10-годишният Джейдън, който спечели $3000 от акциите на GameStop

Момчето ги получило като подарък още преди масовата истерия
Обновена: 1 фев 2021 19:25 | 1 фев 2021 19:23, Нели Христова
20
10-годишният Джейдън, който спечели $3000 от акциите на GameStop
Снимка: БГНЕС

Джейдън Кар има акции от GameStop много преди да се развихри лудостта от последните дни, която доведе до скок на цените на акциите. Сега 10-годишният инвеститор е горд собственик на почти 3200 долара.

Майка му Нина Кар каза пред CNN, че е купила на Джейдън 10 акции на компанията през 2019 г. като подарък от Kwanzaa, защото искала да го научи на инвестиране. Петокласникът от Сан Антонио обичал видео игрите, така че според родителите му, акциите били добра инвестиция.

"Преди две години постоянно ходехме в GameStop и просто купувахме различни видео игри", разказва тя. "Помислихме си, че можем да му дадем дялове от GameStop, да му дадем нещо осезаемо, за което да се придържа  и да го оцени."

Нина купува акциите на GameStop за около 60 долара, отпечатва сертификата, оформя го в рамка и опакова подаръци. "Той искаше XBox One, но каза, че подаръкът му харесва", спомня си майката.

"Беше много готино, че получих акции в една от компаниите, които най-често използвах", казва Джейдън. От време на време той разглежда цената на акциите за забавление, но казва, че майка му го е научила да мисли за това като за дългосрочна инвестиция.

Акциите на GameStop (GME) са нараснали с повече от 1500% за годината. Печалбите до голяма степен се дължат на група инвеститори в Reddit, които купуват акциите, за да навредят на късите продавачи и хедж фондовете, които са заложили на падането на акциите.

Кар е активен инвеститор от около пет години и следи цената на акциите. В сряда сутринта телефонът й полудява. Тя вижда, че акциите са достигнали 350 долара и драстично се качват и намаляват. След това веднага изтичва при сина си, който е във виртуалната класна стая, и бързо му обяснява какво се случва. Нина го пита какво иска да направи.

"Исках да ги продадем веднага, защото знаех, че цената може да падне за секунди", каза Джейдън. В крайна сметка семейството продава акциите за около 320 долара - общо за почти 3200 долара.

Това бяха първите акции на Джейдън, но той споделя, че проучва следващите си покупки. А Нина е категорична, че учи сина си на инвестиране, спестяване, дълг по кредитни карти и други финансови теми, които ще трябва да разбере, когато порасне.

"Ние сме афроамериканци. Не виждате много от това в нашата общност", казва тя. "Исках да му дам добър старт, когато става въпрос за тези неща, защото аз ги научих по-късно в живота, а бих искала да съм ги знаела по-рано."

Бащата на Джейдън умира през 2014 г., което кара майка му да се увери, че детето е финансово грамотно. "Той е моето наследство", кавза тя. "Трябва да се уверя, че той е подготвен за бъдещето."

Джейдън влага 2000 долара в спестовната си сметка и планира да инвестира 1000 долара. Той заяви, че би искал да купи акции в Microsoft и Roblox, популярна компания за онлайн игри, която се подготвя за своето IPO.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
4
 
! Отговори
Vanity fair преди 3 години
Милиони бездомници и зависими от наркотици и алкохол.Гладни и безнадеждни, проституиращи за доза или бутилка спиртно питие.Богати и безцеремонни мексикански картели, които ти режат главата вместо поздрав.Богати и студенокръвни хора, които правят гробници на кучетата си, защото нямат други наследници.Отвратителна и фалшива държава, в която парите стоят над всичко и всеки.Тотален фалш и лицемерие, панаир на суетата, това е америка.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе големи разбиратели писачите, само вносни думички ползват.Като че ли ние нямаме борса в България и останалите неща, само американците имат.Да си гледат там милиардите, да си карат петте коли и да маат бургери колкото задниците им, те са най-велики в своите очи.И да си закърпят демокрацията, че напоследък бая се окъса, а за борсите ние и без тях ще се оправим.Айде със здраве и да не съм ви чил повече.
18
0
 
3
 
! Отговори
GME go BRRRR !!! преди 3 години
До Reddit-скъсени акцииReddit играят дълго не късо. Мелвин Кепитъл са се набуали с късите позиции.
17
1
 
2
 
! Отговори
Reddit-скъсени акции преди 3 години
Вземате на заем акции от борсов посредник които ще ви наложи лихви и ще изисква от вас да имате определена сума в сметката си . Продавате ги по настоящата цена която смятате че ще падне. Идеалният случай е ако имате късмет и цената падне вия купувате на по ниски цени, за да платите тези които сте взели на заем. Нужен е борсов посредник на които също трябва да се платите и то доста ако сте на загуба МНОГО ХОРА ЩЕ ВЛЯЗАТ В ИГРАТА И ЩЕ ИЗГУБЯТ И ДРЕХИТЕ НА ГЪРБА СИ.
16
1
 
2
 
! Отговори
Тони Шушони преди 3 години
добър урок е дала майката на калпазанина, но човек се учи от загубите, не от мимолетните печалби. бъдещето е неясно, несигурно и силно роботизирано. децата трябва да се учат да разчитат матрицата.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДРЕБНИ КУПУВАЧИ ПОДЛЪГАНИ С ПРОПАГАНДИ И УЖ СЛУЧАЙНИ КОМЕНТАРИ КАТО В ТОЗИ долн0пр0бeн САЙТ ПРЕДИЗВИКВАТ ПОВИШАВАНЕ НА ЦЕНИТЕ ВЪВ ВРЕДА НА ГОЛЕМИ ФОНДОВЕ ЗА ИНВЕСТИЦИИ, КОИТО ЕДВА ЛИ ЩЕ СТОЯТ С СКРЪСТЕНИ РЪЦЕ. GAMESTOP СЕ СРИНА В ЧЕТВЪРТЪК С 55 %. ДРУГИ ВЕРИГИ КАТО АМС, KOSS CORP, BLACKBERRY КОИТО СЪЩО ПЪРВО ПРЕТЪРПЯХА ГОЛЕМИ ПОВИШЕНИЯ, ТОЗИ ЧЕТВЪРТЪК СЕ СГРОМОЛЯСАХА С ТРЯСЪК.
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евтини пропаганда да набутват хората. Не се лъжете. Освен това вчера четах че спряли продажбите на gamestop.
13
0
 
2
 
! Отговори
Diamond Hands преди 3 години
GME go BRRRR !!!
12
0
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
"Ние сме афроамериканци" Да беше започнала с това, ***...
11
4
 
3
 
! Отговори
до 6 преди 3 години
По-лошото е, че се опитваш да ограмотиш хората, но те не искат и да чуят... Миналата година по това време масово гръмнаха всички новини как трябва да се купят акции на Нетфликс, Амазон, Епъл, Тесла. Умните купиха и ето ти 45% доходност за една година. Пробвай с 2-3000 долара, никой не те кара да се изхвърляш с десетки хиляди или милиони. Март писах тук как съм купил акции и очаквам доходност поне 30% и отнесох сума псувни как това и онова било пирамида... Еми не е.
10
6
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
Много хубаво си го казал. Цял oфис бяхме луднали по криптовалутите. Някои колеги направиха стотици хиляди. Аз нямам кой знае какви вложения там- имам Лискове и няколко биткойна (щях да имам доста, но продадох няколко, когато бяха по 15000 долара). Стигнаха да си купя къща до София и нова кола без да се напрягам. После дойде времето на акциите, а сега сме луднали на тема фондове и действително масово взимаме кредити по 250к и изкарваме 12% доходност при лихва 3.5%.
9
1
 
5
 
! Отговори
Daskala преди 3 години
Каква е целта на статията?Нещо сте сбъркали аудиториятаили търсите ***,които да се вържат на посланието?
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А 10 годишният сабри от кърджали си играе с кoзичката
7
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално. Децата по света купуват и продават акции, криптовалути и знаят в какво да влагат, а Али реза стои пред обора , налива се с ракия и бира и ръси глупости пред аудиторията си как всичко е пирамида. А то дори децата печелят стотици хиляди.
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По нашите ширини хората не са много наясно с търгуването на борсите, но на вън децата го учат дори в училище. А както в момента могат се търгуват проценти от акциите не ти трябват и много пари дори да започнеш.
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бай *** ьо вика това е балон и си пуска гласа за радеф бъ.лгароеца ахахах
4
4
 
0
 
! Отговори
Ivan albena x.f. x s преди 3 години
Arrreeeer kamelia karelia kyti c po p1ti6tata maistore sly6ai i ti k kaza neta 50 novin saita tv radia al zlat p sf iii aareeeeee pri areer m c..,,*£~`℅]]]
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бай *** ьо вика това е балон и си пуска гласа за бойко бъ.лгароеца ахахах
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
М да, също като българите , дето гледат как да научат децата си да викат "Дай " и родителите да отговарят " нА мама служебния джип и пари за дрога "
1
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално. Децата по света купуват и продават акции, криптовалути и знаят в какво да влагат, а *** стои пред панелката, налива се с ракия и бира и ръси глупости пред аудиторията си как всичко е пирамида. А то дори децата печелят стотици хиляди.