Сенатът на САЩ: Процедурата по импийчмънт на Тръмп е съгласно конституцията

Бяха показани въздействащи кадри от насилието в Капитолия на 6 януари
10 фев 2021 07:14, Елка Василева
41
Сенатът на САЩ: Процедурата по импийчмънт на Тръмп е съгласно конституцията
Снимка: БГНЕС

Сенатът на САЩ гласува, че процедурата по импийчмънт на бившия вече президент Доналд Тръмп не противоречи на конституцията.

Петдесет и шест сенатори се съгласиха с това, че процедурата съответства на основния закон на страната. Четиридесет и четири гласуваха против. Така опитът на защитата на Тръмп да прекъсне процедурата с мотив, че само действащ президент може да бъде подложен на процес по импийчмънт, се провали и процедурата продължава.

Ръководителите на обвинението и адвокатите на защитата ще разполагат с по 16 часа за своите презентации, които се очаква да започнат по обяд в сряда. Процесът ще продължи и през уикенда.

Въздействащи кадри от насилието в Капитолия на 6 януари, отнело живота на пет души, както и речта на Тръмп пред привържениците му преди нахлуването бяха показани в началото на процеса.

Още по темата

Процедурата срещу Тръмп започна миналия месец от контролираната от демократите Камара на представителите заради ролята му в нападението на 6 януари срещу Капитолия. По-рано същия ден Тръмп произнесе пламенна реч пред свои привърженици във Вашингтон, в която повтори необоснованите си твърдения, че загубата му на президентските избори на 3 ноември е била резултат от мащабни изборни измами и насърчи привържениците си "да се борят с всички сили".

Доналд Тръмп е първият бивш президент, станал обект на импийчмънт, както и първият, срещу когото подобна процедура се води два пъти.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
1
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Този мандат ще го кара май при бай Ставри, американския разбира се.
33
1
 
2
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
до 22Твърде неподходящо ти е сравнението, ама за бройка платен пост става. Та, законите са за живи хора. Живков можеше да бъде осъден, докато беше жив. Но Борисов яко го пазеше, понеже не е комунист.
32
5
 
2
 
! Отговори
ББ преди 3 години
"великият" президент според както се хвалят руските хакери ви призоваваше да пиете дизефектанти...да призовеш невинни граждани на САЩ да се самоубиват...тоя отмени закона на Президента Обава...това е нов вид фашизъм...геноцид...надявам се Демократите да имат смелостта и мъдростта да не предадат Народа на САЩ....руско-китайско-с-корейски агитатори имат предимство в агитацията и манипулациите си подкрепяни от източтно европейски диктатури...Бог да пази САЩ!!!
31
2
 
1
 
! Отговори
ББ преди 3 години
не ни е страх...злуопотребявате с търпението ни...милиарди сме...Справедлив Свят...или го унищожете...парите ви...колите ви...битконите ви...нямат стойност...дълго време държите човеците в подчинение с измислените от вас "ценности"...Справедливостта и Свободата са висши ценности...Справедлив Свят или...натиснете бутона...политици...Кой създаде вируса???Кой ни убива????Защо го допуснахте???Милиарди по света ви задават въпроса през мен!!
30
4
 
1
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Действащ Президент насърчи Атентат срещу Конгреса на САЩ и насърчи убийството на невинни граждани на САЩ...само факти...републиканската партия е съучастник,руско-китайските и източно-европейските хакери и *** платени от русия и китай ни плющят минуси за да ви заблуждават и манипулират...четете фактите...аз съм беден ограбен човек...искам децата ми да живеят в Справедлив Свят...да не са роби или заложници на мафиоти и убийци...тръмп насърчи убийствата в Конгреса...Съд...
29
2
 
1
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Хората се питат дали "приятелите на тръмп"са приятели на Републиканската партия...зависими ли сте от парите му...от "приятелите му"...предавате най Великата Демокрация...невиждано предателство...ще ви съдим...и накажем...Бог да пази САЩ!!!
28
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовНе, не разбираш, но ти си юридически неграмотен, тъй че за теб това е нормално.
27
2
 
1
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Републиканската партия е крайно време да се отрече от насърчаващият атентат срещу Конгреса на САЩ...или възкресете бин Ладен и продължете с убийствата на американски граждани...в Конгреса на САЩ тръмп насърчи убийства на невинни хора...бяха извършени убийства от приятелите му...расисти,фашисти,мафиоти,руско-китайски агенти...
26
4
 
1
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До Какво става?евтини манипулации...зарече се да не води война...а поведе престъпни групировки,фашистки организации,расистки групировки и мафиоти в атентат срещу Конгреса на САЩ...нечувано в Историята на този велик Народ...сеещ разделение и омраза...най-неадекватният и вреден президент...нагъл враг на интересите на Народа на САЩ...Строг и Справедлив Съд и отнемане на имуществото...останалота са вменявания на служби враждебни на интересите на САЩ...Атентат срещу Конгреса ...престъпление
25
4
 
1
 
! Отговори
Вече преди 3 години
Окончателно се отвратих от тия !
24
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Призовал своите привърженици по рано през деня за който се знаеше,че ще се разглеждат пред всички граждани сигналите за нарушения на изборните им права и обсъждани като внесени пред всичките представени 538 лица как изборни по партии 306 и 232 както бяха обявени,които трябваше да гласуват как краен резултат заедно с представителите на Камерата на представителите как заслушвали отчета на докладчиците по въпроса от двете партии и приемащи го с представетели на партийни тела,бюра събрани за целта
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изкуфелите сенатори в САЩ продължават с цирковете си.Все едно сега да се съберат да обсъждат уволнението на Тодор Живков, който отдавна не е никой в държавното ни управление а и не е между живите.Пълна гротеска!Прегракнаха да говорят за някаква си демокрация в тяхната сатрапия. Деветдесет милиона поддръжници на Трамп ги преследват като в чистките на Сталин и ден след ден продължават с безумията си.Върховния им съд казва, че импичмънта е идиотия, те си решават, че не е.
22
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Чудя се защо на 74 му трябва да се занимава с политика? "Личи ти, че си "голям българин"!
21
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БравоМи да го наградят: Путин награди нищо и никакъв *** от България за заслуги към Комунизма, та няма къде по-заслужил гражданин като Тромпета да награди!
20
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Краварски ***,колкото и минуси да слагаш на неудобните за теб коментари,твоите имат най-много минуси!Замисли се и стига на всяка манджа мерудия. Остави хората да си пишат мнението без да отговаряш на всяко едно от тях,колкото и да не ти харесва,че никой не харесва твоите демократи,наше право е да не ги харесваме..така наречените демократи
19
7
 
19
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Доналд Тръмп е велик президент и беше добър управник, но за съжаление, демократите - престъпници го обвиниха несправедливо и сега са решили да унищожат САЩ до край. Тръмп трябва да бъде награден с медали и ордени за великолепното си управление.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До тоя дето отговаря на всеки коментарСпри се,че омръзваш вече! Вчера те гледах под статията за Китай как се заяждаше с хората.Сега и тука ли почваш?
17
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БПФ 13Рейгън и Вашингтон са били Президенти. 45то беше Недоразумение.
16
6
 
17
 
! Отговори
БПФ преди 3 години
.... в нито един момент Тръмп не е призовавал към бунт, насилие и превземане на Капитолия !!! "Демократите" и техните копои убиха невинни хора, които защитаваха мирно гражданските си права. А че изборите бяха фалшифицирани, стана вече очеизваждащо - когато съдилищата отказаха изобщо да разгледат исковете, подадени не само от екипа на президента, но и от 21 свободни американски щата - въпреки над 1400-те страници доказателствени материали !!!
15
5
 
18
 
! Отговори
БПФ преди 3 години
Очевидно е защо е всичко това - така наречените "демократи" безумно се страхуват от тоя велик човек !!! Наясно са, че американският народ е срещу тях, наясно са, че ще се провалят в управлението си - и следващия път ще се наложи да правят още по-големи изборни измами !!! Няма друго спасение за американската демокрация и американският народ, освен революцията, това е очевидно. Тая политическа шайка се гаври с правото и законността !!!