Заплахи за убийство, спрей за мечки... Говорят полицаи, защитили Капитолия

Един офицер е пребит
15 яну 2021 19:30, Нели Христова
64
Заплахи за убийство, спрей за мечки... Говорят полицаи, защитили Капитолия
Снимка: CNN

Докато полицейският служител от Вашингтон Майкъл Фаноне лежи на земята в сградата на Капитолия, зашеметен и ранен, той знае, че група протестиращи взимат екипировката му. Те грабнали резервни боеприпаси, изтръгнали полицейското радио от гърдите му и дори откраднали значката му. Изведнъж Фаноне чува нещо смразяващо, което го кара да премине в режим на оцеляване. "Някои момчета си прехвърляха оръжието ми и изкрещяха: "Убийте го със собствения му пистолет", разказва Фаноне, който е полицай от почти две десетилетия, пред CNN.

Фаноне е един от тримата офицери, които описат своя опит в борбата с тълпата от привърженици на президента Доналд Тръмп, които щурмуваха Капитолия. Федералните служители заявиха, че подробностите за избухналото насилие са обезпокоителни. "Хората ще бъдат шокирани от някои от подробностите за грубия контакт, който се случи в Капитолия", заяви вторник изпълняващият длъжността американски адвокат Майкъл Шеруин във връзка с нападения срещу полицаи.

Фаноне, детектив в отдела за барбота с наркотиците, чул за суматохата в Капитолия и грабнал все още чисто новата си полицейска униформа, която била в шкафчето му, и я облякъл за първи път. Той се втурнал към сградата заедно с партньора си и помага на служители, които били изтласкани от бунтовниците.

Но Фаноне, който казва, че предпочита да бъде застрелян, отколкото да бъде завлечен от тълпа, в която няма контрол, изведнъж изживява най-големия си кошмар като полицай. В тези няколко момента Фаноне мисли да използва смъртоносна сила. Зачудил се е дали да не използва пистолета си, но е знаел, че няма достатъчно огнева мощ и скоро ще бъде нападнат отново, но този път протестиращите най-вероятно ще използват пистолета му срещу него и ще имат всички основания да сложат край на живота му.

"И така, другата опция, за която се сетих, беше да се опитам да се обърна към нечия човечност. Спомням си само, че извиках, че имам деца. И изглежда това свърши работа", каза 40-годишният баща на четири деца.

Друга група от протестиращи наобиколила Фаноне, за да го защити, докато пристигне помощ, спасявайки живота му.

"Благодаря ви, но майната ви, че сте тук", казва Фаноне на бунтовниците, които го защититават. Гневът и разочарованието му са усещани от всички правоохранителните органи в цялата страна, яростни, че привържениците на Тръмп са нарушили територията на Капитолия в деня, в който победата на Джо Байдън трябваше да бъде потвърдена от Камарата и Сената.

Драматичната среща на Фаноне с бунтовниците, подкрепящи Тръмп, се повтаря навсякъде в Капитолия, докато служителите на реда се борили, за да ги отблъснат. Фаноне, един от десетки офицери, които били ранени в безредиците, сподели за първи път своята история. Той все още понася последиците, тъй като след случилото се е претърпял и лек инфаркт.

Фаноне заяви, че протестиращите притежавали оръжия, както собствени, така и взети от колегите му от полицията.

"Пръскаха ни с химически дразнители. Имаха тръби и различни метални предмети, палки, някои от които мисля, че са взели от служителите на реда. Удряха с тях", спомня си Фаноне, който добавя, че не би седял на бюрото си, докато в Капитолия се случва въстание.

"Беше трудно да се окаже някаква съпротива, когато сте само около 30 момчета, които се изправят срещу 15 000", допълва той.

Полицаят Кристина Лори, член на отдела за оползотворяване на оръжието на столичното полицейско управление, стига в Капитолия около 12:30 часа и вижда как бунтовниците набират позиции.

Лори трябва да пази линията, за да се увери, че никой няма да я премине и да влезе в Капитолия. Но е напръскана с много силен спрей, който трябва да се използва само върху мечки.

"Лицата бутаха офицери, удряха офицери. Пръскаха ни с това, което наричаме мечи боздуган, защото се използва върху мечки", разказва тя.

"За съжаление то ви зашеметява за известно време. Това е много по-лошо от обикновен лютив спрей", добавя Лори. "Оставя очите ви затворени и трябва да се поливате с вода. И в тези моменти е страшно, защото не можете да видите нищо, а има хора пред вас, които се борят да преминат оградата.

Тя имала късмета да не бъде ударена с нищо, но видяла, че нейните колеги са бити с твърди предмети.

"Удряха ги с метални тръби. Спомням си, че виждах вили", казва Лори, и обяснява, че подкреплението непрекъснато се въртяло, за да могат другите да си почиват по време на битката.

"Просто издърпваха офицерите, които са зашеметени, за да се възстановят и отново да стигнат до фронтовата линия", спомня си тя.

Офицерът Даниел Ходжис бил един от онези офицери, които се опитали да отбият бунтовниците, но е нападнат сериозно. На клип, заснет в Капитолия, се вижда как кръв капе през зъбите му, а той се опитва да си поеме достатъчно въздух, за да може да извика "Помощ".

Ходжис се втурнал към Капитолия, за да предложи подкрепа като много други полицаи, но скоро бил нападнат от ядосана тълпа, която според него вярва, че е върши нещо патриотско.

"Имаше един човек, който ми откъсна маската, той успя да вземе и палката ми и започна да ме бие с нея", разказва Ходжис.

"Устата му се пенеше от гняв. Тези хора вярваха истински, че правят нещо справедливо, но по най-лошия начин."

В крайна сметка Ходжис бил спасен от други офицери, които се притекли на помощ.

"Знаете, че нещата изглеждаха зле", казва той. Като по чудо няма големи наранявания, но може да е претърпял леко сътресение. Това било първото посещение на Ходжис в сградата на Капитолия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари