Веднага след клетвата Байдън отменя 17 мерки на Тръмп

Той ще върне САЩ в СЗО и Парижкото споразумение
Обновена: 20 яну 2021 15:44 | 20 яну 2021 15:19, Елка Василева
98
Веднага след клетвата Байдън отменя 17 мерки на Тръмп
Снимка: архив, БГНЕС

Още с влизането си в Белия дом днес Джо Байдън ще подпише 17 президентски указа за отмяна на ключови мерки, въведени от предшественика му Доналд Тръмп, започвайки с връщането на САЩ в Парижкото споразумение за климата и в Световната здравна организация (СЗО), предаде Франс прес, като се позова на съветници на Байдън.

Имунологът Антъни Фаучи ще представлява страната си на среща на изпълнителния съвет на СЗО в четвъртък, съобщи на пресконференция Джеф Зайънтс, който координира в новото правителство действията за справяне с пандемията от COVID-19.

За да се ограничи разпространението на вируса, президентът ще подпише указ, който ще направи задължително носенето на маски във федералните учреждения и от федералните служители.

За да смекчи последиците от пандемията за хората, изгубили доходите си, той ще удължи мораториума върху принудителното извеждане на такива хора от жилището им и ще замрази временно възстановяването на заеми от студенти, които следват във федерални учебни заведения, каза Зайънтс.

Още по темата

Демократът, обявил борбата срещу глобалното затопляне като един от приоритетите в управлението си, ще изпрати още днес писмо до ООН, за да може до месец САЩ да се върнат в Парижкото споразумение, съобщи Джина Маккарти, която отговаря за действията по този въпрос в новия президентски екип.

Байдън ще отмени също редица мерки за дерегулация, взети от досегашното правителство в областта на екологичните норми, и ще отмени разрешението, издадено от Доналд Тръмп, за спорния проект за петролопровода "Кийстоун Екс Ел" между САЩ и Канада.

Байдън ще извърши промени и в миграционната политика на Тръмп, който превърна борбата с незаконната имиграция в ключов елемент в управлението си. Новият президент ще анулира спорния указ на предшественика си, който забрани на граждани от предимно мюсюлмански страни да влизат в САЩ. Тази мярка се коренеше във ксенофобията и религиозната ненавист, каза бъдещият съветник в Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан.

Байдън ще подпише също "прокламация" за преустановяване на строителството на стената по границата с Мексико и финансирането на проекта от бюджета на Пентагона, предизвикало остри политически и правни битки през последните четири години.

Наред с това новият президент ще внесе в Конгреса законопроект за имиграцията. Той ще даде възможност на 700 000 младежи, пристигнали незаконно в САЩ като деца, както и на други имигранти с незаконен статут да бъдат натурализирани, след известно време и при определени условия.

Проектът за реформа предвижда също допълнителни средства за засилване на наблюдението и контрола по границите и план за подпомагане на стойност 4 милиарда долара в течение на четири години на Салвадор, Гватемала и Хондурас - страните, от които идват повечето мигранти.

Байдън ще подпише и указ, с който ще нареди на федералните служби да направят оценка на неравенството в програмите и политиките си, каза Сюзан Райс, която ще оглави бъдещия Съвет за вътрешна политика и за възстановяване на обученията за многообразието, премахнати от предишния президент.

Тези мерки са само въведение към промените и ще бъдат последвани от още укази и прокламации в идните дни, уточниха съветниците.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е добре , поне всичкото талибан ще хване пътя за Сащ не за ЕС. Ние поне още 10 г ще оцелеем.
13
1
 
18
 
! Отговори
Пълен преди 3 години
Бълвоч !
12
47
 
9
 
! Отговори
Йеей преди 3 години
Оранжевия шебек преди минути напусна бялата къща ! Сега сената да се организира бързичко и да гласова импийчмънт, а след това топ прокурорите на Ню Йорк да го съдят до пълно разорение и да го изтрият от лицето на земята. Света няма нужда от популистки и диктатори.
11
4
 
27
 
! Отговори
zeus преди 3 години
А война кога ще почва?
10
6
 
38
 
! Отговори
мак преди 3 години
"Харесват" ми промените свързани с мигрантите. Да им е честита на американците и толерантния дядо нова вълна нелегални. Дано няма атентати и дано имат кинти да ги издържат.
9
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"25 хилядна армия ще пази новия Президент от народната любов!Кой е вярвал че САЩ ще паднат толкова ниско?"Ами те имат силни традиции в стрелбата по президенти
8
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Демократът, обявил борбата срещу глобалното затопляне като един от приоритетите в управлението си"Да видим коя страна ще се окаже крупен замърсител, та Бай Дън да повоюва с нея.
7
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
25 хилядна армия ще пази новия Президент от народната любов!Кой е вярвал че САЩ ще паднат толкова ниско?
6
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До месеци черната ще го замести и ще дръпне шалтера на Сащ. Свършиха мръсната работа на кукловодите. Този век са го дали на Китай
5
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 20 години, ако някой ми беше казал, че Щатите ще градят либерален комунизъм, хич нямаше да му повярвам :)
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия ще се погрижи.
3
5
 
26
 
! Отговори
жЖж преди 3 години
Първо да видим дали старецът ще доживее до клетвата си!
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ако ги наредят до стената в последния момент?
1
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мачкай, Гришо!