На американците парите не им стигат отдавна, защо?

Най-големият проблем е с кредитите за покупката на имоти
15 яну 2021 20:37, Елка Василева
125
 На американците парите не им стигат отдавна, защо?
Снимка: архив, БГНЕС

Предоверявайки се на добрите прогнози за работа и икономически ръст, много американци задлъжняха тежко. Все повече от тях не могат да плащат вноските за колата или да погасяват кредитите си. Балонът заплашва да се спука.

21 трилиона долара или 102 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) – на толкова възлизат държавните задължения на САЩ в края на мандата на Доналд Тръмп. По-зле не е било от края на Втората световна война насам.

Но и частните дългове на американците са толкова високи, колкото никога преди, започвайки от самия Тръмп, който има 400 милиона долара задължения – значителна сума дори и за милиардер.

При това причината е не само в пандемията, посочва „Ди Цайт“, цитиран от Дойче веле. Още преди нея, през четвъртото тримесечие на 2019 година, на всяко американско домакинство са се падали средно по 115 000 долара задължения. И оттогава те са продължили да нарастват: по данни на аналитичния отдел на агенция Moodys в края на 2020 дължимите суми за наеми достигат до 70 милиарда долара, тъй като милиони домакинства изобщо не са си плащали наемите или са ги плащали частично.

Ренди Коен, който е собственик на заложна къща в Чикаго, казва: „COVID-19 само изостри това, което се наблюдава отдавна – на американците парите не им стигат“. В момента  много се търсят заеми срещу заложени вещи. „Хората ни носят телевизори, музикални инструменти, телефони, часовници – всичко ценно, с което разполагат“, добавя той.

Пандемията е довела до тежко положение дори и американците с редовни доходи. Голяма част от семействата живеят от заплата до заплата, а месечните им доходи стигат само за покриване на месечните разходи. В случай на нужда почти 40 процента от американците не биха могли да заделят и 400 долара – сочи допитване на Американската централна банка.

Защо не стигат парите?

Голяма част от приходите на американците отиват за изплащането на вече взети дългове – за ипотеката, колата или за следване. Заплатите на средната класа стагнират, а разходите за основните потребности са нараснали през последните десетилетия. Един пример: през пролетта на 2020-а един нов автомобил се е продавал средно за 38 000 долара, а средният годишен доход на домакинство преди пандемията е възлизал на 68 000 долара. От 2009 година насам размерът на кредитите, взети за покупката на автомобили, почти се е удвоил – до 1,3 трилиона долара.

Но най-големият проблем е с кредитите за покупката на имоти, които възлизат на 10 трилиона долара – абсолютен рекорд. В Сан Франциско, например, средната цена на еднофамилна къща е 1,6 милиона долара, но и извън големите градове желанието за придобиване на собствено жилище е все по-трудно изпълнимо, сочат данните на агенциите за недвижими имоти.

Растат и дълговете за медицинско обслужване. Благодарение на здравната реформа на президента Барак Обама много повече американци са осигурени, но в болниците често трябва да се доплащат хиляди долари, преди застраховката да поеме разходите. Освен това таксите са непосилни за мнозина – едно семейство би трябвало да плаща средно по 1600 долара месечно, което води дотам, че над 170 милиона американци имат неплатени сметки при лекаря или в болницата, както показва проучване от 2019 година.

Американецът дължи средно 6 200 долара

Средният американец оперира с четири кредитни карти и има 6 200 долара дългове, сочат данните на аналитичната компания Experian. „Това обстоятелство е съсипващо“, отбелязва данъчната консултантка Лусинда Марино, цитирана от „Ди Цайт“. „Хората имат чувството, че земята под краката им може да пропадне всеки миг.“ За много от 20-те милиона души, изгубили работните си места заради пандемията, опасенията стават реалност.

„Тревожни индикации имаше още преди кризата“, казва от своя страна икономистът Торстен Слок от „Дойче Банк“, цитиран от „Шпигел“. Още тогава е станало ясно, че расте делът на хората, които не са в състояние да обслужват кредитите си. Най-вече това важи за по-младите, за хората с ниски доходи, представителите на малцинствата и за нискоквалифицираните, уточнява той. „Потребителите бяха уязвими и преди кризата, но пандемията утежни положението им допълнително", казва Слок.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
2
 
! Отговори
Послепис: преди 3 години
Кажете и на министъра и на министър председателя и на целия екип на МОН и на СТЕМ - че за тази специалност да бъдат обучени както трябва с това което сте ми дали е невъзможно - това първо, а и да не е ще кихнете пари как трябва тоя път, защото сте постъпили: неевропейски, невежо, абсурдно, недалновидно, незаконно, необмислено, скандално, безпардонно, безскупулно, безсрамно и най-вече като абсолютни гъзообразни същества мислещи популистки!
79
3
 
7
 
! Отговори
Dtrumppp преди 3 години
Да, не им стигат. Предлагам бьлгарите да им дадат на пари заем или направо безвьзмездно ...
78
3
 
2
 
! Отговори
Не че нещо ама 7 преди 3 години
Тия кошници дето сте ми ги дали забиват на 20 минута, таблетите са само 7, а хората са ми 18 и с другите професионални паралелки са 50 - значи тия 50 млади хора заради 1000 на Виктор Кръстев трябва да ги обучавам с оборудване от времето на дядо ми! И на всичкото отгоре от нищо да правя нещо при ситуация при която това не само че е невъзможно, а не трябва в никакъв случай да е така! Ама продължавайте да се скатавате и да си мислите, че ще ми мине. Няма да ми мине.
77
5
 
2
 
! Отговори
Не че нещо 6 преди 3 години
Нали знаеш поговорката, че на дневна светлина и на лампа не се работи? Знаеш ли защо Кръстев? Защото се пренатоварватттт очитеееееее! Говоря ти бавнооооооо , защотоооо знааааам, че разбирашшшш труднооооооо! Когато много се работи на компютър особено изобразителна дейност има даже професионална тайна, че най-добре да си в мазето и дневна светлина да няма, че е ретинална смърт. Значииии аз не мога да направя качествена учебна среда, защото глезльото и гъделичкащите го по топките така са решили?Аха
76
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изглежда вече сме ги стигнали хамериканците.
75
3
 
2
 
! Отговори
Не че нещо 5 преди 3 години
Ама Викторе недей да гледаш от мене и да се правиш на мене, за мене няма нищо по-хубаво от подземие с пииване, хубаво насочено осветление или така тъмница, че много се натоварват очите от рисуването на компютрите. Нямаме мазета за съжаление иначе Fallout Vault атмосферата е много готина ама за творци, художници, дизайнери не за такива като твойте Викторе. Ама как по-завоалирано да им кажа на общинския съвет, че едно училище Христо Ботев Враца не прави и че гъделичкайки Кръстев по топките сте...
74
3
 
3
 
! Отговори
Не че нещо 4... преди 3 години
Викторе знаеш ли на Тери Пратчет книгата Пирамиди - там има един лаф на гилдията на убийците - всеки наемен убиец трябва да знае поне няколко чужди езика и да учи политология задължително и международни отношения, че нечие загробване може да предизвика много неприятни взаимоотношения с останалите, туку виж гилдията се обърнала срещу такъв невежа дето наглостта му е очевидна. Казах да не давате лазерен меч на лакомията - вие не та не ...
73
2
 
0
 
! Отговори
Не че нещо 3 ... преди 3 години
Гледам за София 1,8 милиарда бюджет маа му стара? А за "провинцията" - нашите бяха за 400 000 лева за пълно преоборудване на цялото училище и неговото усъвременяване, а ония дето е набутал ученици и в мазетата и има две бази и на всичкото отгоре каквото и да направи не може да осигури среда заради собствената му лакомия па и спортна зала ще му построите. Ейййй лигьоооооо, двадесет години глезня не ти ли стигнаха бе, не наяде ли се бе? Викторе знаеш ли лафа на мафията в корема или в главата?
72
1
 
0
 
! Отговори
Не че нещо 2... преди 3 години
Ама след тая разправия дето направих за тая работа първо няма да кажете извинявай, после няма да одобрите проектите, защото ще проявите слабост и трето няма да ги дадете на кой трябва. Ей знам че на Сакскобурга наследството е тежко, ама не можахте ли един път е така от уважението към човек дето целия си живот оттаде за образование и 40 години и умря малко след пенсия не можахте ли поне веднъж да играете без щуробаджанащина, рушвет и задникоцункане??? Не можахте ли?
71
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На американците парите не им стигат отдавна, защо?-----------Е, то бива-бива печатане на зелена тоалетна хартия с изображения и цифри, мъ то тяхното мина всички разумни граници!!!!!Тъй, че и по зле шъ става...
70
2
 
1
 
! Отговори
Не че нещо ... преди 3 години
Ама има една поговорка една лястовица пролет не прави. Или една птица пролет не прави. То в моя случай може би е така его е все едно съм пророк - казах им да не дават лазерен меч на невежа, те точно това направиха дадоха СТЕМ проект на Виктор Кръствен дето е с 1000 ученика и най-големия бюджет в цялата област, к'во ще си гъделичкате храненичето по топките или по коремчето. Едва ли не да дадеш супер мощно оръжие на тоя дето ни поломи всичките. Аплодисменти за СТЕМ екипа на МОН.
69
2
 
12
 
! Отговори
Скитник преди 3 години
Хубавото е, че на нас тук в България парите ни стигат за всичко, и нямаме кредити! Имаме развита медицина, хубави пътища, евтина храна и бензин, и след пенсиониране обикаляме света!!! Добре си живеем тук !
68
5
 
3
 
! Отговори
Еми може би защото преди 3 години
Валутата им е страшно инфлацирана, ама лъжат за това и защото не са успели да откраднат достатъчно от останалите и може би защото след като Джак малко поумря наследникът му просто няма опита и таланта му!
67
4
 
6
 
! Отговори
Стига бе! преди 3 години
И тия ли се правят на смели пред Китай?
66
6
 
6
 
! Отговори
Ухаа! преди 3 години
Прочетох статията.Американския финансов балон с такъв грохот ще гръмне че и нас ще ни писнат ушичките!
65
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все по-трудно им е да живеят на гърба на останалия свят.Китайците им дишат във врата.
64
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СветозарАман от платена пропаганда.===По-скоро Аман от днешната журналистика!
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да си плащат.
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е чак толкова страшно. Подобни цени както във Сан Франциско за жилища, в Германия им искат в средни по развитие градове. А в Хамбург, Мюнхен или Баден Баден и 4-5 милиона евро не те оправят винаги за сносна къща
61
8
 
15
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Мдаааааа, отдавна се говори , че краят на САЩ е близо, но "умните 4 красивите" се надсмиваха на тези твърдения! По всичко изглежда, че Рейгън не унищожи Соц-лагера, а стартира погребението на САЩ !