Хилари Клинтън: Случилото се в Капитолия не бива да ни шокира

Бившата първа дама призова за импийчмънт на Тръмп
13 яну 2021 20:39, Нели Христова
107
Хилари Клинтън: Случилото се в Капитолия не бива да ни шокира
Снимка: БГНЕС

Щурмът на Капитолия миналата сряда е трагично предсказуем резултат от недоволството на белите върховисти. Недоволство, предизвикано от президента Тръмп. Напускането му от поста, независимо дали ще се случи веднага или на 20 януари, няма да реши по-дълбоките проблеми, разкрити от този инцидент. Това, което се случи, е повод за мъка и възмущение. Но случилото се не бива да ни шокира. Това, което считахме за обикновени словоизлияния на неприятна, но в същото време краткотрайна фигура на нашия социален живот, всъщност се оказа нещо повече. Потискането Потискането на това по-голямо нещо е предизвикателство, с което трябва да се справим, пише бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън в материал за The Washington Post, представен без редакторска намеса от Агенция "Фокус".

Още по темата

В последните дни размишлявах много за своя опит в работата като сенатор в щата Ню Йорк к по време на терористичната атака на 11 септември 2001 г. Тогава анкетната комисия по тези събития представи своя доклад. Авторите на доклада разследваха грешките, които отвориха вратите за такава опустошителна терористична атака. „Най-голямата грешка“, пишат те, „е липсата на въображение от страна на ръководството на страната. Не смятаме, че американското ръководство е могло да осъзнае сериозността на заплахата преди тази атака“.

Почти 20 години по-късно се сблъскваме с поредния случай, когато въображението ни не е в крак с реалността. Не успяхме да изчислим вредата, която може да бъде причинена на държавата подстрекаващ към насилие президент, нагнетяващи страстите лидери на Конгреса и социални медии, напомпващи конспиративни теории в съзнанието на привържениците на Тръмп. Ако не се противопоставим на тази заплаха, рискуваме да направим събитията от миналата седмица само прелюдия към по-голяма трагедия.

Тръмп се кандидатира за президент с идеята, че белият цвят на кожата е по-важен от всичко друго. Той даде на белите върховисти, крайно десните и теоретиците на конспирацията най-мощната основа до момента. Той дори заяви, че сред участниците във факелното шествие в Шарлотсвил през 2017 г. са „някои много добри хора“.

През 2020 г. той загуби, но до тогава той успя да докара до лудост най-опасния елемент, който съществува у нас. Неговите поддръжници започнаха да развиват държавен преврат, те планираха да маршируват до Капитолия и „да спрат кражбата на гласове“. Членовете на Конгреса, включително сенаторът Джош Хоули, сенаторът Тед Круз и представителят Мо Брукс, ги призоваха, както каза Брукс, да „започнат да си записват имена и да ритат задници“. Тръмп не остави никакво съмнение относно своите желания, очертавайки ги с речта си пред своите привърженици на 6 януари и провокативни думи, произнесени непосредствено преди неговите поддръжници да започнат да действат.

И така, как страната ни върви напред? Какво казва фактът, че много от нас станаха съучастници в тази враждебна към нашия народ дейност, а тези, които биха тревога, бяха отхвърлени като истерици?

Благородното обяснение е, че не можете да разберете реалната опасност от теорията на конспирацията, докато не я изпитате сами. Научих този урок за себе си. Имам неприятен опит в общуването с хора, които ме смятаха за изчадие на ада. В живота си съм минала през всичко, от унищожаването на имиджа ми заради борбата за реформа в здравеопазването до твърденията, че управлявам група педофили, насочвайки техните действия от пицария. Венец на всичко стана получаването на бомба по пощата от луд привърженик на Тръмп.

Идеите на фанатиците могат да доведат до истински, дори смъртоносни, щети. Жителите на Мичиган осъзнаха това миналата година, когато въоръжени мъже, които се представиха за милиции от Революционната война, се опитаха да отвлекат своя губернатор. Жителите на Нешвил го видяха с очите си, когато теоретик на конспирацията взриви цял блок. Сега го преживяха всички американци.

Но целият този опит не е достатъчен, за да проникне в съзнанието (и да доведе до правосъдие) на вътрешните терористи, нападнали Капитолия. Всеки от нас трябва да анализира собствената си душа: има ли нещо неправилно в нея.

В новата си книга „Каста“ Изабел Уилкерсън пита историка Тейлър Бранч: „Ако хората биха могли да избират между демокрация и бял цвят на кожата, колко биха избрали белия цвят на кожата и прословутата бяла култура?“ Събитията в сряда ни напомниха за една неприятна истина: има американци, които биха избрали бяла кожа и има повече от тях, отколкото мнозина искат да повярват.

Хубав леден душ за нас бе фактът, че мнозина изобщо не бяха изненадани от случилото се миналата седмица. По-специално, чернокожите и небелите хора като цяло не бяха изненадани, защото в американската история те вече бяха виждали брутална тълпа с конфедеративни знамена и висящи бримки. Помислете за това, с което се сблъскахме през юни, когато демонстрантите от „Животът на черните има значение“ (BLM), протестиращи мирно на площад Лафайет, бяха посрещнати от федералните сили за сигурност със сълзотворен газ. Ако първата стъпка към изцелението и единството е честността, тогава започвате с признаването, че тези събития са част от това, което сме ние.

Много е важно Тръмп да бъде отстранен от позицията, на която е бил. За съжаление, избран. Мисля, че той трябва да бъде импийчнат. Членовете на Конгреса, които му помогнаха да подкопае демокрацията, трябва да подадат оставки, независимо от това какво мислят избирателите за тях. А онези, които са се сговорили с вътрешни терористи, трябва незабавно да бъдат уволнени. Само това обаче няма да избави Америка от бялото върховенство и екстремизма на белите. Има промени, които избраните лидери трябва да предприемат незабавно, включително въвеждане на нови закони за наказателна отговорност както на федерално, така и на щатско ниво. Тези закони трябва да направят престъпление придържането към теорията за върховенството на белите. Според тези закони ще е необходимо да се проследят дейностите на екстремисти като тези, които са проникнали в Капитолия. Twitter и други компании са взели правилното решение да спрат Тръмп да продължи да използва техните платформи. Те обаче ще трябва да направят повече, за да спрат разпространението на насилствени речи и конспиративни теории.

Администрацията на Байдън ще трябва да се справи с тази криза в цялата й сложност и мащаб. Тя ще трябва да привелче интернет платформите към отговорност, да накаже в съда всички, които са нарушили нашите закони и да публикува повече информация и анализи за вътрешния тероризъм.

Въпреки ужаса от случилото се, след няколко седмици и месеци информационната картина на деня ще се промени. Наш дълг към самите нас е да не повтаряме това. Имаме силата, способността и, да, имаме въображението да устоим на случилото се и да гарантираме, че нищо подобно няма да се повтори. Ето как изглежда истинският патриотизъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е откровеното мнение на всички нашенци за тези дяволски изчадия , презокеански нови братя . При тях е хаос и беднотия , но раздават съвети и уроци на цял свят и се бъркат където не им е работата . Има не малко и от нас които се заблуждават и вярватв тяхната лъже демокрация , но ще се осъзнаят . Чакаме втора серия т сапунената им опера следващите дни .
79
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тази пък не си гледа развратния Клинтън дето стажантка му правеше св.....а в Белият Дом.
78
0
 
3
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Доста пъти в този сайт изтриват неудобните им коментари!После тичат да ривът че сме на еди кое си място по цензура?!Ами цензурата я правят демократите,виждаме го 100пАма иначе им дай да клепят тези които не им мируват стегнати от демократичнотоменгеме!!роцентово как постъпват с Тръмп,а наште тук им подражават,а накрая се събират на ядене и пиене да обсъждат колко силна им била тяхната,а не на друг ,цензура!!
77
0
 
4
 
! Отговори
възмутено преди 3 години
Тази жена е далеч от реалността. Цели народи живеят със съзнанието че са бедни защото "Белите имат привилегии". Често като бял човек съм имал проблеми с Индийци и Пакистанци в UK поради простия факт че съм бял рус човек, защото те са проверяващи. А аз беден бял съм работник когото проверяват. Веднъж един Индиец изплю камъчето, и аз просто му казах, че България загуби ПСВ защото Антантата изпрати неизброимо количество Сикхи от Индия и Гурки от Бирма /най-жестоките убийци/. Никога Българи не са во
76
0
 
3
 
! Отговори
Любимец 13 преди 3 години
"Потискането на това по-голямо нещо е предизвикателство, с което трябва да се справим" со малко кютек - иска да каже изявлената (псевдо)демократка
75
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази кукумявка от къде я изкарахте?
74
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От сутринта не е яла детско печено
73
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
,,Колко от вас биха избрали демокрацията или белият цвят на кожата и прословутата бяла култура"Това е все едно да питаш някой ,къде искаш да живееш в Канада и САЩ или в Танзания и Занзибар ,дори чернокожият би избрал първите две държави.След като Хилари се подиграва с израза "...прословутата бяла култура",бих и задал само един въпрос .Нека ми посочи поне един световно признат учен в която избере област от науката,или поне един,писател,поет,композитор който да е чернокож.Еми няма нито един!
72
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демокрация, бабче, демокрацияяяяяя...Както вие я искате.
71
1
 
7
 
! Отговори
Офф преди 3 години
Щото тя пък е много стока !
70
1
 
1
 
! Отговори
Morpheus преди 3 години
Cry more, cons
69
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото е бяла на снимката, като закъсняла булка, толкова е черна отвътре горгоната-медуза.
68
1
 
16
 
! Отговори
слуга на дявола преди 3 години
белите върховисти??? що за термин?
67
1
 
20
 
! Отговори
Ало сайта.... преди 3 години
каква нелицеприятна снимка сте избрали на тази "светла" личност.
66
2
 
18
 
! Отговори
Бабче, покай се преди 3 години
С единия крак вече си прекрачила ръба и ако има отвъдно, там са приготвили за тебе самостоятелен, луксозен котел с високотемпературна плазма. Вместо да поучаваш, сподели как умряха "случайно" десетки хора около тебе, за да не се разприказват. Можеш да обясниш и защо се смя като демон на яка доза ЛСД, когато убиха Кадафи по ваша - на демократите - заповед. А още колко можеш да си признаеш, бедна ни е фантазията.
65
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Таа мумия па изпълзе от някъде...
64
1
 
26
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Ами Байдън, Хилъри, Пелози и прочие сами си вдигнаха твърде високо летвата. Интересно как си мислят че ще управляват като предизвикват такова масово отвращение. Давам им 150 дни пушилки. После адиос мучачос.
63
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много призоват за импийчмънт на Тръмп и в тази връзка интерес представлява актуалният руски виц:В связи с ограничениями из-за COVID-19,Америке пришлось проводить госпереворот у себя дома!
62
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трънп се опита по мирен начин да промениОт къде черпиш "информация" каскет?
61
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя е искала да въведе расистки закони срещу бялата раса.......Мда, и ядеше новородени деца за закуска на живо пред камерите.....казваше Alex Jones.