Ще успее ли Джо Байдън да заличи постигнатото от Тръмп?

Новоизбраният президент говори за вяра, обединение, единствено, заяви Христофор Караджов
21 яну 2021 09:00, Ния Христова
98
 
Философите силно вярват, че помирението носи пролетта за душата. Америка обаче все още изглежда скована в дебели ледени стени, които разделят обществото, подложено паралелно на икономическа и здравна криза. Ще успее ли страната да преодолее съществуващите различия?
 
"Много невероятно беше това завръщане към нормалността в рамките само на един ден. А такова нещо не съм наблюдавал, от 96-та следя изборите отблизо. Нямаше го и през 2008 г., когато беше избран Барак Обама. Сега разликата е в контраста между Тръмп и Джо Байдън, като послания, настроения, очаквания. Не искам да се връщам преди 4 години, но помним какъв беше лайтмотивът на речта на Доналд Тръмп. Тогава беше за американската касапница, която свършва, апокалиптични думи, които не присъстваха в речника на Байдън", каза журналистът и преподавател в Калифорнийския университет Христофор Караджов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той изтъкна това, че новоизбраният президент говори за вяра, обединение, единствено. 
 
"Той няколко пъти спомена, че трябва да се придържаме към фактите. А това е нещо, което ни липсваше през последните години. Байдън не може да заличи всичко постигнато от Тръмп, защото президентът си има строго определени правомощия. Той може да управлява с укази, но сериозните промени се извършват само с акт на Конгреса, където демократите имат мнозинство", посочи експертът и продължи:
 
"Но не могат да направят кой знае какви промени. Очевидно е, че има такива укази, които могат да бъдат подписани ударно и бързо, могат да бъдат преустановени някои проекти, могат да бъдат стартирани други, но големите промени като имиграционната реформа, инфраструктурните проекти, стимулът за облекчаване на последствията от Ковид-19 - това са инициативи, които налагат убеждаване на Конгреса", допълни Караджов.
 
Според него Байдън може да направи много неща и сподели, че го вижда като активен, че дори и агресивен в началото президент.
 
"Но и президент, който ще търси помирение. Не съм видял някой от членовете на кабинета на Тръмп да е кандидат за кабинета на Джо Байдън. Всичките му думи досега бяха в посока, че трябва да се заровят томахавките. И че трябва да се движим напред като американци. Той директно се обърна и към тези 74 млн., които гласуваха за Тръмп, и каза, че ще бъде и техен президент", посочи Христофор Караджов.
 
Журналистът сподели още, че Байдън на няколко пъти е изтъкнал, че политическите разногласия не са война и че хората не трябва да са смъртни врагове, защото се разминават политически.
 
"Хубаво е, че Байдън е политически ветеран, защото във възрастта има нещо, което укротява страстите и внася мъдрост. Джо Байдън е много по-различен сега. Вицепрезидентът има сравнително ограничени функции в американската система за управление, освен ако не стане президент в един момент", добави Христофор Караджов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фалшифицирането на изборите е непростимо престъпление. Няма как да има обединение.
16
1
 
10
 
! Отговори
Дядо ДЖО преди 3 години
дали ще си спомни утре какъв са го сложили на стола. Кохортата около него ще правят каквото си искат, а той ще се усмихва доброжелателно като истински дядо
15
20
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
И КАКВО ТОЧНО Е ПОСТИГНАЛ ТРЪМП!)!!!!!ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО!!!ТОВА, ЧЕ НЕ НАПРАВИ ВОЙНА И СЛУЖЕШЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НЕ Е ПОСТИЖЕНИЕ А ПАДЕНИЕ!
14
2
 
11
 
! Отговори
Бариста-барман преди 3 години
Какъв Джо ви гони, името на президента е Йосиф, освен това е Jr., защото и баща му се е казвал Йосиф. Хайде стига с това Джо, нека да си казваме нещата с истинските им имена.
13
2
 
8
 
! Отговори
РЕЖИМЪТ В САЩ преди 3 години
много взе да наподобява Сталинска Русия
12
1
 
9
 
! Отговори
НЕ СЕ ГАСИ преди 3 години
Туй що не гасне. Уж свобода и демокрация, ама не съвсем.
11
2
 
9
 
! Отговори
Kiro преди 3 години
Евреин да пусне властта? Ти се майтапиш, нали?Йосиф Байдън ще си изкара мандата, че и втори ще кара, стига войната която ще направи да не стане третата световна.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шорош и прислугата му сега ще има 2 години да ни занимават с вътрешните си проблеми.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Вицепрезидентът има сравнително ограничени функции в американската система за управление, освен ако не стане президент в един момент" ??! Това го слушам от доста време, престанете! Всеки си има политически предпочитания, но преди всичко сме хора. Никой не знае, кога ще си отиде.
8
9
 
5
 
! Отговори
радомир преди 3 години
Браво Йосифе, време е да покажеш какво можеш да направиш с арабите и враговете на Израел. Да освободим обетованата земя.
7
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Л*те са вечни няма значение кой е на власт.
6
18
 
0
 
! Отговори
Гено от Грамада преди 3 години
Всъщност няма нищо лошо да се премахне модела, по който белите хетеросексуални християни са водещата прослойка в обществото, но това трябва да стане по естествен път, а не посредством абсурдни, мер зки практики.
5
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да му мислят така наречените южноафриканци ,всички те гласуваха за Джо )те ще бранят границата на Мексико )
4
7
 
15
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 3 години
Честит мандат на Йосиф Байдън - Джо.Време е да се види, че евреите не падат и вече имаме и президент, който дори използва прякори, за да не се знае истинското му име пред народа и света.
3
7
 
21
 
! Отговори
сигурно преди 3 години
Джо ще докара гражданска война в САЩ , защото спря строежа на стената с Мексико и ще отвори границите за излямисти за да правят атентати !
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде дайте един път някой с по-различно мнение!Ей така, за разнообразие.
1
3
 
19
 
! Отговори
Този е преди 3 години
поредният с наколенки.