Осъдените на смърт в последния си път - кои са Кори Джонсън и Дъстин Хигс?

Това са последните две екзекуции по време на мандата на Доналд Тръмп
Обновена: 15 яну 2021 16:41 | 15 яну 2021 16:27,
33
Осъдените на смърт в последния си път - кои са Кори Джонсън и Дъстин Хигс?
Снимка: БГНЕС

Американските федерални власти екзекутираха бивш наркотрафикант, осъден на смърт заради серия убийства. Това е предпоследната екзекуция на федерално ниво, която ще бъде извършена по време на мандата на Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

Петдесет и две годишният афроамериканец Кори Джонсън бе екзекутиран със смъртоносна инжекция в затвор в щата Индиана.

Още по темата

Последните думи на Джонсън към близките на жертвите му бяха: "Бих искал да кажа още преди това, че съжалявам, но не знаех как да го направя. Надявам се, че ще намерите покой".

Днес се очаква да бъде изпълнена и последната екзекуция по време на администрацията на Тръмп. Четиридесет и осем годишният Дъстин Хигс бе осъден на смърт за отвличането и убийството на три жени близо до Вашингтон през 1996 г.

Кой е Кори Джонсън?

Според The Sun Кори Джонсън бил изоставен в заведение за деца с интелектуални и емоционални увреждания от майка си, когато бил на 13 години. Когато навършил пълнолетие, бил пуснат в общността с много малко социални умения и почти никаква подкрепа от държавата.

Джонсън намерил "ново семейство" в лицето на банда от Ню Джърси и започнал да продава крек и кокаин, за да се издържа.

Защо има смъртна присъда?

Джонсън е осъден на смърт, заедно със своите партньори, заради трафик на наркотици и убийства. Бандата му е известна като "Бандата на Нютаун".

Жертвите им са убити брутално, след като трафикантите ги заподозряли в "предателство" или "конкуренция" в наркобизнеса.

Джонсън застрелял една от жертвите си в тила, след като му заповядал да постави главата си на волана на автомобила, съобщава Министерството на правосъдието.Той застрелял и убил и мъж в дома му, когато не успял да плати за крек. После убил сестра му и негов познат.

От колко време е в затвора?

Джонсън е в затвора от близо 30 години.

Освен че е осъден за седемте убийства, Джонсън е обвинен и за притежание на кокаинова лаборатория, с намерението да разпространява.

Кой е Дъстин Хигс?

Хигс е осъден за убийствата на три жени - Танджи Джаксън, Тамика Блек и Мишан Чин.  

В нощта на 26 ануари 1996 година Хигс, заедно с приятелите си Уилис Хейнс и Виктор Глория, си направили парти заедно с три жени в апартамента на Хигс в Мериленд. Но след като Хигс и една от жените Танджи Джаксън се скарали, момичетата решили да си тръгнат. По-късно Глория свидетелства, че Джаксън й отправил заплаха на тръгване и свалил регистрационния номер на колата й. После накарал мъжете да последват жените.

Малко след това, отпред пред къщата, Хигс убедил жените да се качат в микробуса му. Те предполагали, че ще ги отведе вкъщи, но Хигс подкарал към  Националното убежище за диви животни в Патуксент. Там извел момичетата от автомобила, подал на приятеля си Хейнс пистолет и му наредил да убие жените.
 
В крайна сметка Хейнс е този, който натиска спусъка, убивайки Джаксън, Блек и Чин. Никой, нито Глория, нито прокурорите, нито дори Хейнс, не оспорил този факт.

Хигс е осъден на смърт за подстрекателството си. Въпреки че Хейнс признал за убийството, той получил присъда доживотен затвор, а не смъртна присъда.

Адвокатите на Хейнс твърдят, че той се страхувал какво ще му направи Хигс, ако не убие жените. По-късно Хейнс опровергава тази идея, като в писмена декларация от 2012 г. пише, че "теорията на обвинението по нашия случай е глупост. Дъстин не ме заплашваше. Не се страхувах от него. Дъстин не ме накара да направя нищо тази нощ. Хигс планираше просто да остави жените там, живи, отстрани на пътя".

Съдията отложи с няколко седмици екзекуциите на Джонсън и Хигс заради прекарана от тях през декември зараза с COVID-19, но апелативен съд анулира това решение.

Върховният съд вчера одобри решението на апелативния съд и така се стигна до изпълнението на първата от двете екзекуции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
До Мирянин преди 3 години
Ти се моли, останалото остави на съда.
21
0
 
11
 
! Отговори
Не думай преди 3 години
Дано да намерят покой, много съжалявам, дрън, дрън. Въобще не им пука и ако им падне ще убиват още.
20
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредният който имал тежко детство и щото бил неподготвен за живот в обществото взел че станал квартална батка. Призлява ми от либерастките ви пасквили
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един човек от Австрия нямаше такива сантименти, колкото и да е оплюван.
18
1
 
21
 
! Отговори
ааа преди 3 години
За такива *** най-доброто е незабавна смърт. За какво да ги храни обществото?
17
0
 
16
 
! Отговори
до Мирянин преди 3 години
Мирянина, осъдените, за които се говори в статията, не са хора. Никой извършил подобни неща няма право да живее на този свят. Не е нужно да съдиш. Колкото до Бог, къде е бил, когато тези са убивали жертвите си. Само не ми излизай с фразата, че "явно Бог е пожелал така", защото какъв е тоя Бог, който ще пожелае нещо такова?
16
1
 
17
 
! Отговори
Kiki преди 3 години
Нема да липсват на никой... Поне в това краварите съм ги признал,имат закони !
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 15Еми "не са у ред" след като има либераsтки организации които защитават такива изр оди и обжалват присъди.Освен това успяха преди 15год.,да спрат изпълнения на смъртни присъди издадени от Федерален съд.Сега Байдан отново ще забрани изпълненията им!
14
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Началото на статията по някакъв начин внушава, че Тръмп е лош човек, щом подписва заповеди за изпълнение на смъртни присъди. Ако прочетете статията докрай, обаче, ще разберете, че на тия двамата и пет смъртни присъди са им малко. Това не са хора, а зверове, които не заслужават да дишат и да бъдат на тая земя. Аман от толерантност и либерализъм.
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак са изгорили Българското Знаме в Македония, днес бг! Занимавате ни с престъпници, а за това не пишете!!!
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хранат го, поят го, отглеждат го 30 години, за да му бият смъртоносна инжекция...Тия не са у ред нещо....
11
5
 
10
 
! Отговори
Не че нещо ама преди 3 години
Бойко кажи си за изтезанията и поръчковите убийства срещу неудобни ще ти олекне!
10
5
 
12
 
! Отговори
БГ в ЕС хаха преди 3 години
В Перник има доказан масов килър но не го арестуват щото видите ли бил приятел на Гешев,Борисов,ген.Василев и някаква си Соколова!Казва се Ю.Г.
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И двамата са от боята.
8
19
 
7
 
! Отговори
Мирянин преди 3 години
Никой от нас не е бил в обувките нито на жертвите нито на осъдените. Да не съдим е християнско. Да се доверим на справедливостта на Бог е християнско. Да бъдем християни и да се помолим за душите и на едните и на другите!
7
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Китай пращат сметката за патроните при екзекуция на роднините... в САЩ е безплатно всичко.... В Европа пък пращат сметката за издръжката на убиеца на родните на жертвата. Въобще културни особености.
6
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бог да ги прости и да въздаде на жертвите им! Животът е безкраен. Бог е любов и всички ще достигнем съвършенство. По рано или по късно. Амин!
5
3
 
13
 
! Отговори
/!\ фекална новина преди 3 години
да не опръскате със американска мечта!
4
3
 
12
 
! Отговори
Гледна точка преди 3 години
Мисля че този който ги е оставил да чакат в затвора 30 години за да им бъде изпълнена смъртната присъда е бил по-жесток от Тръмп, който го направи най-после. Не че му симпатизирам. Тръмп си е луд за връзване.
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По бай Тошово време казваха по тв че смъртната присъда е изпълнена но ги изпращаха в урановите мини държавата да има полза от тях