Шеф на националната сигурност в САЩ подаде оставка

Кметът на Вашингтон: Страхувам се за нашата демокрация
12 яну 2021 10:02, Елка Василева
16
Шеф на националната сигурност в САЩ подаде оставка
Снимка: архив, БГНЕС

Изпълняващият длъжността секретар на Департамента по национална сигурност на САЩ Чад Улф подаде оставка на фона на опасения за случаи на насилие по време на встъпването в длъжност на избрания за президент Джо Байдън след седмица. Ситуацията в Съединените щати остава напрегната след щурма на Капитолия миналата седмица, отнел живота на петима.

Шефът на Департамента по национална сигурност заяви, че подава оставка по процедурни причини, предаде БНР. На поста на Улф застава Пийт Гейнър, който е администратор към Агенцията за извънредни ситуации.

Според "Вашингтон пост" Улф не е споменал конкретно щурма на Капитолия като причина, но е посочил, че решението му е следствие на „случили се наскоро събития.“

Междувременно се появяват все повече информации за арестувани във връзка с щурма. Съобщава се и за разследвания на полицаи в Капитолия в търсене на отговор дали представители на органите на реда са били намесени или са показвали непорядъчна подкрепа към протестиращите.

Още по темата

Америка гледа с тревожност към дните около полагането клетва на Байдън като президент след появата на нови обезпокояващи клипове, показващи насилие в сградата на конгреса, в която привърженици на президента Доналд Тръмп нахлуха след като пробиха сигурността. Тръмп е обвиняван за подстрекаване на щурма.

От записите се вижда побой над полицай, скандирания за „обесване“ на вицепрезидента Майк Пенс и обхождане на стаи за, както изглежда, намиране на законодатели.

Шефът на полицията във Вашингтон посочи, че един от подчинените му е бил на две мисии в Ирак и за този подчинен това, което е станало в Конгреса, е било по-страшно от времето му на бойното поле.

Властите призовават гражданите да избягват да пътуват до американската столица за встъпването в длъжност на Байдън, което е на 20 януари.

“Ако се страхувам за нещо, то е за нашата демокрация,” каза кметът на американската столица Мюриел Баузър и допълни: “Защото в тази страна имаме фракции, които са въоръжени и опасни.”

И докато властите се опитват да направят всичко възможно да предотвратят бъдещи инциденти, демократи в Конгреса се готвят да задействат процедура по импийчмънт спрямо Тръмп, като републиканци призоваха да не се стига до това в името на националното обединение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
0
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
Тръмп е Костов.Десетилетия след като го изритахме от властта,се опитва чрез насилие да влезе пак.
11
1
 
1
 
! Отговори
нА бб БАДЖАНАКА преди 3 години
Във ФАЩ имало демокрация !!!????? Ето ,демократично не ни пускат коментарите !Колко тука има и няма корупция!
10
7
 
5
 
! Отговори
Друг Помнещ преди 3 години
Някой да напише нещо за хер Шикългрубер? На ви са демокрация.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
MAGA
8
16
 
7
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
ТРЪМП = ПУТИН. РАДЕВ = ПУТИН. ТРЪМП= РАДЕВ. ПРОЗРАЧНО Е.
7
8
 
10
 
! Отговори
Знаете ли,че преди 3 години
За охраната на капитолия е отговорна местната власт във Вашингтон (демократи), а не Тръмп !
6
5
 
6
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
СКАНДИРАНИЯТА ЗА ОБЕСВАНЕ НА МАЙК ПЕНС НЕ ВИ ЛИ ПРИЛИЧАТ МНОГО НА НАШИТЕ БЕСИЛКИ И КОВЧЕЗИ, КОИТО СЕ РАЗНАСЯХА ИЗ СОФИЯ??? СЯКАШ СЦЕНАРИЯТ Е ПИСАН ОТ ЕДИН И СЪЩ СЦЕНАРИСТ?.??
5
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американски психопати. Лошото е, че заради тяните простотии страда целият свят.
4
12
 
19
 
! Отговори
Виц на седмицата преди 3 години
В САЩ имало демокрация ?Това да си правиш каквото си искаш не е демокрация а Анархия ...... и тя си я има в САЩ от създаването на страната , когато каубои са избивали местното население за да им присвоят земята , когато са разпространявали лъжите за "свободния свят" за да привлекат мигранти да им работят, когато са разпространявали ТЯХНАТА "демокрация", отговорни за подпалването на НАД 260 ВОЕННИ КОНФЛИКТА ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ от втората световна до днес .
3
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички бягат от Тръмпутинеску като бълхи от умряло куче.....
2
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако бяха иьвикали танковете тука на 10-ти 89-та щяхме да сме Кирай на Балканите а сега сме бетер Африка
1
4
 
15
 
! Отговори
aa1830 преди 3 години
Как ще ни стигнат американците.... 30 год. по-късно!