Семейство съди Robinhood на българина Влад Тенев заради самоубийство

Момчето им си помислило, че дължи 730 000 долара
11 фев 2021 12:21, Нели Христова
49
Семейство съди Robinhood на българина Влад Тенев заради самоубийство
Снимка: БГНЕС

През последните няколко седмици малките инвеститори ликуваха, а хедж фондовете претърпяха огромни загуби. Всичко това се случи заради нарастването на акциите на GameSpot след вложения на малки инвеститори, организирали се в социалните мрежи.

В цялата тази сага имаше и българска следа - голяма част от акциите бяха продадени чрез платформата Robinhood на българина Влад Тенев. В един момент обаче платформата си навлече недоволството на клиенти, след като наложи ограничения върху търговията с GameSpot и други променливи акции. Действията са рискови за малките инвеститори, които сега могат да загубят пари. Потребители се оплакаха, че компанията се грижи единствено за себе си.

Изпълнителният директор обясни решението си като заяви, че действа в защита на инвеститорите и отговаря на изискванията, наложени от Американската комисия за ценни книжа и борси.

Компанията е изправена пред редица правни обстоятелства заради наложените ограничения, включително пред съдебни дела от клиенти. Редица американски политици, сред които демократката Александра Окасио-Кортес и републиканският сенатор Тед Круз, осъдиха действията на компанията.

Но сега Robinhood е изправен и пред нов проблем - семейството на 20-годишно момче, което се е самоубило, решава да съди компанията. Миналото лято младежът посегнал на живота си след като видял отрицателно салдо от 730 000 долара в търговската си сметка и погрешно решил, че това е сумата на парите, които дължи.

Родителите и сестрата на Александър Кърнс обвиняват Robinhood, че е подмамил неопитни инвеститори, като 20-годишният младеж, да поемат големи рискове в сложни финансови инструменти.

"Robinhood изгради своята платформа за търговия, за да прилича на видеоигра и да привлече млади потребители, като по този начин да сведе до минимум появата на реални рискове", гласи искът, подаден в понеделник в Калифорния от родителите на Кърнс Дан и Дороти и сестра Сидни, цитиран от CNN.

В допълнение към неправомерна смърт, в жалбата, подадена от семейството, фигурира и обвинение към Robinhood в небрежно причиняване на емоционален стрес и нелоялни бизнес практики. Все още не е ясно какво обезщетение търсят роднините на Кърнс. Сумата ще бъде определена по-късно.

"Трагично е, че комуникациите на Robinhood бяха напълно подвеждащи, защото в действителност Алекс не дължеше никакви пари", се казва в иска

Трагедията илюстрира потенциалните опасности от бума на свободната търговия, задействан до голяма степен от платформата Robinhood, която се радва на експлозивен растеж по време на пандемията.

Тези рискове бяха допълнително увеличени наскоро с възхода и паданието на GameStop, който беше катапултиран от армия от търговци в Reddit. Robinhood предизвика възмущение миналия месец, като временно спря покупките на GameStop - противоречива стъпка, която накара Конгреса да насрочи изслушвания.

В изявление Robinhood обясни, че е направило серия от подобрения в предлагането на опции, включително чрез предоставяне на насоки за помощ на клиентите, актуализации за това как показва покупателната способност и гласова поддръжка на живо за клиенти.

"Ние бяхме съкрушени от смъртта на Алекс Кърнс", казват от Robinhood. "Оставаме ангажирани да направим Robinhood място, където да се учим и да инвестираме отговорно."

"Той беше в пълна паника"

Кърнс, който започва да използва Robinhood в последната си година в гимназията, се самоубива през юни 2020 г., след като се впуска в търговия с опции, съдържаща риск.

"Алекс не разбра. Неговата сметка в Robinhood отразяваше отрицателно парично салдо в размер на 730 000 щатски долара - много повече пари, отколкото той имаше", се казва в съдебния иск. "Той беше в пълна паника. Паниката и отчаянието му нарастваха, тъй като в продължение на няколко часа не можеше да комуникира с никого в Robinhood." 

Момчето многократно се опитвало и не успявало да се свърже с представители на компанията.

Като допълнение към трагедията, Кърнс не осъзнава, че огромното му отрицателно салдо би било намалено от упражняването и уреждането на опциите, които той притежава, се казва в исковата молба.

"Robinhood не си направи труда да обясни това на Алекс или да отговори на все по-отчаяните му молби за помощ", се казва в делото. Семейството вини за паниката на Кърнс компанията.

"Това доведе до силни промени в психическо състояние на Алекс и неконтролируем импулс да се самоубие - единствената възможност, която той можеше да види", гласи искът.

Промени в Robinhood

Преди да отнеме живота си, Кърнс оставя бележка, която сигнализира за объркването му.

"Как 20-годишният младеж без доходи успя да получи ливъридж на стойност почти 1 милион долара", се казва в бележката, според делото, като се добавя, че това са последните му известни писмени думи.

След смъртта на Кърнс съоснователите на Robinhood написаха, че са "лично опустошени от тази трагедия" и обещаха да направят подобрения в приложението си.

Robinhood заяви тази седмица, че промените включват нови финансови критерии и преразгледани изисквания за опит за нови клиенти, които се стремят да търгуват с разширени стратегии за опции. Компанията планира да разшири това правило и до други случаи на употреба.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зад Владчо стои Цитаделата и един от най-забележителните предприемачи на всички времена - Кенет Грифин, с ум-бръснач. Той отрича, разбира се, но аз знам. Всичко е нагласено.
40
0
 
0
 
! Отговори
дедо преди 3 години
Фалшиви пари,и фалишив пропилян живот. Нищо истинско
39
0
 
1
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Бог да го прости американчето. Да беше ходило на училище
38
0
 
4
 
! Отговори
Хан Тервел преди 3 години
Да се напъваш да изкараш пари от смъртта на сина си е толкова противно колкото и да лъжеш младежи и тинейджъри че могат да станат милионери без да правят нищо!
37
0
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Казвам Ви - този свят, така както я е подкарал, ще бъде почти напълно затрит след не повече от 120 години...
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До истинатаМного перверзно е, да се назоваваш истината, а да изричаш нещата наполовина.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"И въпреки всичко, накрая това си е просто хазарт"Пич, не сме някакви *** пред блока, че да ни ги разправяш тея.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Баро ВкаровАми да застреляме и тебе. Или ще е голяма загуба? Какви са тея глупости, изобщо.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Един от ЮгПърво е българин. После е на 97% американец. Познавам прекалено много хора, дето са били като него. Дали в САЩ, дали в Дания/Швеция, ако са заминали, преди да навършат 10-11, а псоле са си идвали 3 пъти, са толкова Българи, македонците са наследници на Александър.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя ще го застрелят тъй като е лишил много от търгуващите от печалба след като е спрял търговията с акции на Game stop wört.ekf
31
3
 
7
 
! Отговори
Един от Юг преди 3 години
До Доктор Сър ПичукВладимир Тенев е роден в България и от 5 годишна възраст живее в Щатите! Първо е българин и след това американец!Майка му и баща му са работили в световната банка във Ващингтон ДС от 1990 г.
30
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не виждам къде е вината на платформата Robinhood? В крайна сметка никой не го е карал на сила този Кърнс да я използва и търгува с акции, да не говорим, че само ментално болен може да се самоубие.
29
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не виждам къде е вината на платформата Robinhood? В крайна сметка никой не го е карал на сила този Кърнс да я използва и търгува с акции, да не говорим, че само ментално болен може да се самоубие.
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По закон в САЩ няма минимална възраст за търгуване с ценни книжа.Различни щати имат ограничение от 18,19 и 21г. - но не всички.За да играеш на борсата, дори и виртуално се иска много здрава психика.И въпреки всичко, накрая това си е просто хазарт, а при всеки хазарт винаги има зарибяване и измама (спекула) и както днес си милионер, утре може да нямаш и за хляб.Да почива в мир момчето.
27
5
 
12
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
Влад Тенев е американец, а не българин...
26
7
 
11
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Хора като тоя *** трябва да бъдат бити, изнасилвани и бесени на всеки ъгъл. Най безполезните хора които мамят други хора и ги заливат с лъжи и подвеждат !!!
25
1
 
7
 
! Отговори
някой преди 3 години
абе забелязвам, че тия дето пишат статиите са някакви инвалиди - казва се gamestop не gamespot :D
24
5
 
15
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Какво означава думата "ливъридж" в превод от суахили?Какво означава думата "опция" в превод от суахили?Защо се разрешава на неопитни младежи да инвестират?
23
1
 
17
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Този не е никакъв българин. Кога е бил последно в България ? Като е бил на 4 години.
22
2
 
5
 
! Отговори
Тролъ от Гурътъ преди 3 години
До Анонимен Има си характерните черти на племето му (реалната страна на която се кланя) - ако се вгледаш ще ги забележиш веднага.Този по-добре да не ми го рекламират като БГ (реално е със тройно гражданство)