Центърът на Вашингтон заприлича на укрепен лагер

Днес е последният ден на Тръмп в Белия дом
Обновена: 19 яну 2021 08:53 | 19 яну 2021 08:52, Петя Славова
78
Центърът на Вашингтон заприлича на укрепен лагер
Снимка: БГНЕС

Днес е последният ден от мандата на американския президент Доналд Тръмп. Утре сутринта той ще отпътува от столицата Вашингтон за имението си в Мар-а-Лаго, щата Флорида, преди встъпването в длъжност на избрания за негов наследник на поста Джо Байдън.

48 часа преди церемонията по полагането на клетва от Байдън, центърът на Вашингтон приличаше на укрепен лагер, отбелязва Франс прес.

Още по темата

Хиляди бойци от Национална гвардия вече патрулират по улиците на американската столица. Утре броят им ще достигне 25 хиляди. Националната гвардия ще охранява обширната "червена зона", простираща се от Капитолия, където новият президент и вицепрезидент на САЩ, Джо Байдън и Камала Харис, ще положат клетва, до Белия дом.

Улиците на Вашингтон бяха празни вчера - Денят на Мартин Лутър Кинг. По традиция на този официален празник, почитащ паметта на убития борец за граждански права, много американци се посвещават на доброволческа дейност, отбелязват БТА и АФП.

Това "е подходящ начин за излекуваме, обединим и възстановим тази страна, която обичаме", написа в Twitter Байдън. Той си е поставил за цел да помири американците, дълбоко разделени след управлението на Тръмп.

Вчера сутринта Байдън се включи в раздаване на храна от благотворителна организация във Филаделфия, щата Пенсилвания. Камала Харис и съпругът й Дъг Емхоф направиха същото в беден квартал на Вашингтон.
В столицата, въоръжени войници и полицаи пред бронирани автомобили замениха обичайните зяпачи. Обикновено натоварени улици са блокирани с бетонни заграждения.

Най-малко двама въоръжени цивилни бяха задържани през последните дни край "червената зона".
Вашингтон остава травмиран от щурма на Капитолия на 6 януари, когато привърженици на Тръмп нахлуха в Конгреса, за да се опитат да попречат на формалната процедура по потвърждаването на изборната победа на Байдън. На близо 70 човека вече бяха повдигнати обвинения заради ролята им в насилието, което струва живота на петима души. Сред тях са бивши и настоящи представители на силите за сигурност.

За да гарантира, че бойците от Националната гвардия, разположени във Вашингтон, не представляват риск за сигурността, ФБР проверява тяхното минало.

Заради подстрекателската си роля за размириците Тръмп стана първият президент в историята на САЩ, подложен два пъти на импийчмънт. Предстои процес срещу него в Сената.

Последното проучване на общественото мнение преди края на мандата на президента е неблагоприятно за него. Проведено от института "Галъп", то показва само 34 процента одобрение за Тръмп. Рейтингът му е на най-ниското си равнище за тези четири години. Тръмп влезе в Белия дом с 45 на сто одобрение - дял, който се повиши до 49 процента в началото на миналата година.

Според американски медии през последния ден от мандата си 45-ият президент на САЩ ще помилва или замени присъдите на стотина души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
16
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Днес е последния ден на Америка, такава, каквато я знаем - тези, които имахме щастието лично да я опознаем. Америка падна жертва и си отива! Америка бе превърната във Вавилон и се срина. Американците сами съградиха Америка, после сами допуснаха разрухата й. Поредното доказателство, че всичко, създадено от човека, ще бъде разрушено от човека. Упованието може да бъде намерено само в Богъ, нашият спасител.
44
4
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
Само да каже, че тукашните социалисти ги чака голямо разочарование от САЩ, и още едно на изборите в България.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
49, а Путин каза: Силата е в правдата.
42
3
 
13
 
! Отговори
25 000 войници преди 3 години
пазят КРАЛЯ. Че това е повече от нашата армия. Даже и африканските диктатори не са били така пазени. Помня как ЖИВКОВ се срещаше с хората. САМ. Охраната му стоеше деликатно на 10 метра. ТИВАТА върви с 10 пазванта, а уж бил им любимец. СТРАХ. А тоя старчок БАЙДЪН надмина и ТИКВАТА. 25 000 пазванти...
41
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя дядо ще умре от страх още преди да е встъпил
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МАО ЦЗЕДУН И КАЗАЛ:"Силата иде от дулата на пушките".
39
1
 
11
 
! Отговори
САЩ преди 3 години
вече ще се наричат СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ. Преследванията на опонентите и запушването на независимите медии започна
38
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демокрация за пример: Ще коронясват байДжо под дулата на оръжията.
37
0
 
9
 
! Отговори
2040 година преди 3 години
цветнокожите в САЩ ще са мнозинство. Някакви си 20 години. След това бял човек вече няма да стане президент. Може би БАЙДЪН е символ на умиращата АНГЛОСАКСОНСКА АМЕРИКА. Може да се окаже последния бял президент. След 50г ще имаме МЕКСИКАНСКИ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навални толкова се стара човека и пак не го издигнаха за вицепрезидент на Америка. Разочарование голямо.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С БАТЕ БОЙКО ЩЕ СА ЧУДНА ДВОЙКА - ТОЙ ПО АНЦУНГ, ВИЦЕТО ПО КЕЦОВЕ. ИДИЛИЯ!
34
1
 
10
 
! Отговори
БАЙ, БАЙ АМЕРИКА преди 3 години
След като даде право на 15 000 000 нелегални емикгранти да гласуват и отвори границите, както обещаха на цветнокожите си избиратели хората на БАЙДЪН спокойно може вече да емигрират в някоя по-бяла страна като ИСЛАНДИЯ например
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Центърът на Вашингтон заприлича на укрепен лагер"Диктатурата в САЩ си показа рогцата. Избраха си Алцхаймера да симулира демокрация за пред населението и при положение, че не може да различи племеницата си от мъртвия си син би трябвало да ви е ясно че ще е само обитател на Белия дом.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На корицата на модно списание: СИН НА РАБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА! АУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ
31
11
 
3
 
! Отговори
Др0гаре иди0те преди 3 години
дончУ белината.....или по известен, като клоуна го чака федералния.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Илияна Йотова - българската Камала!
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А БАБА КОРНЕЛА ЗАЩО НЕ СЕ ПОКАЗВА ПРЕД ПУБЛИКА С КЕЦОВЕ? ЗЕР ТЯ НЕ Е ДЕМОКРАТИЧНА ПРЕД ХОРАТА А САМО НА ПОЗИТАНО СИ ГИ НОСИ...
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президент Тръмп отива да играе голф и да обединява американските патриоти. Вицепрезидент Пенс отива да говори с хората. А Джо и Камала отиват да посрещат руската и китайска делегация...
27
3
 
15
 
! Отговори
под обсада 3 преди 3 години
Бай Дън е наясно, че става прези чрез фалшификации, затова и "дълбоката държава" впряга целият ресурс, вкл. и военен, че да встъпи в длъжност.Бай Дончо счупи статуквото, разбърка им картите, обърка им сметките, затова и впрегнаха всички и всичко, за да не спечели втори мандат.Този новият ще слушка дълбоката държава и ВКП-то. Ще има нови войни и САЩ ще продължи да тероризира целият свят.Но всяка империя рано или късно се срива.
26
5
 
18
 
! Отговори
Додо преди 3 години
И сега, отведнъж, всичките холивудски сатанисти, с продадени на Дявола души, които до ден днешен бомбардират света с Ковид-алармистика и стей ет хоум хаштагове, ще участват в едно абсолютно никому ненужно и абсурдно по време на памдемия със супер заразен смъртоносен вирус масово мегасъбитие?! Така ли е? Защо инагурацията не се направи виртуално?! Да разбираме ли, че опасността е преминала? И още едно въпросче, дъртия разбойник и педофил Джо колко пъти ще напълни памперса по време на този ритуал?