Вашингтон: Турция не се държи като съюзник

Ще се обмислят нови санкции, каза номинираният за държавен секретар
20 яну 2021 08:34, Елка Василева
57
Вашингтон: Турция не се държи като съюзник
Снимка: архив, БГНЕС

Номинираният от избрания за президент на САЩ Джо Байдън за държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Турция не се държи като съюзник и че Вашингтон ще обмисли дали не са необходими допълнителни санкции срещу Анкара заради придобиването на руски противовъздушни системи, предаде Ройтерс.

Блинкън каза това по време на изслушването си комисията на Сената на американския Конгрес за външните работи.

Миналия месец Вашингтон наложи дългоочакваните санкции срещу турската отбранителна промишленост заради придобиването от Анкара на противовъздушни системи С-400 от Москва. Покупката бе окачествена от Вашингтон като "голяма грешка".

"Идеята, че стратегически, така наречен стратегически, наш партньор действа съвместно с нашите най-големи стратегически съперници в Русия е неприемлива", заяви пред сенаторите Блинкън.

Още по темата

"Мисля, че имаме нужда да анализираме въздействието на съществуващите санкции и след това да преценим дали има нужда от още", изтъкна номинираният за държавен секретар Блинкън.

Блинкън направи тези изявления броени часове преди встъпването в длъжност на новия американски президент Джо Байдън, който ще стане приемник на президентския пост на Доналд Тръмп, с когото турският президент Реджеп Тайип Ердоган имаше близки отношения.

"Турция е съюзник, който в много отношения не се държи като съюзник и това е много сериозно предизвикателство за нас", каза Блинкън.

Санкциите срещу Турция бяха подкрепени и от двете партии в американския Конгрес, като това бяха първите санкции в историята, въведени от Вашингтон срещу държава членка на НАТО.

Сериозните разногласия във връзка с покупката на С-400 са най-сериозното предизвикателство, с което ще се сблъска правителството на Байдън по отношение на Турция. Вашингтон и Анкара имат разногласия и по отношение на политиката за Сирия, дейностите на Турция по изследване на залежите на петрол и газ в Средиземно море, а също така и във връзка с намесата на Турция в Нагорнокарабахския конфликт, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Байдън може и да му прости на Ердоган,но герберомразите,никога,щот в писмото си до ДПС нарече Бойко,мой приятел!!
41
0
 
0
 
! Отговори
Петю преди 3 години
По време на Студената Война САЩ даваха по 2 милиарда на Турция всяка година,но вече я няма и Турците забравиха за тези години, но САЩ надявам се да не го забравят на кога са давали милиарди и сега ще им го връщат тъпкано.
40
3
 
1
 
! Отговори
Резан Демократ преди 3 години
Бабаидьн и ердоган ще се разберат от един отбор са
39
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Америка вън от Турция, Гърция, България, Чехия, Латвия,Литва имат С300 но краварите мълчат ,значи американците имат задни мисли за Турция ,браво на Ердоган не даде на Америка да окупира Турция
38
21
 
9
 
! Отговори
интереса клати Феса преди 3 години
Много скоро Ердо ще гризне дръвцето!!!дедо Байдън ша врътне кранчето и Анадола бийч ша фалира....
37
21
 
9
 
! Отговори
до Ха-ха-ха 42 преди 3 години
Белите хора произвеждат лазарни и протонни оръжия...а тоя в Анадола бийч се хвали с кремъклийки и остарели ракети с малък и среден обхват 100% Капалъ чарши...Но най много ме "стресира" аналогът на руския S-500...ха-ха-ха...АнадолскитеПОЛЮЦИИнямат край!!!!
36
13
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 години
Тия Искат Турция да Няма Оръжия,Момчета Ердоган на Коледа Изстреля Първата Ракета на Турското ПВО - *Hisar - A* и *Hisar- O *, със Малък и Среден обхват, И Ердо Започна Серийно 100%- турско производство,Проблема на САЩ е, че до броени месеци - Започва и Серийно Производство на - Турския - *Hisar - U* -ПВО с Далечен Обхват - 100% турско производство - Аналог на Руския - С 500,ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
35
2
 
5
 
! Отговори
пияч на БЕЛИНА преди 3 години
до 38 и 36Альооооо ХРИСТоооо....много си подранил във форума бре чапкънинооо...Ти не спиш ли бреТАЛАСЪМньидиень?На всяка манджа си мирудия!!!Явно женка ти не ди дава ....Ей гОООлемо лапацало се оказа.КОМПЛЕКСАР.
34
5
 
10
 
! Отговори
ЕрдоГАН бей преди 3 години
Уфььь па тоя старчок Байдън...самолета му не може да се вдигне от земята ,а ми се пъчи да му бъда съюзник...Аз моя самолет си го вдигам и нямам нужда в харема си присъствието на кравари- застаряващи деменции с джендърски уклони...АНАДЪМО?
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво, бе, не искат да пратят миротворци пред Капитолия ли?
32
8
 
17
 
! Отговори
истината преди 3 години
До ЗозоТоя дъртия Бай Дън бърка сестра си със жена си !!! Той ли щял да оправи Турция и Русия бе смешници !!!
31
4
 
14
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Сега доходите на милиони трудещи се турци ще бъдат стопявани, само защото неколцина души в Белия Дом са си наумили да наложат икономически санкции на Турция - нечестието на Демокрацията на яве...
30
2
 
3
 
! Отговори
Вековен преди 3 години
Подуянския народ следва добре интересите си.Вековен + народ.
29
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То нали САЩ се държи като съюзник.
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Мечката като играе в комшиите ще дойде и у вас!"Само че в случая мечката ще играе само в комшиите. Само стой и гледай :D
27
1
 
1
 
! Отговори
Пян Гъ до Зозо преди 3 години
Зозик, то твоето, брат, хич не е за смях. Всичките ти изказвания са, как да кажа, с изразена клинична картина. Имаш нужда от помощ, не от осъждане, защото имаш проблем със света. Познавам един много добър специалист - живее близо до нас и се засичаме по кафенетата. Известен е и от телевизионния екран. Обади се, брат.
26
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До28Мечката като играе в комшиите ще дойде и у вас!
25
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нужни са бързи и решителни мерки спрямо самозабравилия се турски "султан". Ама много бързи....
24
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До22Война между Русия и Турция имаше, след инцидента!Но ти си толкова умен че не я усети!Ако ме питаш каква "икономическа" война!Явно българските медии от толкова страх да ги затворят, са пропуснали да те уведомят!Лек ден от мен!Извинявайте ако съм обидил някой!
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До22Всички не са диви селяни като теб!Добре че си беден и *** и от теб нищо независи!До сега до и планета нямаше да има!Кой доде на червения килим пълзейки?