Веднага след клетвата Байдън отменя 17 мерки на Тръмп

Той ще върне САЩ в СЗО и Парижкото споразумение
Обновена: 20 яну 2021 15:44 | 20 яну 2021 15:19, Елка Василева
98
Веднага след клетвата Байдън отменя 17 мерки на Тръмп
Снимка: архив, БГНЕС

Още с влизането си в Белия дом днес Джо Байдън ще подпише 17 президентски указа за отмяна на ключови мерки, въведени от предшественика му Доналд Тръмп, започвайки с връщането на САЩ в Парижкото споразумение за климата и в Световната здравна организация (СЗО), предаде Франс прес, като се позова на съветници на Байдън.

Имунологът Антъни Фаучи ще представлява страната си на среща на изпълнителния съвет на СЗО в четвъртък, съобщи на пресконференция Джеф Зайънтс, който координира в новото правителство действията за справяне с пандемията от COVID-19.

За да се ограничи разпространението на вируса, президентът ще подпише указ, който ще направи задължително носенето на маски във федералните учреждения и от федералните служители.

За да смекчи последиците от пандемията за хората, изгубили доходите си, той ще удължи мораториума върху принудителното извеждане на такива хора от жилището им и ще замрази временно възстановяването на заеми от студенти, които следват във федерални учебни заведения, каза Зайънтс.

Още по темата

Демократът, обявил борбата срещу глобалното затопляне като един от приоритетите в управлението си, ще изпрати още днес писмо до ООН, за да може до месец САЩ да се върнат в Парижкото споразумение, съобщи Джина Маккарти, която отговаря за действията по този въпрос в новия президентски екип.

Байдън ще отмени също редица мерки за дерегулация, взети от досегашното правителство в областта на екологичните норми, и ще отмени разрешението, издадено от Доналд Тръмп, за спорния проект за петролопровода "Кийстоун Екс Ел" между САЩ и Канада.

Байдън ще извърши промени и в миграционната политика на Тръмп, който превърна борбата с незаконната имиграция в ключов елемент в управлението си. Новият президент ще анулира спорния указ на предшественика си, който забрани на граждани от предимно мюсюлмански страни да влизат в САЩ. Тази мярка се коренеше във ксенофобията и религиозната ненавист, каза бъдещият съветник в Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан.

Байдън ще подпише също "прокламация" за преустановяване на строителството на стената по границата с Мексико и финансирането на проекта от бюджета на Пентагона, предизвикало остри политически и правни битки през последните четири години.

Наред с това новият президент ще внесе в Конгреса законопроект за имиграцията. Той ще даде възможност на 700 000 младежи, пристигнали незаконно в САЩ като деца, както и на други имигранти с незаконен статут да бъдат натурализирани, след известно време и при определени условия.

Проектът за реформа предвижда също допълнителни средства за засилване на наблюдението и контрола по границите и план за подпомагане на стойност 4 милиарда долара в течение на четири години на Салвадор, Гватемала и Хондурас - страните, от които идват повечето мигранти.

Байдън ще подпише и указ, с който ще нареди на федералните служби да направят оценка на неравенството в програмите и политиките си, каза Сюзан Райс, която ще оглави бъдещия Съвет за вътрешна политика и за възстановяване на обученията за многообразието, премахнати от предишния президент.

Тези мерки са само въведение към промените и ще бъдат последвани от още укази и прокламации в идните дни, уточниха съветниците.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кралят умря , да живее краля , пардон Си Дзинпин.
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Златният век на Китай започна.
72
1
 
5
 
! Отговори
Края на запада преди 3 години
Америка беше прахосмукачка на мозъци - вече е прахосмукачка на бок... незаконни имигранти!
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бърза да отмени, че с деменцията после - може и да не се случи...
70
0
 
6
 
! Отговори
Хихо преди 3 години
Айде, печатницата за пари ФЕД почва пак да работи на пълни обороти.
69
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разпада на русия ще е факт много скоро
68
3
 
2
 
! Отговори
И аз Анонимен преди 3 години
До АнонименСега като нахлуят тъмните мексиканци... Те не са спирали да"нахлуват" . Границата с Мексико е като разграден двор . Да не мислиш че 100 км. ограда построена от Тръмп се спряла някого ? 3 145 km граница . "Супер здравата ограда" на Тръмп са едни тенекии забити в пясъка . Скоро ще ръждясат .... Ако не ми вярваш питай господаря си Вова да ти покаже снимки.
67
3
 
1
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 83Дженифър Лопес е латино мадама и певица, ако случайно нямаш представа (а най-вероятно нямаш) и като такава участва в церемонията по стъпването на Байдън в длъжност!
66
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бабаидьн е великСега като нахлуят тъмните мексиканци - невидели бели жени голяма любов ще паднеМоже да предложи вьв учрежденията да се носят и поли от всички служителиСмятам , че ще е демократично
65
5
 
1
 
! Отговори
Джони Уокър преди 3 години
До АнонименКато много се фука дедо,ще гътнели стената между Мексико и сащ ))Ами той вятъра я гърна ве .... Ти не разбра ли ? Никой ли от Кремъл не ти писа по темата ? Да не си някаква последна дупка на Пусинския кавал че не си чувал . По западните медии още преди месеци я прочетох тая новина .
64
6
 
1
 
! Отговори
Аноним от Кремъл преди 3 години
А дали Байгън ще продължи усилията започнати от Тръм за връщането на Путин в Г7 ?А приятелската кореспонденция със Ким Севернокорейската сввиня ? Или той Тръмп вече я е прехвърлил в личнат си поща и иска да продължат с Ким "милите писъмца " както Тръмпи обича да казва . Не че нещо. За един тавариш питам.....
63
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро ще има война. Всички предпоставки са на лице.
62
5
 
18
 
! Отговори
123 преди 3 години
Нека разпада на империята на злото да започне... сега.
61
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като много се фука дедо,ще гътнели стената между Мексико и сащ ))
60
1
 
20
 
! Отговори
Жалко преди 3 години
Ами то ще останат ли американци в САЩ-араби, латино си и т.н.Америка на янките, фермерите и бачкащи заводи си отиде.Жалко, преди се възхищавах на тази страна.
59
2
 
20
 
! Отговори
Слепец преди 3 години
Онзи когото избраха умрелите ! Онзи ,който не помни последните си думи. Този ,който се насира. Истинско недоразумение ,но маша в ръцете на световните империалисти . Позор .
58
2
 
12
 
! Отговори
Онлайн преди 3 години
Дано го застрелят като Кенеди!!!!!
57
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя нема да изкара много))
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай Дън дали е с памперс на церемонията??
55
1
 
10
 
! Отговори
Все тая... преди 3 години
Интересно дали въобще ще помни какво е щял да отмени....