Джо Байдън положи клетва като 46-я президент на САЩ

Той произнесе и встъпителната си реч
Обновена: 20 яну 2021 19:03 | 20 яну 2021 19:00, Нели Христова
243
Джо Байдън положи клетва като 46-я президент на САЩ
Снимка: БГНЕС

Джоузеф Робинет Байдън положи клетва пред председателя на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс.

Той използа библия, която е собственост на семейството му от 1893 година. Същата библия Байдън използва и когато положи клетва като вицепрезидент през 2009 и 2013 година.

 Минути по-късно той се изправи на трибуната, за да произнесе встъпителната си реч.

"Това е денят на решимостта. Америка премина през предизвикателствата и успя да ги преодолее", каза новоизбраният президент. "Гласът на хората беше чут и още веднъж доказа, че демокрацията е ценна. Крехка е, но демокрацията ще пребъде", каза още той като допълни, че ще се гледа смело и оптимистично напред в бъдещето.

"Зная, че нашата конституция ще пребъде, че силата на нашата нация ще пребъде, както каза президентът Картър, с когото разговарях вчера. Всички ние се заклеваме с клетвата, която най-напред е положена от Джордж Вашингтон. Всичко зависи от нас и ние, народът, търсим по-доброто. Нашата нация е велика. Продължаваме напред, предстои много в тази зима на опасности. Има много, което трябва да се поправи, да се излекува, да се изгради и да се спечели", заяви в речта си Байдън.

По думите му САЩ са изправени пред сили, които трябва да бъдат победени, а за целта са необходими не само думи, а всичко, което може да предостави демокрацията и единството.

"Цялата ми душа е вложена в обединението на Америка, на нашия народ и нашата нация. Обединение, за да се борим срещу враговете, омразата, беззаконието, безработицата. Ако се обединим, може да постигнем велики неща, да оправим грешките, да се справим със смъртоносния вирус. Може да изградим средната класа, да осигурим расова справедливост и САЩ да се превърнат във водещата сила на доброто в света", заяви Байдън.

"За нашето обединение не е необходимо да има хаос, това е исторически момент на кризата и предизвикателствата и единството е пътят напред. Нека в този момент да бъдем съединените обединени американски щати. Никога няма да се провалим в Америка. Действаме обединено и нека на този ден дадем ново начало. Да се чуваме и виждаме един друг, да показваме уважение един към друг. Не е необходимо да изгорим всичко по пътя си. Всеки спор не бива да е причина за война. Трябва да отхвърлим културата на манипулацията. Нека Америка бъде по-добра, аз съм убеден, че е по-добра", добави в речта си Байдън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
5
 
15
 
! Отговори
Библията, преди 3 години
с която Джо се е заклел, сигурноно е "светото писание" на мормоните.
81
1
 
11
 
! Отговори
V преди 3 години
Не бой те са бай *** е приятел на бай Даньо и сега ще си поръча самолетоносач от братските САЩ .За без пари 10 милиарда например .боко ги дава ;) Той е дащен .Ако беше жена нямаше да излиза от родилното :)))
80
4
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
До 87Нито съм червен,син,или пимбян.Обективен съм.А ти сигурно си син,който ходи на църква по велик ден и Коледа и гледа новини по телевизията,и турски сериали.
79
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През мандата на Тръмп:САЩ не започна нито една война!!Факт!Безработицата в САЩ достигна минимум невиждан от 1952г.!!ФактИкономиката на САЩ отбеляза 300% ръст!Факт!!Нелегалната имиграция беше свалена с 47%!!Факт!Трафика на наркотици беше свален с 30%Факт
78
1
 
4
 
! Отговори
М-вото на Истината преди 3 години
При новата роля на големите социални мрежи като поделения на Министерството на истината, е ясно, че Байдън ще изкара целия си мандат като президент на САЩ. Без значение дали ще доживее до неговия край.
77
9
 
9
 
! Отговори
Рашко преди 3 години
Факта, че болшинството българи не подкрепят политическия избор на САЩ, ме кара да вярвам, че този избор е правилен. Съдейки по резултатите от политическия избор у нас, мога еднозначно да заключа, че болшинството българи не могат да направят правилен такъв!
76
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Републиканци за България" вече са като "Предатели на Америка".Вятърът на промяната ги отвя при "Тръмп общество".Тръмп беше гуруто на всички конспиратори и луди пророци в България.
75
9
 
19
 
! Отговори
По-сдухан преди 3 години
президент никога не са имари САЩ! Той е една мумия, един труп. Взел властта с невероятни измами! Не го чака нищо добро!
74
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Таварищи фашисти, как е, как е, скимтите ли от ужас зад клавиатурите?Ай честито!ХА ХА ХА ХА
73
13
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До 71Тръмпугера не започна нито една война, защото беше един страхливец и нерешителен тъпaнap. Също така и джуджешка п0дл0га. Даде така шанс на късобаджачестия да си мисли, че е голям фактор, както и на Ким Грух. Нищо, сега Байдън ще ги постави и двамата на мястото им. Също така Дъмб беше и най-глypавия Президент на САЩ. Това да караш хората да пият белина срещу К19 говори красноречиво какъв е. И това да се кара с медиите чрез Тъитър беше основната му задача за 4-те години управление
72
5
 
4
 
! Отговори
Бау преди 3 години
дуфусите, които до последно казваха, че Тръмп ще си остане, сега се чувства доста тъпо :D
71
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ямболски цървулЧервените отрано сте започнали да пиете, тъй че нормално да виждате разни неща.
70
11
 
18
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Този психопат няма да изтрае дълго.Виждам скоро страшна гражданска война в САЩ.
69
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кучето Тръмп ще бъде предадено на Ирак за съдене.
68
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 77"Тепърва лошото зпочва."За комунистите тепърва лошото започва, да. 4 години ви оставяха да сеете червената проказа. Купона свърши.
67
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очаква ги перестройка с елементи на културна революция.--------------О, дааа...Ще наблюдаваме как хЪмерика се превръща в Съединени Щати на Содом и Гомора!ЛГБТ-то ще окупира всички политически, културни и медийни ресурси у Щатите, не съ и съмнявйте!А, външната политика на Бидоня ще бъде много по-сдържана за разика от тази на Тромпетя.Израел шъ имат много главоболия с Бидоня, много повече от Москва!
66
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Леле цензурата е ужасна тук, а защо не цензурират медиите когато ни лъжат и подвеждат?! Лапачи на мърсотия сте!
65
8
 
4
 
! Отговори
помнещ преди 3 години
До 51...Виш сега момчето ми.Масата млади българи подържащи Тръмп клоуна.Не разбират нещо съвсевм елементарно! Както и Ти самият разбира се! За 4 години Колко се Чу за Американското НАТО? В което И ние сме гола " членка" ? Почти нищо и сякаш БЕше замръзнало нали? ЗАщо? Ами много просто за малка част следящи инстинската световна политика. Тръмп Не нападна никого нали? Е как да го прави след като Изникна "КОРОНКАТА"? ТЯ ЗАМЕСТИ ВОЙНИТЕ КОИТО АМЕРИКА ВОДЕШЕ С ГОДИНИ БЕЗ ПРИЧИНА! Сещайте се нататък!
64
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай Дън ще яко ще прецака света.Тепърва лошото зпочва.Старец с деменция начело на една от най мощните държави е адски лоша комбинация.Бог да ни е напомощ
63
9
 
6
 
! Отговори
Тоя говори преди 3 години
Пълни глупости. Америка никога не е била расистка държава. Подготвят диктат на малцинствата чрез фалшиви обвинения в расизъм.