Разделение в САЩ, ще успее ли Байдън да ги обедини?

Накъде поемат, коментират специалисти
21 яну 2021 12:16, Петя Славова
49

САЩ вече имат своя 46-и президент. Джо Байдън положи клетва на церемония без аналог в американската история. Какви ще са първите му стъпки и в каква посока поема държавата под неговото управление?

"Демокрацията се върна  в една от родините си. Сега трябва да се работи по кризите - действията по всяка една от тях трябва да са едновременно във вътрешната и външната политика. Първата - пандемията, втората - икономическата криза и третата - климатичната криза. Байдън започва с амбициозна програма да работи по трите едновременно." Това заяви полотологът проф. Анна Кръстева в студиото на "България сутрин".

Още по темата

"Тръмп остави в наследство разделението не само в народа, но и в Републиканската партия. Разделенията са по всички линии, Тръмп загуби всичко, което можеше да загуби. Три са пистите за това единство, което никога не може да бъде постигнато напълно - нов излаз, самите политики - вече имаше маса символни жестове, които да обединяват", посочи проф. Кръстева.

По нейните думи светът очаква глобално лидерство и то "вече беше заявено в първия ден".

А политологът Георги Киряков подчерта пред Bulgaria ON AIR, че заминаването на Тръмп може да не е край, а начало.

"Тези хора, които са подкрепяли Тръмп, продължават да са американски граждани, да вярват в конспирациите и Тръмп да им е лидер - остава това желание у тези хора за реванш. И Тръмп загатна това нещо, то даде ясна заявка, че след 4 години може синът му да бъде кандидат за президент", отбеляза Киряков.

"Трябва да се прекрати тази идеология за превъзходството на бялата раса, което означава, че Байдън ще се противопостави на тези поддръжници на Тръмп. Правени са опити и от американски милиардери да се създават нови партийни структури, но не са успявали, въпросът е дали това е не краят, а началото на нещо", допълни събеседникът.

Според Киряков място в политиката на САЩ засега имат само 2 партии, а Тръмп трябва да създаде такава партия, която да печели мажоритарно във всеки щат:  "ако не си в политическия елит, е трудно да спечелиш тези 50+ 1% гласа. Без голямата партия Тръмп няма бъдеще".

"Първо САЩ трябва да се справят с вътрешните си проблеми и премахването на идеологията на Тръмп, защото тя е опасна за Америка. САЩ ще се върнат на световната сцена само когато се справят с вътрешните си кризи", каза Георги Киряков.

Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чичо Джо решително строши гръбнака на регресивния тръмпизъм - разсейка на путинизма и на псевдоконсерватизма. Путинистите, брекзитърите и антигей/антиаборт мачовците-провинциалисти са в отстъпление и в защита. Заедно с чичо Джо, мосю Макрон и фрау Меркел напред към окончателна победа на доброто над злото!
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И предния път си поставиха чучало за президент , но с малко забавяне към края на войната - истинския мъж Труман!Този път предвидливо си избраха нещо което не помни какво е правило вчера и не разпознава роднините си, за да могат да го контролират без да носят отговорност.На нашенски му викаме бушон - много пенсионери и безимотни роми стават такива, но с тази разлика че им приписват фирми и дългове, а не трета световна война!
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не са демократи, а *** с тая гейска политика ще изядат шамарите и ще ги тричат.
14
9
 
3
 
! Отговори
usaфоб преди 3 години
Да дава все така!Ние го подкрепяме!:)
13
3
 
16
 
! Отговори
Мислеща преди 3 години
Имам чувството, че гледам някакво freak show!!!
12
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При Байдън гетото влиза в управлението. Не знам за превъзходството на бялата раса, но превъзходството на гетото говори само за себе си - тотален упадък. САЩ с това управление ще станат като Южна Африка. Те вече не са сила номер едно и не знам защо им се обръща внимание, все едно че още са такава. Каква световна сцена? Те са на ръба да се разпаднат, ще се избият помежду си, задлъжняват с бърз темп, хора крадът маратонки от магазините - тези ли ще ни водят? Не ме разсмивайте. Тяхното време мина.
11
2
 
30
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Засега успя да обедини черни, обратни и ония дето в енциклопедиите още няма определение за пола им.
10
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Tрябва да се прекрати тази идеология за превъзходството на бялата раса" - ъъъъъ, напоследък май е обратното, нали господа демократи?
9
2
 
21
 
! Отговори
WWIII преди 3 години
Е как няма да успее диментирал труп, който не разпознава внучката си да ги обедини!?!Къминг ъп новата гражданска война в Америка + бонус фючърс ТСВ
8
2
 
15
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
Гати тъпия ***.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бал с маскиИзместиха я обратно в Европа, на оригиналното място.
6
1
 
10
 
! Отговори
Бал с маски преди 3 години
Имало ли е парти в Бохемската гора?
5
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бас ловя, че този не знае коя година сме.
4
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя дъртофелник на всяка снмка нещо сочи с пръсти.
3
4
 
17
 
! Отговори
бай Х преди 3 години
Да ще успее, но ще трябва да назначи още доста ***, *** и т.н. на висши длъжности - нищо че са бивши сервитьори и фризьори .
2
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бог да ни пази от тези психопати. Тов ми екоментара
1
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай Дън направи президентството си като Ноев ковчег...сбирщина от всякакъв вид!