Тръмп напуска Вашингтон в деня на встъпването, отива на голф

Той планира прощално събитие във военна база "Андрюс"
16 яну 2021 08:13,
60
Тръмп напуска Вашингтон в деня на встъпването, отива на голф
Снимка: БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп възнамерява да напусне Вашингтон сутринта на 20 януари, деня на встъпването в длъжност на избрания за негов наследник на поста Джо Байдън, няколко часа преди началото на церемонията, каза днес добре осведомен източник, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Тръмп, който вече обяви, че не смята да присъства на встъпването в длъжност на избрания за президент Джо Байдън, планира прощално събитие във военната база "Андрюс" близо до Вашингтон, където е базиран президентският самолет. Оттам той ще отпътува за голф клуба си в Мар-а-Лаго, щата Флорида, пише БТА.

Днес бе съобщено, че поне до 21 януари се затварят за посетители Националният мемориален комплекс във Вашингтон и знакови забележителности на американската столица. Преди инаугурацията на Байдън се предприема безпрецедентно затягане на мерките за сигурност.

Кметът на Вашингтон, демократката Мюриъл Баузър, каза днес, че засилените мерки за сигурност ще останат в американската столица и след церемонията по встъпването на Байдън в длъжност. Подгответе са за "една нова нормалност", предупреди тя, цитирана от Ройтерс.

Проучване на изследователски център "Пю" сочи, че две трети от американците искат президентът Тръмп да напусне политическата сцена, след като предаде поста идната седмица, съобщи ДПА.

Одобрението за работата на отиващия си президент е стигнало най-ниската си точка и е едва 29 процента, като дори негови привърженици казват, че не са доволни от поведението му след изборите през ноември.

Главният инспектор на американското министерство на правосъдието ще разследва ролята на ведомството като подготовка и реакция на щурма на Капитолия миналата седмица. Майкъл Хороуиц заяви, че разследването ще трябва да установи с каква информация е разполагало правосъдното министерство преди атаката, дали данните са били споделени с полицейските сили и спецслужбите, охраняващи Капитолия, и каква е била реакцията на служителите от ведомството на избухналото насилие.

Текат проверки и в министерствата на отбраната, вътрешната сигурност и вътрешните работи, се посочва в изявлението.
ФБР разследва общо 37 души за убийството на Брайън Сикник - полицаят от охраната на Капитолия, който почина ден след като влезе в сблъсък с привърженици на Тръмп, съобщи в. "Ню Йорк таймс", цитиран от Ройтерс.

Сикник стана петата жертва на безредиците на 6 януари. Смъртта му е разследвана като умишлено убийство.

След като нахлулата на Капитолия тълпа взела превес над охраната, Сикник бил напръскан със спрей и ударен по главата. Той бил реанимиран на два пъти от екипи за спешна медицинска помощ, преди да почине в болница на 7 януари.

Според федерални прокурори хората, нахлули на Капитолия, са искали "да пленят и убият" официални лица на изборни длъжности, предаде Ройтерс, като се позова на съдебен документ.

Тази зловеща нова оценка е направена в искането за задържане на Джейкъб Чансли - последователя на конспиративната теория КюАнон, прочул се, след като бе сниман с шапка с рога на бюрото на вицепрезидента Майк Пенс в сградата на Сената. Чансли оставил бележка за Пенс с предупреждение, че "това е само въпрос на време, правосъдието идва".

Вицепрезидентът на САЩ си навлече гнева на привърженици на Тръмп, след като отказа да изпълни искането му да не утвърди резултатите от президентските избори през ноември, на които държавният глава републиканец загуби от демократа Джо Байдън.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
18
 
6
 
! Отговори
Жалейка преди 3 години
В коментарите на русофилите се усеща много мъка, безпомощност и истеричност. Доналд им беше толкова скъп на сърцето. След 4 дни стават отново сираци, само с един родител Путин. На всички русофили изказвам моите дълбоки съболезнования.
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквото и да стане с него той е живял няколко живота дето се вика.Бил си е принц и си замина като господар.Такива пишат историята.Нима само за него не говорим вече 5 години.Това е историята......
33
2
 
0
 
! Отговори
до 33 преди 3 години
По скоро като сем Кенеди с Тръмп.Същите.
32
3
 
1
 
! Отговори
до 33 преди 3 години
Викаш Кенеди 2.
31
18
 
4
 
! Отговори
Съдбата на Тръмп преди 3 години
Спомнете си какво направиха САЩ с Бин Ладен. Днес повечето от американците твърдят че Тръмп е нанесъл по-големи щети на Америка отколкото Бин Ладен. Последните проучвония показват че 71% не одобряват действията на Тръмп след изборите от ноември. Не е случаен и факта че още на 6 януари много коментатори определиха щурма на Капитолия като повторение на атаките на кулите близнаци в Ню Йорк през 2001г.
30
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самото отношение на демократите говори, колко много и силно Тръмп им го е вк.рвал за 4 години. Но това не е краят
29
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Току що говорих с моя приятел Огнян Дъскарев от Тръмп обществото по Телеграм, за да не ни подслушват от ФБР и ЦРУ. Снесе ми изключителна информация Тръмп ще се крие в мазето на г-н Дъскарев, а днес заедно с колегите си от обществото провеждат Тръмповски съботник за да оборудват кабинет за г-н Тръмп в мазето. Кабинетът ще е със сателитна връзка за да може г-н Тръмп от там да ръководи следващият щурм на Капитолия. Повече подробности не можах да разбера защото г-н Дъскарев имаше много работа.
28
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
предлагам на всички американофенчета в бг да му врътнат по единкавал за довиждане
27
10
 
28
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Доналд Тръмп е най-достойният президент на САЩ от Джон Кенеди досега!
26
12
 
4
 
! Отговори
Bp преди 3 години
Отива да оспорва изборните резултати в руския съд .😇 Break a leg!
25
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голф игрище към всеки затвор, ето в това ще инвестира Тръмп.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В сърцето на Тирана аз отворих такава люта рана, каквато никога няма да заздравей!
23
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 21Според мен Тръмп след призеднството ще инвестира в подобряване условията в затворите, където ще прекара оставащите му години.
22
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай бай Тръмпи, ще ни липсваш, хареса ми как разсмиваше света, добре си прекарахме времето с теб, голям комик си :) Сега да видим комика Байдън, ще има ли скечове за слийпи Джо, както и за синчето в Украйна :)) Америка фърст, останалите да го..... :))))
21
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През изминалата седмица цялата администрация на токсичния Тръмп си подаде оставката и бяга през глава от Държавния департамент. Причината е че повечето големи американски корпорации където мекеpетата на Тръмп разчитаха че ще си намерят работа след 20-ти януари, заявиха че няма приемат хора от неговата администрация които са твърдели че изборите са фалшифицирани. А списанието Форбс се зае да публикува имената на тези хора и заплаши че който назначи такова мекеpе губи доверието на Форбс.
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен Тръмп след призеднството ще инвестира в създаването на негови медии.
19
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбрах че Тръмп си е купил yшанка, значи се готви да бяга в Русия.
18
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СССРНе знам под какво ще падне САЩ, но Русия ще се РАЗпадне като СССР.
17
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доста *** наистина.Държи се точно като по филмите -дебелия дърт милионер от филмите. "Ще пия уиски и ще играя голф по всяко време каквото и да се случи"
16
5
 
24
 
! Отговори
СССР преди 3 години
Заедно д Тръмп си тръгва и демокрацията в САЩ!!Америка падна под диктатура