Как ще бъде запомнено президентството на Тръмп според историците?

Четирите години на неговото управление минаха като вихрушка
24 яну 2021 17:10, Нели Христова
118
Как ще бъде запомнено президентството на Тръмп според историците?
Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп вече официално не е президент на Съединените американски щати. Четирите години на неговото управление минаха като вихрушка, но с какво ще бъде запомнен той? Няколко политически историци дават своето мнение по въпроса пред BBC.

"Връзката му с алтернативното дясно"

Матю Континети е сътрудник в Американския корпоративен институт, фокусиран върху развитието на Републиканската партия и американското консервативно движение.

Какво е ключовото наследство на Тръмп?

Доналд Тръмп ще бъде запомнен като първия президент, който е подложен на импийчмът два пъти. Той подхранва мита, че изборите са откраднати, призовава своите поддръжници във Вашингтон да протестират срещу удостоверяването на гласуването в Изборния колеж, каза им, че само чрез сила могат да си върнат страната и остана настрана, когато нахлуха в Капитолия.

Когато историците пишат за неговото президентство, те ще го направят през обектива на бунта.

Те ще се съсредоточат върху измъчените отношения на Тръмп с десните партии, зверското му отношение към смъртоносния протест в Шарлотсвил през 2017 г., нарастването на насилствения десен екстремизъм по време на неговия мандат и вирусното разпространение на злонамерени конспиративни теории, които той насърчава.

Какво друго се откроява?

Ако Доналд Тръмп беше последвал примера на своите предшественици и отстъпи властта милостиво и мирно, той щеше да бъде запомнен като разрушителен, но поемащ отговорност популистки лидер.

Президент, който преди пандемията председателстваше икономически бум, преориентира мнението на Америка за Китай, отстрани терористични лидери от бойното поле, обнови космическата програма, осигури консервативно мнозинство във Върховния съд на САЩ и разреши операцията Warp Speed за производство на ваксина срещу COVID-19 за рекордно кратко време.

"Капитулация на глобално лидерство"

Лора Белмонте е професор по история и декан на Техническия колеж по либерални изкуства и хуманитарни науки на Вирджиния. Тя е специалист по външни отношения и автор на книги за културна дипломация.

Какво е ключовото наследство на Тръмп?

Опитът му да предаде глобалното лидерство и да го замени управление, насочено по-навътре - манталитет, подобен на крепост. Не мисля, че успя, но въпросът е доколко дълбока е вредата за международната репутация на Америка - това предстои да се разбере.

Моментът, който ме потресе, бе пресконференцията, която той имаше с Владимир Путин през 2018 г. в Хелзинки, където той застана на страната на Путин над американското разузнаване по отношение на руската намеса в изборите.

Не мога да се сетя за друг пример за президент,  който застава с пълна сила редом до противник на недемократичното общество.

Също така управлението му е емблематично с нападението му срещу многостранни институции и договори, и рамки, като оттеглянето от Парижкото споразумение за климата и оттеглянето на иранската ядрена рамка.

Какво друго се откроява?

Аплодирането на Тръмп на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и бразилския президент Жаир Болсонаро и срещата с Ким Чен Ун от Северна Корея. Това наистина приведе САЩ в съответствие с режими, които са антипод на ценностите, които САЩ твърдят, че искат да популяризират. Това е нещо, което според мен наистина беше доста отличително.

Друг аспект е изтласкването на САЩ от някаква наистина категорична роля в насърчаването на правата на човека по целия свят и промяна на съдържанието на годишните доклади за правата на човека от Държавния департамент, които не включват много теми, като например ЛГБТ равенството.

"Поставяне на демокрацията на тест"

Катрин Браунел е професор по история в университета Пърдю, фокусирайки се върху връзките между медиите, политиката и популярната култура, с акцент върху американското председателство.

Какво е ключовото наследство на Тръмп?

Най-общо казано: Доналд Тръмп и неговите активисти в Републиканската партия и консервативните медии поставиха американската демокрация на изпитание по безпрецедентен начин. Той успя да убеди милиони хора, че неговата измислена версия на събитията е вярна.

Случилото се на 6 януари в Капитолия на САЩ е кулминацията от над четири години, през които президентът Тръмп активно разпространяваше дезинформация.

Точно както Уотъргейт и разследването за импийчмънт доминираха в историческите интерпретации на наследството на Ричард Никсън в продължение на десетилетия, аз мисля, че този конкретен момент след изборите ще бъде в челните редици на историческите оценки на неговото президентство.

Какво друго се откроява?

Първото въвеждане на понятието "алтернативни факти" на Келиан Конуей само няколко дни след идването на власт на администрацията на Тръмп, когато оспорва размера на встъпителните тълпи между Тръмп и Барак Обама.

Президентите през 20-ти век все по-често използват сложни мерки, за да развият тълкуването на политиките и събитията по благоприятен начин и да контролират медийния разказ на своите администрации. Но твърдението, че администрацията има право на собствени алтернативни факти в крайна сметка предвещава начините, по които администрацията на Тръмп ще управлява чрез дезинформация.

Тръмп впрегна силата на социалните медии и разми границата между развлеченията и политиката по начини, които му позволиха да заобиколи критиците и да се свърже директно със своите поддръжници по нефилтриран начин.

Франклин Рузвелт, Джон Ф. Кенеди и Роналд Рейгън също използваха нови медии и стил на знаменитост, за да се свържат директно с хората по този нефилтриран начин, в крайна сметка трансформирайки очакванията и операциите на президентството, които проправиха пътя на Тръмп.

"Преструктуриране на съдебната система"

Мери Франсис Бери е професор по американска история и социална мисъл в университета в Пенсилвания, фокусирайки се върху правната история и социалната политика. От 1980 до 2004 г. тя е била член на американската комисия за граждански права.

Какво е ключовото наследство на Тръмп?

С това, което направи със съдиите, Тръмп направи дълготрайна промяна през следващите 20 години, 30 години в това как политиките ще се противопоставят на правните текстове и как те могат да бъдат приложени - без значение какво предлага конкретен президент или администрация .

Съдилищата се контролират от републиканците. Понякога съдиите ни изненадват, но в по-голямата си част историческите доказателства са, че те в голяма степен правят това, което е правилно според тяхната политика и техния произход.

Какво друго се откроява?

Когато той подкрепи пакета от мерки, които помогнаха на определени хора от чернокожата общност, че подкрепи изменение в законопроекта за бюджетни кредити, което даде цял куп пари на исторически черни колежи и университети за първи път.

Той събра всички тези неща, както и първата програма за стимулиране, като се увери, че чернокожият бизнесмен и предприемачите ще получат някои от заемите, които са имали проблеми да получат преди.

Ефектът от всичко това, което ще видим с времето, беше в междинните периоди, много повече млади чернокожи мъже гласуваха за Тръмп, отколкото преди. И ако това е тенденция, това може да помогне на Републиканската партия.

Но Тръмп направи и множество възмутителни коментари за чернокожите хора и други цветнокожи хора, опита се да наруши протестите срещу полицейските злоупотреби и по други начини се обърна към своята бяла супрематистка база. Неговото трайно въздействие върху расовите отношения зависи от това какво ще направи администрацията на Байдън върху политиката и от изцелението, и от това колко дълго продължава пандемичният и икономически спад.

"Оспорване на изборите през 2020 г."

Маргарет О'Мара е професор по история във Вашингтонския университет и се фокусира върху политическата, икономическата и столичната история на съвременните САЩ.

Какво е ключовото наследство на Тръмп?

Оспорване на ясната победа на изборите от Джо Байдън.

Имахме много наистина неприятни преходи. Хърбърт Хувър също беше много разочарован от загубата си, но въпреки това той се возеше в колата по Пенсилвания Авеню при встъпването в длъжност. През цялото време той не разговаряше с Франклин Рузвелт, но все пак имаше мирен трансфер на власт.

Какво друго ти се откроява?

Тръмп е изключителен в много отношения, но едно от нещата, които наистина го открояват, е, че той е един от малкото президенти, които са избрани, без да са заемали преди това изборна длъжност. Когато се чувстваш безсилен, гласуваш за някой, който обещава да направи всичко по различен начин и Тръмп наистина го направи.

Председателство се прави и от хората, които президентът назначава, и много опитни републикански ръце не бяха поканени да се присъединят към администрацията още в началото. С течение на времето администрацията му намаля до група лоялисти, които наистина не са много опитни и идеологически не се интересуват от мъдрото управление на бюрокрацията. Случилото се в недрата на бюрокрацията ще бъде трудно за възстановяване.

"Изправянето срещу Китай"

Сайкришна Пракаш е професор в Юридическия факултет на Университета на Вирджиния, фокусиран върху конституционното право, правото на външните отношения и президентските правомощия.

Какво е ключовото наследство на Тръмп?

Последните изпушвания на неговата администрация са най-важни, тъй като той упражнява контрол върху най-отдадените си последователи и говори за отново за бятане.

Той принуди хората да обмислят в какво се е превърнало президентството по начин, който не съществува по време на администрациите на Буш или Обама. Въпроси като 25-тата поправка и импийчмънт не са били обмисляни за Бил Клинтън. Възможно е хората сега, когато мислят за президентството, да заемат друга позиция занапред, знаейки, че може да дойде някой като Тръмп.

Възможно е Конгресът да делегира по-малко права на президента и да отнеме някаква власт.

Какво друго се откроява?

Президентът демонстрира, че има избирателен район, който се противопоставя на много от тези търговски сделки и че има хора, желаещи да гласуват за тези, които или ще ни освободят от тези търговски сделки, или "ще ги направят по-справедливи".

Президентът също така предположи, че Китай се е възползвал от Съединените щати по начини, които са вредни за нашата икономическа и национална сигурност - и мисля, че зад тази гледна точка има консенсус. Никой не иска да бъде обвиняван, че е мек с Китай, докато никой не се интересува дали сте "меки" с Канада, нали?

Вътрешно президентът имаше многолюден тон към него. Това никога не е било напълно осъзнато в неговите политики, но виждаме, че все повече републиканци приемат популистки идеи.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
2
 
! Отговори
историк преди 3 години
Направи много положителни неща, но беше свален с мрсни зад кулисни игри и с може би най-големите изборни измами в историята на САЩ !
88
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Помним президентите преди него и какво се случи през техните мандати.Не харесвате Тръмп? Предпочитате Клинтън, Буш или Обама?Помислете пак.
87
7
 
5
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До В САЩДа станеш богат за сметка на ограбените американци,авер на мафията,да организираш и финансираш атентат срещу Конгреса на САЩ е престъпление...Строг Съд за Тръмп и троловете му които лъжат хората в мрежата,мафията създаде Тръмп...Путин го назначи за президент на САЩ....извадете си главите от з.адниците...или очаквайте новият Хитлер...Справедлив Свят...или мъртав!!!
86
5
 
4
 
! Отговори
Eternity преди 3 години
Президентството на Тръмп ще бъде запомнено, но Тръмп няма да бъде запомнен . Дори и копейковите тролчета на Путин дето сега го защитават и предричат гибел и унищожение на света , щото Тръмп вече не бил президент , дори и те ще замлъкнат и ще го забравят веднага щом Кремъл реши че Доналд Дък вече е изчерпал полезноста си и имейли с новите инструкции бъдат изпратени до кремълските тролчета с новите имена на Путиновите фаворити .
85
4
 
5
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До В САЩЕ и други еничари сме виждали,ама ти си на Тръмп,та да рекетираш мексиканците носещи ти пари да си платят въжето на което искаш да ги обесиш...си е расизъм и мафиотски рекет...да убивш американци призовавайки ги да пият дезифенктанти...си е престъпление...да насърчиш атака срещу Конгреса на САЩ е...нечувано,Атентат срещу Свободният Свят...фашизъм...мафия...геноцид срещу човечеството е...престъпления...Тръмп и на *** не случи...само факти,всеки може да ги провери...Съд...Затвор !!
84
3
 
5
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Републиканската партия е съучаостник в опита за преврат в САЩ...само факти...троловете на Тръмп са безполезни и само му харчат парите/ограбени от вас и децата ви/...нападението над Конгреса е безпрецедентен и фашистки акт подкрепен от приятеля на мафията Тръмп...престъпление,плаща на гномове и *** да лъжат хората в мрежата,или Строг и Справедлив Съд...или раждате новият Хитлер...и световни войни заради психично болни не.овеци
83
3
 
5
 
! Отговори
ББ преди 3 години
и Кой е Тръмп???до кога ще се кланяте на нечистоплътни психично болни???имал пари...вашите пари...пари ограбени от вас и децата ви,Политическата класа се гаври с животите ни...с животите на децата ни...така е от векове...и така ще е...докато не вземем пушкалата и не ги накажем справедливо...Те работят за нас и ние им плащаме...не им плащаме да ни убиват...да строят коч.ни за децата ни с нашите пари...Съд за новият Хитлер-Тръмп...плаща на *** да ви лъжат...откровен мафиот и фашист е...Съд
82
3
 
4
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Тръмп да бяга в Русия...и в Северна Корея може...няма подопно нападение нак Конгреса в Историята на САЩ организиран и насърчаван от Президент на САЩ...мафията е безмилостна...хората вярващи в някакви човешки ценности/Тръмп няма такива/е време да се вземат в ръце...или очаквайте новият Хитлер с безпомощното си и алчно политиканствайте...Тръмповизма види Света ни към гибел...Справедлив Свят!!!Справедлив или мъртав!!!
81
0
 
1
 
! Отговори
P. преди 3 години
До СветаИ бащата на моя дядо също загинал във война, а майката на дядо ми умряла в пандемията тогава. Дядо ми остава кръгъл сирак на 5 години. Един човек, който имал "само" две дъщери, взема 5-годишното дете. На дядо ми е изплащана сирашка пенсия до навършване на пълнолетие. Тогава дядо ми изтеглил "една торба" пари и купил 120 декара земя.
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как може толкова хора да пишат толкова глупости в САЩ?
79
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е сега демократите са на власт , ще последват демократични войни и необуздана емиграция. Направо махайте всякаква полиция и армия , няма нужда от нея , то така или иначе ще сме разграден двор официално. А всеки поискал ред ще бъде обявен за расист , ксенофоб , фашист , нетолерантен , не гей , не Интер междугалактически любител на задни кожени инжекции.
78
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече го забравиха всички. Тръмп беше идол на проститте и конспираторите.
77
9
 
14
 
! Отговори
95 заради неадекват преди 3 години
но клоунство над 410 000 починаха.......война не бил правил......къде ви намират?
76
14
 
9
 
! Отговори
немо преди 3 години
Единственият сащийски президент, който не е започнал война. това е най-интересното. другото е, че сащийците ще си мечтаят за дните на тръмп.
75
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп ще се запомни с простотията си и с това,че дори републиканци от партията , в която е гласуват против него и при първия импийчмънт,а вероятно и сега при сегашния импийчмънт.
74
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп ще се запомни като един от малкото президенти без втори мандат и като единствения с два импийчмънта. Ще се запомни и с това,че където можа свали републиканската партия отпечелившите й позициите.
73
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ауу горкия Тръмп, искал да унищожи корпорациите, даже своите! Приказки под шипковия храст. Милиардер да унищожава корпорациите, ти нещо какви ги приказваш. Тръмп беше назначен от Русия за президент,за да защитава руските интереси,но нещата не му се получиха,защото демокрацията в САЩ функционира. Назначи прокурори,обаче точно тия прокурори спазиха закона и доказаха,че няма нарушения в изборите. Ще се запомни като първия президент с 2 импийчмънта.
72
5
 
9
 
! Отговори
Край преди 3 години
ААА че високомерните му фарфаронски пози бяха нелепи и смешни на моменти си е така.Но все пак да не започнеш нито една война е постижене за американски президент достойно за нобелова награда за мир. Обама я получи нищо че започна 5-6.
71
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като бай Дончо простака!
70
11
 
13
 
! Отговори
Край преди 3 години
Тръмп ще бъде запомнен с миротворческата си външна политика и опита да върне индустрията в Америка. Това мултинацоналните компании дето управляват света не го искат. Тръмп пропусна да ги смаже докато беше президент и се предовери на демократичните механизми. Направиха му избори с умрели и го отстраниха.Света беше спокойно място с Тръмп.