Ще успее ли Джо Байдън да заличи постигнатото от Тръмп?

Новоизбраният президент говори за вяра, обединение, единствено, заяви Христофор Караджов
21 яну 2021 09:00, Ния Христова
98
 
Философите силно вярват, че помирението носи пролетта за душата. Америка обаче все още изглежда скована в дебели ледени стени, които разделят обществото, подложено паралелно на икономическа и здравна криза. Ще успее ли страната да преодолее съществуващите различия?
 
"Много невероятно беше това завръщане към нормалността в рамките само на един ден. А такова нещо не съм наблюдавал, от 96-та следя изборите отблизо. Нямаше го и през 2008 г., когато беше избран Барак Обама. Сега разликата е в контраста между Тръмп и Джо Байдън, като послания, настроения, очаквания. Не искам да се връщам преди 4 години, но помним какъв беше лайтмотивът на речта на Доналд Тръмп. Тогава беше за американската касапница, която свършва, апокалиптични думи, които не присъстваха в речника на Байдън", каза журналистът и преподавател в Калифорнийския университет Христофор Караджов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той изтъкна това, че новоизбраният президент говори за вяра, обединение, единствено. 
 
"Той няколко пъти спомена, че трябва да се придържаме към фактите. А това е нещо, което ни липсваше през последните години. Байдън не може да заличи всичко постигнато от Тръмп, защото президентът си има строго определени правомощия. Той може да управлява с укази, но сериозните промени се извършват само с акт на Конгреса, където демократите имат мнозинство", посочи експертът и продължи:
 
"Но не могат да направят кой знае какви промени. Очевидно е, че има такива укази, които могат да бъдат подписани ударно и бързо, могат да бъдат преустановени някои проекти, могат да бъдат стартирани други, но големите промени като имиграционната реформа, инфраструктурните проекти, стимулът за облекчаване на последствията от Ковид-19 - това са инициативи, които налагат убеждаване на Конгреса", допълни Караджов.
 
Според него Байдън може да направи много неща и сподели, че го вижда като активен, че дори и агресивен в началото президент.
 
"Но и президент, който ще търси помирение. Не съм видял някой от членовете на кабинета на Тръмп да е кандидат за кабинета на Джо Байдън. Всичките му думи досега бяха в посока, че трябва да се заровят томахавките. И че трябва да се движим напред като американци. Той директно се обърна и към тези 74 млн., които гласуваха за Тръмп, и каза, че ще бъде и техен президент", посочи Христофор Караджов.
 
Журналистът сподели още, че Байдън на няколко пъти е изтъкнал, че политическите разногласия не са война и че хората не трябва да са смъртни врагове, защото се разминават политически.
 
"Хубаво е, че Байдън е политически ветеран, защото във възрастта има нещо, което укротява страстите и внася мъдрост. Джо Байдън е много по-различен сега. Вицепрезидентът има сравнително ограничени функции в американската система за управление, освен ако не стане президент в един момент", добави Христофор Караджов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БОЙКО Е БЪЛГАРСКИЯ ЕНВЕР ХОДЖА
56
1
 
19
 
! Отговори
смех преди 3 години
Не съм носталгик, но напомням, че по времето на Тръмп метрото ходеше до Хаджи Димитър...
55
2
 
7
 
! Отговори
търсещ оптимизъм преди 3 години
До АнонименСмешник си с тези сравнения - по-какво точно си приличат: по образование, по професионална кариера? И тези инфраструктурни проекти с какво качество са и с каква щел се бутат толкова активно? Гледай на Гена трайкова репортажа за медицинските хеликоптери и нямането им в страната и паралелната разходка за оглед на инфраструктурните постижения с хеликоптер на бластта - и тогава пиши пак какво мислиш и виждаш.
54
3
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
и двамата са еднакви афинитет към парите тръмп ще си яде комисиониите отпродажбата на оръжие а демен-цията джо ще видим накъде ще го избие
53
6
 
11
 
! Отговори
търсещ оптимизъм преди 3 години
Байдън бил политически ветеран - ама много презрял и остарял ветеран. Хубаво да обединява нацията - но звучеше повече като пастор, а не като президент. Щом USA излъчи такива "странни" лица за кандидат-президенти - какво да очакваме да се случи в нашата скъпа BG. Искам да съм оптимист, а нещо не ми се получава.
52
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Байдън иска да е президент на всички американци, за разлика от Тръмп. Радев е президент само на метежниците. Няма българин, който да смята Радев за обединител. Следващият президент на БГ ще е като Байдън и трябва да излекува България от пораженията в обществото, които Радев нанесе
51
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев е краен като Тръмп и е на едно погрешно изказване от съдбата на Тръмп. Байдън заявява конкретна работа и изграждане на инфраструктурата и инвестиции в образованието, като дългосрочни проекти за САЩ. Така че Бойко е много по-близо до това, което Байдън иска да бъде
50
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Байдън няма да успее единствено да отмени вече дадените средства за строежа на Тръмп-Стената. Милиарди ще останат в недостроен бетон и метал по границата. Нови средства няма да се отпускат, естествено. Тръмп няма свое наследство, освен клипове с популизъм и празнословие.
49
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТръмп имаше една много ясна политика - работеше за САЩ.
48
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БОЙКО - БЪЛГАРСКИЯТ ПУТИН, РАДЕВ БЪЛГАРСКИЯТ БАЙДЪН
47
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп почти няма ясни и последователни политики за тези 4 години. Над половината от президентските му актове не се превърнаха в закони през Конгреса и Сената и лесно ще бъдат отменени или заменени. От едно гласуване в Сената зависи връщането в Парижкото споразумение и СЗО. Тръмп не успя да отмени ОбамаКеър или да го ограничи, което беше една от главните му цели.
46
4
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
Президента Радев да си вземе куче, може Бойко да му даде едно, той обича да раздава кучета
45
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РУМЕН РАДЕВ Е КАТО ДЖО БАЙДЪН, ИЛИЯНА ЙОТОВА Е БЪЛГАРСКАТА КАМАЛА ХАРИС! БСП ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ДЕМОКРАТИ!
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще успее да направи израел арабска страна.
43
3
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
За титлата "Камала" у нас се борят двама политици.1. Илияна Йотова2. Валери СимеоновНека победи най-добрия!
42
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТРЪМП Е АМЕРИКАНСКИ ПАТРИОТ! ГЛУПОСТИТЕ НА СОЦИАЛИСТИТЕ ЗА РАЗДЕЛЕНА АМЕРИКА СА ГЛУПОСТИ. БАЙДЪН ДЪЛБОКО УВАЖАВА ТРЪМП И РЕПУБЛИКАНЦИТЕ!
41
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При комунизма нямаше такова навеждане и такава пропаганда.
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АРАБСКАТА ПОГОВОРКА ГЛАСИ:Я камилата, я камиларя... Алах акбар.
39
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Христофоре, а какъв активист на комсомола беше в Двореца на пионерите......
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова много се опитват да изкарат Тръмпи като еманация на злото, че накрая вместо да му извадят очите, ще му изпишат веждите. Пък и лоша реклама няма, а Тръмп е преди всичко бизнесмен