С каква пенсия и привилегии се оттегля Доналд Тръмп?

И има ли нужда от тях?
Обновена: 22 яну 2021 21:36 | 22 яну 2021 21:21, Нели Христова
64
С каква пенсия и привилегии се оттегля Доналд Тръмп?
Снимка: БГНЕС

Като бивш президент на САЩ Доналд Тръмп вече има право на годишна пенсия от 221 400 долара и привилегии на стойност много повече от това.

Не е напълно сигурно, но има възможност той да ги загуби това, ако бъде осъден в предстоящия процес за импийчмънт в Сената.

Законът не отпуска пенсия на президенти, чийто мандат приключва чрез "отстраняване" от импийчмънт. Въпреки че Тръмп все още е изправен пред процес за импийчмънт в Сената, присъдата не може да доведе до отстраняването му от длъжност, тъй като мандатът му приключи преди процеса. Така че, ако Сенатът го осъди, вероятно ще се наложи още едно гласуване, което да лиши Тръмп от пенсия и обезщетения, твърди Майкъл Герхард, професор по право в Университета на Северна Каролина.

"Този втори вот ще го отстрани от длъжността на бившия президент, което ще доведе до загубата на предимствата на този пост", обяснява Герхард пред CNN. Но други експерти се съмняват дали дори второ гласуване би могло да му отнеме пенсията и привилегиите.

"Това изглежда доста съмнително", каза Демиан Брейди, директор на научните изследвания към Националната фондация на данъкоплатците, държавна организация за наблюдение на разходите.

Други облаги

Другите обезщетения, които Тръмп ще получава, в допълнение към пенсията си, могат да бъдат значителни - надбавките за пътуване, офис площи и заплати за персонала могат да надхвърлят 1 милион долара годишно за бивш президент. Според анализ на Националната фондация на данъкоплатците от 2000 г. на четиримата настоящи бивши президенти са предоставени общо 56 милиона долара привилегии и обезщетения.

Според Брейди един от най-скъпите бонуси за бившите президенти е наемът на офис площи, който няма ограничения.

Бившите президенти Бил Клинтън, Джордж Буш и Барак Обама са покрили над 500 000 долара под наем на офис миналата година. Наемът на Джими Картър беше само малка част от това - 118 000 долара. Но и тази сума все пак е съществена.

"Тръмп, чийто бизнес е струвал на американските данъкоплатци над 1 милион долара за наем и други услуги, откакто встъпи в длъжност, ще може да бъде обезщетен за наем за офиси в собствения си имот", според Брейди.

Еднин от бонусите, които Тръмп няма да получи за разлика от другите бивши президенти, е здравното осигуряване - президентът трябва да бъде във федералния офис поне пет години, за да получи тази бонус, така че нито Тръмп, нито Картър отговарят на условията за това.

Какво е състоянието на Доналд Тръмп?

Може би пенсията няма толкова голямо значение - изглежда Тръмп се е справял добре и без президентската си заплата по време на управлението си. От Белия дом редовно обявяваха, че той е връщал годишната си президентска заплата от 400 000 долара на различни правителствени ведомства, докато е бил на поста.

Законът за определяне на президентските пенсии е приет през 1958 г., когато Хари Труман, тогава един от двамата живи бивши президенти, изпитва финансови проблеми. Но имаше призиви за прекратяване или намаляване на пенсията и привилегиите за бившите президенти, защото повечето от тях днес имат значителен потенциал за печалба от книги и лекции.

"Този закон първоначално беше приет за тежък случай. В съвременната епоха тези бивши президенти имат толкова голям потенциал за доходи, че той стана субсидиращ милионери", каза Брейди от NTUF. Той твърди, че дори ползите да достигнат само 4 милиона долара годишно, малка част от федералния бюджет, който е  трилиони, това са пари, които могат да бъдат спестени.

"Всяка възможност, при която можем да намалим ненужните разходи, трябва да се използва", каза той.

През 2016 г. Конгресът, контролиран от републиканците, прие законопроект, който би определил фиксирани 200 000 щатски долара годишно за пенсионни плащания и ще ограничи другите разходи на 200 000 долара годишно на президент. Увеличаването на разходите за живот за пенсията ще бъде обвързано със същата формула, базирана на инфлацията, използвана за увеличаване на социалноосигурителните обезщетения.

Но тези 400 000 долара можеха бързо да изчезнат съгласно законодателството, което намалява плащанията за пенсии и разходи с долар за всеки долар, който бивш президент печели над 400 000 долара.

Обама наложи вето на законодателството, като каза на Конгреса, че го е направил, защото законопроектът също би прекратил заплатите и обезщетенията на служителите на бившите президенти и ще затрудни Тайната служба да защити бившите президенти.

"Ако Конгресът върне законопроект, който е отговорил по подходящ начин на тези опасения, ще го подпиша", каза той.

Законодателството така и не се върна на бюрото на Обама. И докато Камарата прие подобно законодателство през 2019 г., след като демократите поеха контрола над нея, Сенатът никога не го гласува.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне внасяше клоунади и правеше шоу, ако не друго.
26
8
 
3
 
! Отговори
МРУ преди 3 години
Поправка - 2.1 млрд и намаляват. До сега е загубил над 1 млрд покрай коронавирус пандемията . Това знаеш ли го ? Ама и пък от къде ще го знаеш . Путин не ти е разрешил .За справка щото такива неграмотници вечно питат "От къде пък го знаеш ти това? " - Дан Александър - старши редактор във Форбс . Има дори и книга за Тръмп и как е развивал бизнеса си.А колко е велик Тръмп ? Прецени сам.В класацията на Форбс под N:499 е някой си Walter Salles със 5.23млрд. ... Тръмп има 2.1 млрд. ВЕЛИК...
25
5
 
8
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
по измислена държава от САЩ няма, сичкуту кьораву сакату от цел свет там и дават акъл, аре ЕС да се вземе в ръце моля годината е 2021 ако не са наясно!!!
24
8
 
6
 
! Отговори
МРУ преди 3 години
До ЦРУХахахах . Какви ги приказваш ? Луд ли си ? Търмп има , според Форбс а не според форумен професор като тебе 2.4 млрд . А знаеш ли колко му е оставил баща му от "дарения" и тайни прехвърляния за да не бъдат облагани с данъци - 2.2 млрд . "Великия бизнесмен" е длъжник на Дойче Бааанк с 430мил. заем направен с РУСКИ ГАРАНЦИИ . Големия меринджей дето участваше в детски филмета и КЕЧ предавания за да събере някой друг долар. Ама това по руската медия няма дето я следиш няма да го чуеш...
23
17
 
27
 
! Отговори
Горд преди 3 години
Най-великия Президент в човешката история. Освободителя на света, а и на ония безделници - американския народ. Тръмп завеща мирен свят и просперираща Америка с работещ народ и равни права за всички, според качествата им. Сега идват другите - войни, внос, търговия, туризъм и кражби от бедните но богати на природни ресурси страни,обикновено с цената на човешки животи, най-вече жени и деца...
22
35
 
15
 
! Отговори
Импийчван 2 пъти преди 3 години
най-слабия пРезидент в историята на САЩ, психически лабилен, нискоинтелигентен, разединител на американците, привърженик на конспиративните теории и......жалък лъжец.
21
6
 
7
 
! Отговори
А преди 3 години
Нашата Румянка,си взема и пенсийката и заплатката!А и рекламата махнаха заради него!Нещо Румянка я няма!
20
5
 
8
 
! Отговори
До 21 преди 3 години
А ти знаеш ли защо се обърнаха с гръб или само гадаеш. Учи езици. Всички телевизии излъчващи инагурацията, го обясниха, ЗАЩИТА и Байдън не е първият президент , случвало се е няколко пъти в американската история. Аман от некомпетентни драскачи.
19
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм убеден ,че той ще връща пенсията си така както и президентската заплата.Уникален и страхотен човек.
18
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 19Разликата между ЮАР и САЩ е огромна ,защото белите в африканската държава са не повече от 25% ,докато в САЩ са над70% ,без цветнокожите и латиносите.Много по-вероятно е САЩ никога да не заприличат на ЮАР,още повече ,че има разлика от чер.ните в ЮАР и тези в САЩ.
17
14
 
13
 
! Отговори
Когато преди 3 години
кортежа на Байден влизаше в Белия Дом, войниците от националната гвардия се обърнаха гърбом !Във Вашингтон сега има 25 000 армия !на всяко кръстовище има бронетранспортьори !ето така ще управляват юдо-масоните - террор и цензура
16
4
 
2
 
! Отговори
Д преди 3 години
Ако прочетете това изначава.че сте пулни...
15
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой може да му се връзва на тоя дето:- предлагаше срещу вируса да се пие белина.- Като видя, че почва да губи се обади д спрат броенето.- Където проверяваха изборните резултати повторно, се обаждаше да заплашва какво ще преброят накрая.И капака на всичко беше, когато ги призова да нападнат Капитолия, но самият той се изсули в последния момент.Точно като привържениците на Путин.
14
14
 
7
 
! Отговори
САЩ се състояха преди 3 години
До до 17и това моного ме радва !САЩ са гнусна държава и заслужават да си платят за злините който причиниха на България и целия свят
13
12
 
21
 
! Отговори
до 17 преди 3 години
Медиите мълчат, ама Бели няма в Кабинета на Байдън, 65% са Юдеи-Семити, 35% Африканци, държавата на Европейските Колонизатори умря на 20.01.2021...
12
9
 
14
 
! Отговори
Видехте ли преди 3 години
какъв Убавец е новият Шеф на Пентагона, т.е. Военния министър на САЩ! Социалистически Африкански Щати вече са Завършени, прелича малко на Африкански Военен Диктатор!!
11
5
 
4
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Да подаде документи за гражданство при Каракачанката и да приготви 5000 ? и е готов! Бойчето че му отпусне една минималка от 150 ?...
10
3
 
2
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
До 13 каскетНякой ден ще разбереш дали ще правя
9
10
 
8
 
! Отговори
мак преди 3 години
Мандатът му е приключил,Тръмп си отиде не заради импийчмънта, а зараади изборна загуба, но пак може да има гласуване, за да му отнемат привилегии и пари?
8
7
 
6
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Ако не може да получава американска пенсия, то ние можем да му предложим българска пенсия.