Вашингтон: Турция не се държи като съюзник

Ще се обмислят нови санкции, каза номинираният за държавен секретар
20 яну 2021 08:34, Елка Василева
57
Вашингтон: Турция не се държи като съюзник
Снимка: архив, БГНЕС

Номинираният от избрания за президент на САЩ Джо Байдън за държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Турция не се държи като съюзник и че Вашингтон ще обмисли дали не са необходими допълнителни санкции срещу Анкара заради придобиването на руски противовъздушни системи, предаде Ройтерс.

Блинкън каза това по време на изслушването си комисията на Сената на американския Конгрес за външните работи.

Миналия месец Вашингтон наложи дългоочакваните санкции срещу турската отбранителна промишленост заради придобиването от Анкара на противовъздушни системи С-400 от Москва. Покупката бе окачествена от Вашингтон като "голяма грешка".

"Идеята, че стратегически, така наречен стратегически, наш партньор действа съвместно с нашите най-големи стратегически съперници в Русия е неприемлива", заяви пред сенаторите Блинкън.

Още по темата

"Мисля, че имаме нужда да анализираме въздействието на съществуващите санкции и след това да преценим дали има нужда от още", изтъкна номинираният за държавен секретар Блинкън.

Блинкън направи тези изявления броени часове преди встъпването в длъжност на новия американски президент Джо Байдън, който ще стане приемник на президентския пост на Доналд Тръмп, с когото турският президент Реджеп Тайип Ердоган имаше близки отношения.

"Турция е съюзник, който в много отношения не се държи като съюзник и това е много сериозно предизвикателство за нас", каза Блинкън.

Санкциите срещу Турция бяха подкрепени и от двете партии в американския Конгрес, като това бяха първите санкции в историята, въведени от Вашингтон срещу държава членка на НАТО.

Сериозните разногласия във връзка с покупката на С-400 са най-сериозното предизвикателство, с което ще се сблъска правителството на Байдън по отношение на Турция. Вашингтон и Анкара имат разногласия и по отношение на политиката за Сирия, дейностите на Турция по изследване на залежите на петрол и газ в Средиземно море, а също така и във връзка с намесата на Турция в Нагорнокарабахския конфликт, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ердоган си знае урока!С такива съюзници врагове не ти трябват!
21
16
 
5
 
! Отговори
Osmanoglu преди 3 години
Ердо губи здрава почва под краката си. Катарските пари, които поддържаха икономиката над водата ще секнат. Катар и Сауд се сдобриха, а сега и Байдън в Щатите. Тези два факта, заедно със сринатата икономика и опозицията в Турция ще го свалят до 6 месеца. За съжаление това най-вероятно ще стане с военен преврат. Дано няма много жертви.
20
8
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Хахахааааа путинистите като им свалиха самолета щяха да правят Истанбул на стъкло, ся туриха фесовете:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Шизовци от всякъде :)))))))))))
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 20"Великобритния .... да плаща"Видя се кой е нетния получател от членството в Европа: оказа се, че Великобритания губи много повече от излизането си от общия пазар отколкото обратното, тъй че, може да име "писнало", но алтернативите не са никак розови. Тепърва ще си носят последиците, една от които е, че икономиката им започва да закъсва, а другата, че Шотландия вече си прави сметки за референдум ...
18
13
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
По - скоро турците ще видят сметката на Ердоган, от колкото да напуснат НАТО.
17
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя Турция ако слушаше безусровно не само в НАТО, но и в ЕС щеше да влезе. Великобритания що излезе? Щото й писна да слуша и плаща. По скоро си гонят интереса в Турция, докато тук се гънем пред всички.
16
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия *** едва ли имат смелост да се заиграват с Ердоган. Смешковци. Добре че не им се хваща на мозъците.
15
4
 
12
 
! Отговори
До Анонимен преди 3 години
Ами гледа ги, само че в интересите на Турция влиза и да е член НАТО, само че това няма как да стане без известно съобразяване и компромиси ... В интерес на Турция е и да е член на ЕС, което също няма как да стане с досегашната и политика ... !!!
14
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турция постигна много благодарение на инвестициите на Европа и САЩ, до вчера нямаше ток по къщите на хората, забележете по филмите им че жиците вървят по стените.
13
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересите ВИНАГИ са двупосочни, така че е добре да знаеш, кой ти е съюзник и кой враг ....с който си водил дестки войни в историята си!!!Защото моментните интереси и то лични на някое диктаторче, могат да изиграят много лоша шега за цяла Турция в последствие.
12
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами гледа си интересите, както и вие гледате своите.
11
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се, че може да купува оръжие от когото си иска, НО да не хленчи, когато не се купуват нейните турски *** в Европа и САЩ тогава! Айде у анадола и да си продава *** в нижни нахуйни да видим колко копейки ще припечели султачето.
10
8
 
14
 
! Отговори
Българина преди 3 години
Даааа, прав е, защото не слуша като другите подопечни. Непослушните ще стават повече
9
21
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПенсионерНищо не разбираш, каскет! Турция е страна с огромни амбиции. Стабилен регионален играч с нео-османски намерения. Турция не е булгааристан, че да се подчинява като колония на Запада. Турция ще купува оръжие от когото си иска и няма да получава инструкции от Америка.
8
5
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До АнонименСАЩ ще си вдигнат багажа от Инджирлик, а турците ще го платят каквото остане там построено.
7
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне за едно нещо са съгласни всички- Турция е враг.
6
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8Американците си имат "Инджирлик", който могат да докарат на Босфора за 6 часа :))))
5
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗозоИ какви ще бъдат точно шамарите срещу Турция?Знаеш ли как бързо комшиите ще им бият шута с едно "сиктир" като им затворят Инджирлик!
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДаааЕееех, обаче като става дума за руските интереси в България се хвърляте яко на амбразурата да я закривате с гърди.Що така?
3
20
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Ще има шамааариииииииииииии. Тръмп ги беше разпуснал Путин и Ердоган да правят каквото си искат. Свърши тая. Сега идва дедо Джо с 35 инчовите шамари :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))Ревете руски влечуги!!!