Герой в Конгреса на САЩ: С три маневри предотвратява голяма трагедия

Полицай афроамериканец предотвратява голямо насилие на 6 януари
Обновена: 14 яну 2021 13:51 | 14 яну 2021 13:43, Елка Василева
98
Герой в Конгреса на САЩ: С три маневри предотвратява голяма трагедия
Кадър: Twitter

Видео, заснето при нахлуването на привърженици на президента Доналд Тръмп в Конгреса на САЩ, заснето от журналист на „Хифънгтън пост“, вероятно най-добре показва естеството на случилото се. Във видеото се вижда сблъсъкът между полицай афроамериканец и група предимно бели протестиращи, които на 6 януари нахлуха в сградата на Конгреса в опит да оспорят изхода на президентските избори в САЩ, спечелени от Джо Байдън, пише „Вашингтон пост“.

Видеото много бързо обиколи социалните мрежи, а полицаят беше обявен за герой, след като 85 секунди, без да използва насилие или смъртоносна сила, се противопоставя на нахлулите в сградата, които постоянно се приближават към него. Полицаят няколко пъти се оттегля по стълбите, но експертите посочват, че той всъщност не отстъпва, а отдалечава гневната тълпа от залата, в която заседава Сенатът, в онзи момент пълна със сенатори, защитавани от въоръжени полицаи.

Още по темата

Полицейската управа в Капитолия не съобщи самоличността на полицая, но негови приятели са съобщили пред медиите, че това е Юджийн Гудман от щата Мериленд.

Според професора по право Кърк Буркхалтер с поведението си Гудман вероятно е предотвратил избухването на насилие. „Ако беше постъпил по различен начин, в онзи ден можеха да загинат много повече хора“, каза професорът.

При нахлуването на привърженици на Тръмп в Конгреса загинаха петима души.

Гудман е на 40 години, служил е в армията от 2002 г. до 2006 г. Една година е бил в Ирак, има награда, което означава, че е участвал в сражения.

Според проф. Буркхалтер по време на сблъсъка си с нападателите Гудман е направил три тактически маневри – отвежда всъщност протестиращите далеч от залата на Сената, иска подкрепа да го чака в коридора на втория етаж и остава сдържан, за да избегне жертви.

Вратата на залата на Сената е била затворена само минути, преди Гудман да успее да отведе протестиращите далече от нея. „Ако бяха свили надясно, можеха да стигнат до сенаторите“, каза журналистът Игор Бобич, заснел видеото, за „Вашингтон поуст“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз виждам полицай който отстъпва и пропуска тълпата навътре в сградата на Конгреса.Какви тактически маневри,какви 5 лева.Оттегли се до там където имаше повече от неговите,за да не е сам.Ако поне един от нахлуващите знаеше къде е залата,което е твърде,твърде вероятно,щяха да нахлуят при сенаторите.За негов късмет обаче нямаше такъв.В България със сигурност щяха да ги намерят,българина е доста по-хитър от средния американец
40
1
 
9
 
! Отговори
Пропагандата преди 3 години
Продължава...
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
жалак е картинката, с такива герои нямат бъдеще.
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След такъв подвиг остава да го направят и шеф на полицията.
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герой е да запушиш амбразурата с гърди или да направиш свредел срещу 10 пъти по- многоброен противник като Списаревски!И не съм ***!А ние на ето такъв герой, дето е бягал от Списаревски геройски, му направихме в София паметник!Щото сме станали по- големи *** от тях!И сме срам и за Списаревски, и за Борис, Крум , аспарух и т.н.!
36
1
 
8
 
! Отговори
Панаири, панаири преди 3 години
"Панаири, панаири, толкова измислени слънца"... това са фрагменти от една песен прекрасно изпълнена преди около 45 години от Лили Иванова. Материалът показва, че тази песен не само не е загубила своята актуалност, но се превръща в злободневна... Толкова злободневна, че нищо чудно да спрат да я пускат в цензурираните т.н. социални мрежи.
35
1
 
13
 
! Отговори
ОСКАР ОСКАР ОСКАР преди 3 години
Време е да му направят филм на големия герой - ще сложат как от малък мечтае да е герой, как гледа филмите за Роки с Касиус Клей, как после гледа Star Wars и се кефи, че има афро джедай, как гледа Черната пантера, как плаче за Чадуик Босман, как целия му живот води до кулмицията да спаси конгресмените.Ще има кулминационен моментс с афро, азиатци, латиноси и т.н. в конгреса да бягат. А на края на епилога ще има как Байдън взима от Камила Харис медал и му го дава, а тя казва ето вече сме едно!!!
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
разбрахте ли бе, той не бяга, прави тактическа маневра хахахаха
33
0
 
15
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Геройски отспъпваше и бягаше не може да му се отрече всяваше респект и страхопочитание,досущ като един истинскински войн Шака Зулу !
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще отроня една сълза и ще изпадна в *** възтор. Може ли филма за този чутовен подвиг да го снимат в Бояна студио та и ние да се отъркаме в това геройство.
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТОЯ ГЕРОЙ НАПРАВО МОЖЕ ДА СКЪСА РЕКОРДА НА БОЛТ ЗА БЯГАНЕ))):ГАТИ ГЕРОЯ!НА *** ДЕМОКРАТИТЕ ТОВА СА ИМ ГЕРОИТЕ!СМЯТАЙТЕ КАКВО НИ ЧАКА СЛЕДВАИТЕ 4 Г.!
30
1
 
14
 
! Отговори
ОЩЕ ГЕРОИЗЪМ преди 3 години
Друг героичен афроамериканец от охраната се заключил в една от тоалетните, и по този начин принудил десетки бунтовници да се приберат в къщи, за да пишкат! Примери за безмерна храброст пред озверелите орди има навсякъде!
29
0
 
2
 
! Отговори
ташк преди 3 години
ето бееее, вижте ги ка си бият *** героични! И полицаи стават, и пак ядаТ БОЙ!
28
0
 
4
 
! Отговори
До 16/герой преди 3 години
Вече се казва хип-хоп-ура !
27
1
 
11
 
! Отговори
Равносметката преди 3 години
Каквато ъпсурдна страната - такива ъпсурни героите!
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе къв е тоя герой, той е напълнил памперса и тича да спасява кожата черна...
25
1
 
7
 
! Отговори
Амер.прелести преди 3 години
Голям герой ,няма що,шишко.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижда се сблъсъка?!?!Два пъти гледах, но сблъсък не видях.Перчене, викане и малко гонка по стълбището.И какво и от кого е отклонил?Таратанци.В Одеса през май 2014 бяха избити зверски десетки души, това помните ли?
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
еее джендърските медии отсега почнахте , чакайте поне ***- демократите да встъпят официално в длъжност!то бива сервилност
22
1
 
4
 
! Отговори
И преди 3 години
Какво толкова геройство е извършил, не разбрах от видеото, както и какво значение има кой от коя раса е, след като става въпрос просто за граждани на САЩ ? Пак журналистически манипулации, ..но все повече хора вече почват да се усещат ! Следващата революция сигурно ще бъде срещу тоталитаризма на медиите и социалните мрежи !