Ще успее ли Джо Байдън да заличи постигнатото от Тръмп?

Новоизбраният президент говори за вяра, обединение, единствено, заяви Христофор Караджов
21 яну 2021 09:00, Ния Христова
98
 
Философите силно вярват, че помирението носи пролетта за душата. Америка обаче все още изглежда скована в дебели ледени стени, които разделят обществото, подложено паралелно на икономическа и здравна криза. Ще успее ли страната да преодолее съществуващите различия?
 
"Много невероятно беше това завръщане към нормалността в рамките само на един ден. А такова нещо не съм наблюдавал, от 96-та следя изборите отблизо. Нямаше го и през 2008 г., когато беше избран Барак Обама. Сега разликата е в контраста между Тръмп и Джо Байдън, като послания, настроения, очаквания. Не искам да се връщам преди 4 години, но помним какъв беше лайтмотивът на речта на Доналд Тръмп. Тогава беше за американската касапница, която свършва, апокалиптични думи, които не присъстваха в речника на Байдън", каза журналистът и преподавател в Калифорнийския университет Христофор Караджов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той изтъкна това, че новоизбраният президент говори за вяра, обединение, единствено. 
 
"Той няколко пъти спомена, че трябва да се придържаме към фактите. А това е нещо, което ни липсваше през последните години. Байдън не може да заличи всичко постигнато от Тръмп, защото президентът си има строго определени правомощия. Той може да управлява с укази, но сериозните промени се извършват само с акт на Конгреса, където демократите имат мнозинство", посочи експертът и продължи:
 
"Но не могат да направят кой знае какви промени. Очевидно е, че има такива укази, които могат да бъдат подписани ударно и бързо, могат да бъдат преустановени някои проекти, могат да бъдат стартирани други, но големите промени като имиграционната реформа, инфраструктурните проекти, стимулът за облекчаване на последствията от Ковид-19 - това са инициативи, които налагат убеждаване на Конгреса", допълни Караджов.
 
Според него Байдън може да направи много неща и сподели, че го вижда като активен, че дори и агресивен в началото президент.
 
"Но и президент, който ще търси помирение. Не съм видял някой от членовете на кабинета на Тръмп да е кандидат за кабинета на Джо Байдън. Всичките му думи досега бяха в посока, че трябва да се заровят томахавките. И че трябва да се движим напред като американци. Той директно се обърна и към тези 74 млн., които гласуваха за Тръмп, и каза, че ще бъде и техен президент", посочи Христофор Караджов.
 
Журналистът сподели още, че Байдън на няколко пъти е изтъкнал, че политическите разногласия не са война и че хората не трябва да са смъртни врагове, защото се разминават политически.
 
"Хубаво е, че Байдън е политически ветеран, защото във възрастта има нещо, което укротява страстите и внася мъдрост. Джо Байдън е много по-различен сега. Вицепрезидентът има сравнително ограничени функции в американската система за управление, освен ако не стане президент в един момент", добави Христофор Караджов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВЕЧЕ УСПЯ ДА НАПРАВИ МАДАМ КЕЦА ВИЦЕ.
36
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера в Кремъл са празнували, правете си изводи.
35
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джо Байдън е интелигентен мъж, но няма да успее защото вицето му е некомпетентна, заобиколен е със социалистически некадърници.
34
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То няма нищо постигнато.От друга страна разрухата на много места трудно ще бъде заличена, но с малко повече усилия ще стане. Идват тежки дни за разни антифи, канони и най-обикновени червени прошляци с интресни идеи.
33
5
 
6
 
! Отговори
Ясно преди 3 години
Стига сте ни занимавали с *** сащ и мумията в белият дом. Който иска да заминава за лагера.
32
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ха хаНивото на безработица в САЩ е същото като по времето на Обама разликата е под 1%.Не вярвай на хвалби.
31
10
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ДЖОДЖО НЕЗАБАВНО ДА ИЗБИЕ ВСИЧКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПУТИНИСТИ В СИРИЯ, ЛИБИЯ И УКРАЙНА КАТО ЗА НАЧАЛО :DОБАМА БЕШЕ СТРАХЛИВЕЦ!!!
30
2
 
13
 
! Отговори
Ха ха преди 3 години
Даде хляб и ниски данъци на всички - бели, ***, латиноси... Сега Байдън и цитирам Камила Харис: за да ви оправим положението ще вдигнем данъците ви" - ахаххахахахахахах.
29
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво е постигнал Тръмп ?
28
2
 
13
 
! Отговори
Adam преди 3 години
До евреинОбратното е, брат ми еврей, Тръмп беше добър за близкия изток - и за араби и за евреи.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СкептикОколо 100к души, т.е. грубо 35% от гласоподавателите са по пощата.
26
0
 
9
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Някой знае ли броя на гласувалите по пощата?
25
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен до 28 преди 3 години
Запази мира в света това което никой американски президент не го е правил.
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Личи, че са адаши със Сталин.
23
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво е постигнал Тръмп?
22
3
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
МЕРКИ СРЕЩУ КОРОНА ВИРУСА, МЕРКИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ФИНАНСИТЕ , ТОВА ВСИЧКОТО СА ГЛУПОСТИ!!!ОСНОВНАТА ЗАДАЧА НА ПРЕЗИДЕНТА НА ФАЩ Е ДА ПРАВИ ВОЙНА!БАЙДЪНЯСАЛ ДА ОБЯВИ ВОЙНА НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ДО КРАЯ НА МЕСЕЦА!
21
3
 
17
 
! Отговори
ИДВА ВОЙНА преди 3 години
Всеки път след криза САЩ подклаждат световна война. 1928 американските концерни, вкл. ФОРД дават пари на ГЕРМАНИЯ и лично на ХИТЛЕР да дойде на влст и възстановяват нейната тежка индустия с цел НОВА ВОЙНА. Резултат САЩ събират 90% от златото на света и долара става световна валута. След 1 световна война изместват АНГЛИЯ от 1 колониална и финансова сила
20
8
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ОТ БАЙДЪНЯСАЛИЯ СЕ ОЧАКВА САМО 1 НЕЩО И ТО Е ДА НАПРАВИ ДИРЕКТНА ВОЙНА С КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ !!!НЕ Е НУЖНО ДА СЕ ИЗПОЛЗВА ЯДРЕНОТО ОРЪЖИЕ ,МОЖЕ ДА ПОЛЗВА И МАЙКАТА НА ВСИЧКИ БОМБИ КОЕТО Е 11 ТОНА ТРОТИЛ И ДА Я ПУСНЕ ТОЧНО В ЦЕНТЪРА НА МОСКВА!!
19
6
 
8
 
! Отговори
евреин преди 3 години
И какво като се фалшифицираха изборите? Важно беше да вземем властта и да оправим най-после положението в близкия изток. Йосиф, по прякор Джо, ще се погрижи за това в най-скоро време.
18
1
 
24
 
! Отговори
ТРЪМП преди 3 години
ако не беше пандемията щеше да бъде пак избран. Ръст на икономиката най-висок от 30 г насам, най-ниска безработица, нелегалните емигранти съкратени до минимум