желание да гласуват за отстраняване.

Що се отнася до позоваването на 25-ата поправка, това също изглежда все по-малко вероятно.

Въпреки че има съобщения, че това се обсъжда на по-високо ниво, двама членове на кабинета, които се противопоставят на действията на Тръмп, сега подават оставки и е малко вероятно останалите да се обединят зад ход за отстраняването му.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
9
 
4
 
! Отговори
БрояТръмпели forFree преди 3 години
Не знам за отнемането на власт , но на Тръмп ще му бъдат отнети стотици симпатизанти от България, след около седмица, когато разочарован Путин ще прекрати неофициалната си подръжка към ненужния вече Тръмп и издаде заповед кремълските тролчета да спрат с хвалбите на Русия перчем и насочат усилията си към нещо по-ползотворни. Като например реклама на руски картошки за износ или памперси за възрастни, та доно новия президент на САЩ прояви интерес .Тръмп никой няма да си го спомня след месец .
199
3
 
2
 
! Отговори
Bili преди 3 години
както се казва - политиката е шоубизнес за грозни хора...
198
3
 
4
 
! Отговори
Bili преди 3 години
видя се ясно - надявам се - че позицията на президент в САЩ е онова което по корпорациите му се викат "мидъл мениджмънт"...
197
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Калеко Алеко"В Щатите с/у метежници стрелят на месо и има и убити, така се защитава Демокрацията." Кавале,кавале...Точно след такова защитаване ,на защитниците после им набиват главите на колове.
196
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп е номер едно ! Отраднаха изборите но не могат да променят мнението на хората .... Тепърва започва борбата !
195
0
 
12
 
! Отговори
ЦРУ преди 3 години
БРАВО на Тръмп !!! .......има един нац.парк в щата Дакота....със изсечени във скалите образите на ВЕЛИКИ президенти -основатели на САЩ ! Дълго време американците чакаха....сега вече могат да почнат продължението със образите на - КЕНЕДИ....РЕЙГЪН....ТРЪМП !!!
194
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп е единственият ЗАКОНЕН президент на САЩ.
193
2
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 години
Наблюдавате, Разпадането на една Империя,САЩ - Никога Вече Няма да е същия,Поне в Следващите 100 години ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
192
9
 
4
 
! Отговори
Ми добре преди 3 години
Мадам Пелоси е чела четиредесетте и осем закона на властта и знае, че според Закон 15 врага се унищожава безпощадно. Риташ падналия до смърт и подкарваш после всичката рода до девето коляно.
191
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп им заложи перфектният капан, и сега когато го разбраха са паникьосани.
190
7
 
8
 
! Отговори
Емил Боев преди 3 години
До 100ил / Стоил Не съм стъпвал във САЩ и нямам намерени да стъпвам там ,не искам да живея във държава подклаждаща войни , цветни революции и ограбваща други народи .Не искам да живея във държава която си мисли че цялата планета е тяхна .Стой си там миячо на чинии и си мечтай че живееш добре .Защото ти си дърво без корен и нищо друго .
189
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, което ги чака либералтерорягите известно време след Тръмп, ще им се види като тиха нощна музика, след тези им изпълнения на Пелосито.
188
22
 
6
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Този човек е вреден...и не трябва да има възможността втори път да се кандидатира.Достатъчно проблеми направи в световен план.И ми е трудно да разбера пишещите тук които го подкрепят.Той създава проблеми за света и в частност...Европа,а ние сме в този континент.Ако управлението му беше успешно нямаше да загуби на изборите и после коствено да организира този метеж в Капитолия...
187
5
 
8
 
! Отговори
100ил / Стоил преди 3 години
До АнонименХахаха. Нямам лоши кредити , за твое огромно неудоволствие. Стоя в Сиатъл защото с дипломата си за инжинер получавам 8/осем пъти по висока заплата от това което получавах в България. А и ми останаха около 3-4 г. да си изплатя къщата ... и детето ми влезе в университет .... абе накратко : Стой си в България и мии български тоалетни , и не забравяй да си плащаш навреме лошите кредити .Щом ги споменаваш със сигурност имаш поне два . Отворко . Мен не ме мисли. Добре съм си . Благодаря
186
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори и за един ден трябва да го накажат, та да не може да се кандидатира повече, достатъчно ни забавлява.
185
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А спомняте ли си времето в което проблемът на америка беше само свирката люински. А сега да къде я докараха. Не знаят от къде да започнат с хаоса си
184
11
 
5
 
! Отговори
100ил / Стоил преди 3 години
До Емил БоевЦели 50 десет щата са готови за гражданска война ..... Обзалагам се че никога не си стъпвал в щатите , ама виж каква "точна и достоверна" информация имаш .Никой няма да се вдигне на въстание . Гаранция . Най много още някой изперкал последовател на Тръмп да направи някой луудостт. Впрочем , много поздрави от Сиатъл. Вече стана много късно за мен да ти чета глупосттите . Лека нощ.
183
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 204 НЕ Е ВАЖНО Нищо не може да направи Байдън. Китайците пуснаха електронен юан, което значи, че SWiFT вече не им е нужен, руснаците скоро ще достроят северен поток. Изобщо - отпред руски мечок, отзад китайски дракон, а той тръгнал с тях дренки да яде
182
0
 
13
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
До Калеко Алеко Ааа значи във Русия във Китай във Хонконг не може да се стреля че видите ли те се борили за демокрация ,а във САЩ можело да се стреля по метежниците .Какъв е тоя двоен аршин бе *** я ми отговори на въпроса .
181
3
 
13
 
! Отговори
ВАЖНО Е преди 3 години
БАЙДЪН ЩЕ СИ ЗАВРЕ ПАВПЕРСА В УСТАТА. РУСИЯ И КИТАЙ СА НЕЗАОБИКОЛИМ ФАКТОР, А САЩ Е МИНАЛО ВЕЛИЧИЕ.