Доблест или новото нормално? 18-годишна издаде майка си, че щурмувала Капитолия

Постъпката й предизвика полюсни реакции
14 яну 2021 15:30, Нели Христова
407
Доблест или новото нормално? 18-годишна издаде майка си, че щурмувала Капитолия
Снимка: Twitter

"Хей мамо, помниш ли когато ми каза, че не трябва да ходя на BLM протестите, защото има насилие... това ти ли си?"

След като гневната тълпа щурмува Капитолия миналата седмица, ФБР разчита на обикновените граждани да разпознаят част от хората, нарушили закона, и да ги докладват на властите.

Полицията разчита повече на хора, които са "ходили на училище с този човек" или е техен колега, отколкото на семействата на протестиращите. Но когато 18-годишната Хелена забелязва майка си на едно от видеата от нападението над Капитолия, тя решава да я издаде.

В последните 4 години отношенията на Хелена Дюк, която учи последна година в гимназията в Масачузетс, с майка й са пред разпад. Причината е политическите им възгледи. Хелена посещава протестите за расова справедливост, а майка й, която е дългогодишен демократ, започва да подкрепя президента Доналд Тръмп все повече.

След щурма на Капитолия един от братовчедите на Хелена й изпраща видео. На него се вижда чернокожа жена, която е обградена от множество поддръжници на Тръмп във Вашингтон. Бяла жена посяга да я удари, чернокожата жена отвръща, а тълпата я напада вербално. Бялата жена от клипа е майката на Хелена Дюк.

Заедно с майка си Хелена разпознава във видеото леля си и чичо си. Тя не знаела, че родителката й ще е във Вашингтон.

"Спомних си, че ФБР призова всеки, който знае нещо за нападателите на Капитолия, да разкрие имената им", казва Дюк пред The New York Times. "След като се замислих, реших, че това е най-правилното нещо, което мога да направя."

Хелена ретуитва видеото, на което се вижда лицето на майка й, и пише: "Хей мамо, помниш ли когато ми каза, че не трябва да ходя на BLM протестите, защото има насилие... това ти ли си?" А след това добавя още един пост: "това е либералната лесбийка, която бе изритвана от дома си множество пъти." Към публикацията включва и имената на чичо си и леля си. 

В следващите няколко дни Хелена Дюк се превръща в звезда в интернет. Постът й е споделен повече от 80 хил. пъти, а в сметката й постъпват стотици долари, които да финансират следването й в колеж. Парите са изпратени от хора, които също са се чувствали подтиснати от политическите възгледи на семействата си.

Сега Хелена Дюк живее с баща си. Пратила е само няколко кратки съобщения на майка си, а дори в краткото си пътуване до дома й, за да вземе последните си останали вещи, е трябвало да бъде извършено с полицейски ескорт. Тя не знае какво точно е направила майка й във Вашингтон, въпреки че името на леля й се появява в списъка с арестуваните.

Нито майката на Хелена Дюк, нито леля й отговарят на съобщения, търсещи коментар за случилото се.

"Беше ми трудно и в един момент почувствах огромна вина", казва Дюк за публикацията в Twitter. Но братовчедите й били категорични, че я подкрепят. "Наистина не мисля, че съм направила нещо лошо. Те трябва да понесат отговорност", категорично е момичето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


407
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До USAфобски тролРадват те, защото все повече затъваш в собствените си фантазии, което пък радва всички нормални хора.
280
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 301Ще ме скъсате: смелчаци в нета.
279
4
 
11
 
! Отговори
USAфобски трол преди 3 години
Новините от към краварника все повече ме радват!Свободата на словото се убива от фейк нюз и цензура.демокрацията се подменя от автокрациясемейните ценности се подменят с подлост и предатество!Абе" игра на ***"!Чакам следващия сезон!
278
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Само червен каскет може да се възмущава от това действие на един гражданин."ако те намеря гражданино ще те пратя в един по-добър за тебе свят!
277
2
 
3
 
! Отговори
Даа... преди 3 години
До УжасТ"болшевиките и в новата си реинкарнация на либерали и демократи нищо старо не са забравили."истински ужасТ! такава смесица на времето и пространството има само в главиците на почитателите на американски комикси!
276
5
 
5
 
! Отговори
Добра новина! преди 3 години
Нека колкото се може повече американски семейства следват този пример!
275
7
 
1
 
! Отговори
УжасТ преди 3 години
Последователка на Павлик Морозов....болшевиките и в новата си реинкарнация на либерали и демократи нищо старо не са забравили. Навремето по соца примерно имаше Германска Демократична Република..... дето със стена и куршуми ги пазеха да не бягат във ФРГ и са си седят при демокрацията.
274
5
 
7
 
! Отговори
4-ти км преди 3 години
В коментарите някакъв индивид яко се е развихрил да пише под различни никове - само Морозовци, родоотстъпници и подобни глупости бълва през 2-3 минути. Четох, четох.. те 80% от коментарите са все негови и лесно се разпознават по лошия правопис и пунктуация...
273
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 292"Не сме 19-ти век, уважаеми коментиращи"Червените каскети определено са в 19ти век.
272
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коментарите на русофилите тук само показват, че нямат никакъв морален ориентир, поради което всички действия им се сливат в плътна мъгла. ДругарЕ, не се опитвайте да мислите, не ви се удава!
271
4
 
15
 
! Отговори
Западни ценности! преди 3 години
""това е либералната лесбийка"
270
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Издала?! И как така се "издава" човек, сниман от 50 смартфона, предаващи наживо по социалните мрежи и още n на брой камери на телевизиите? Да не говорим за охранителните камери по и около сградата, чиито записи също старателно се преглеждат от службите в момента? Искате да кажете, че ако момичето не беше казало, нямаше да открият коя е тази жена и да я привикат да си поговорят ли? Не сме 19-ти век, уважаеми коментиращи и журналисти :D
269
10
 
4
 
! Отговори
Западняк преди 3 години
Нормално е на запад при демокрацията хората да се наблюдават и да информират полицията за нарушения на реда при демокрацията. Демокрацията се гради на ред, демокрацията не е свободия. Я паркирайте неправилно в Германия, веднага ще се обадят в полицията и още преди да сте излезли от магазина полицията е дошла и фиша с глоабата е на чистачките.
268
3
 
5
 
! Отговори
Западни ценности! преди 3 години
Какво странно има?
267
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То да беше от идейно убеждение- хубаво. Но всичко това е от глезотия за да отмъсти на роднините и че не са я оставили да си развява коня. Виждам че е пълно с *** които не могат да разберат първосигнално то и действие и и предават някаква форма на разум и съвест. То силовите организации от тип КГБ, ФБР, ЦРУ, ГРУ така действат.
266
11
 
5
 
! Отговори
Питър преди 3 години
До !!!!Ето още един, който не е чел статията, а се изтропва по заглавието. Момичето е предало "родителката, с която не са били в добри отношения" най-вече защото родителката, част от озверяла тълпа е посегнала да бие чернокожа жена... Искате ред и справедливост, обаче нямате морала за тях... То и в България тиквите са се уплели като свински суджуци, защото гарван гарвану око не вади....
265
3
 
21
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Ще мине някой и друг месец и малката палавница ще бъде арестувана за притежание на дрога!Ще я разучи полицията и като разберат,че майка и е била против властта,ще я опандизят и нея!Така ще плати за извънредната си простотия и родоотстъпничество в пълна мяра!
264
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Леле,какъв *** е това момиче! Какъв изказ има този *** за собствените си близки!Мисля,че цивилизацията отдавна е минала средните векове,когато деца са предавали родителите си на църквата като вещици и след мъчения са изгаряни.Демон е това същество.Павлик Морозов в пола.
263
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 270Няма никакво оправдание да прикриваш престъпления.
262
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До !!!!"Да предадеш майка си ... " ... за това, че ФБР я търси за престъпление.Само червен каскет може да се възмущава от това действие на един гражданин.