Герой в Конгреса на САЩ: С три маневри предотвратява голяма трагедия

Полицай афроамериканец предотвратява голямо насилие на 6 януари
Обновена: 14 яну 2021 13:51 | 14 яну 2021 13:43, Елка Василева
98
Герой в Конгреса на САЩ: С три маневри предотвратява голяма трагедия
Кадър: Twitter

Видео, заснето при нахлуването на привърженици на президента Доналд Тръмп в Конгреса на САЩ, заснето от журналист на „Хифънгтън пост“, вероятно най-добре показва естеството на случилото се. Във видеото се вижда сблъсъкът между полицай афроамериканец и група предимно бели протестиращи, които на 6 януари нахлуха в сградата на Конгреса в опит да оспорят изхода на президентските избори в САЩ, спечелени от Джо Байдън, пише „Вашингтон пост“.

Видеото много бързо обиколи социалните мрежи, а полицаят беше обявен за герой, след като 85 секунди, без да използва насилие или смъртоносна сила, се противопоставя на нахлулите в сградата, които постоянно се приближават към него. Полицаят няколко пъти се оттегля по стълбите, но експертите посочват, че той всъщност не отстъпва, а отдалечава гневната тълпа от залата, в която заседава Сенатът, в онзи момент пълна със сенатори, защитавани от въоръжени полицаи.

Още по темата

Полицейската управа в Капитолия не съобщи самоличността на полицая, но негови приятели са съобщили пред медиите, че това е Юджийн Гудман от щата Мериленд.

Според професора по право Кърк Буркхалтер с поведението си Гудман вероятно е предотвратил избухването на насилие. „Ако беше постъпил по различен начин, в онзи ден можеха да загинат много повече хора“, каза професорът.

При нахлуването на привърженици на Тръмп в Конгреса загинаха петима души.

Гудман е на 40 години, служил е в армията от 2002 г. до 2006 г. Една година е бил в Ирак, има награда, което означава, че е участвал в сражения.

Според проф. Буркхалтер по време на сблъсъка си с нападателите Гудман е направил три тактически маневри – отвежда всъщност протестиращите далеч от залата на Сената, иска подкрепа да го чака в коридора на втория етаж и остава сдържан, за да избегне жертви.

Вратата на залата на Сената е била затворена само минути, преди Гудман да успее да отведе протестиращите далече от нея. „Ако бяха свили надясно, можеха да стигнат до сенаторите“, каза журналистът Игор Бобич, заснел видеото, за „Вашингтон поуст“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Байдън още не е встъпил в длъжност и вече впрегнаха медиите да промиват общественото съзнание колко велики са малцинствата и колко зли са белите. В случай че се чудите така ще е през целия му мандат.
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи ако афро направи беля, не се споменава за цвета. Ако е жертва, задължително се изтъква, че е афро. А ако извърши нормална човешка постъока и е афро се написва сага и се прави Холивудска драма, след която всички бели се чувстват ужасно виновни и хукват към специализирани центрове да се пигментират подходящо
19
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви времена доживяхме ей...Да качваш стълби, бягайки от тълпа - геройствоДа носиш намордник и да си седиш вкъщи - спасяваш света
18
1
 
9
 
! Отговори
УМИРАЙТРУДНО преди 3 години
Добре, че героят не си сцепи дънките, когато се *** да си вдигне изпуснатата палка.
17
1
 
10
 
! Отговори
21076 преди 3 години
майко мила! това е герой?!
16
0
 
3
 
! Отговори
закъснЕхте преди 3 години
таз новина е от 11 януариhttps://twitter/PrimroseNtumba/status/1348592266919735298
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е полицаят, който ги водеше в определена посока. Видимо, никой от тълпата не желае и не се опитва да го нападне, нарани, удари - защо ходят след него? Защо не тръгват по който и да е друг коридор? Защо той бавно ги води , а те го следват? Понеже има елемент на театър, докато им покаже, къде трябва да отидат. Ако бяха " преврат", щяха ли така спокойно, бавно и организирано да го следват?
14
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече и за бягане по стълбите те обявяват за герой. Единственото условие е да си черен.
13
0
 
8
 
! Отговори
герой преди 3 години
афроамериканските полицаи са най-великите полицаи на вселената, хип-хип-ура! Долу белите полицаи, най-слабите полицаи на света. Автор на датзибаото- колектив от политпропагандисти на име *** Василева. Браво!
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Във видеото се вижда сблъсъкът между полицай афроамериканец и група предимно бели протестиращи"С каква цел ни съобщавате расите на участниците в конфликта?
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идват времената на диктаторите.С демокрацията конец.
10
5
 
14
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Полицай очевидно бяга от страх, а те го изкараха *** тактика.Квото и да стане винаги се интерпретира така както е угодно на властимащите.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те доста вяло го "атакуваха" всъщност. Тва малко като вица за похотливата бабичка и дядото. " хвани ме ако можеш"-палаво подвикнала бабичката и се забързала с бастунчето. "няма да тичам като обезумял след теб" - отговорил дядото. "Е аз няма да бързам де спокойно,когато можеш тогава ще ме хванеш"-успокоила го бабата. Та и тия така.
8
2
 
9
 
! Отговори
dmx преди 3 години
Масмедиите да се намажат с политкоретна мас и да се овъргалят в пера. Първо американските, а след тях и българските.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки наш полицай ,който се изправя срещу тумба *****, е по-голям герой.Американският знае,че закона ще го защити. За нашия, не е сигурно.
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще повърна. И полицая да подчертаем афроамериканец. Сега култ, паметник преживе и всички бели да целуват палките на полицаите афро де ги срещнат по улиците
5
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп разруши Америка.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е сега е време за една нова филмова поредица"Гудман-1,2,3,4,5"
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4 - имаше един интересен запис на полицай който получава инструкции по телефона (не се чуват). Но той казва - "не съм съгласен, но ще го направя" - и отваря заграждението...
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има и доста други интересни записи оттози ден - как униформени полицаи отварят загражденията и насочват тълпата къде да влезе...