Ледени бури в Тексас, ветрогенератори излязоха от строя

Търсенето на електроенергия скочи до рекордни равнища
15 фев 2021 09:51, Елка Василева
21
Ледени бури в Тексас, ветрогенератори излязоха от строя
Снимка: архив, БГНЕС

Ледени бури поразиха почти половината инсталации за генериране на вятърна енергия в американския щат Тeксас.

Необичайно мразовитото за този район време блокира вятърни турбини, като същевременно повиши търсенето на електроенергия до рекордни равнища. Това предаде Ройтерс, позовавайки се на компанията оператор на мрежата.

От вятърните инсталации с обща мощност над 25 000 мегавата в щата вчера сутринта вън от строя бяха мощности, произвеждащи около 12 000 мегавата електроенергия, предаде БНР.

Вятърът е вторият по значение източник на електроенергия в Тексас след природния газ. Вятърните генератори са осигурили 23 процента от доставената електроенергия в щата миналата година, а природният газ - 45 процента.

Тексас пострада, след като сковаващ студ, съчетан със сняг, суграшица и леден дъжд обхвана през уикенда обширни части от САЩ, от тихоокеанския Северозапад през Големите равнини до Атлантическото крайбрежие. Арктическите въздушни маси се спуснаха значително по на юг от обикновено, достигайки райони, непривикнали с такива студове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
По-сложно е преди 3 години
До Дановски Климатологията е много сложна наука и не се бутай там където не разбираш. Какво стова с течението Гълфстрийм? Ледът в Северния ледовит океан се топи,топи се и в Гренландия и като цяло тази студена получена от лед вода изстудява топлата вода на течението Гълфстрийм. Резултатът е,че десетки години докато се топи лед Гълфстрийм ще е доста по-студен и .....и Франция, Британия,Ирландия,Швеция,Норвегия,та чак Архангелск ги чакат доста по-студени и по-снежни зими.
18
1
 
6
 
! Отговори
Няма значение преди 3 години
ама природата най-добре показва, че такова нящо като ВЕИ няма. Ако искаме много и евтина енергия - само АЕЦ
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДановскиМай сега е моментът Русия да наложи своите санкции на юропейците! Да потракат зъби от студ, да и се проясни в главите! Този свят трябва да се крепи на сътрудничество, а не на насилие! Зер, в Русия също имат нужда от енергия - триметрови преспи в Мурманск, навсякъде сняг и студ!
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
трябва ли да ревна ?
15
1
 
3
 
! Отговори
Зори преди 3 години
Без значение е за нас. Да се оправят.
14
13
 
2
 
! Отговори
Мехуро, ходя пеша бе преди 3 години
АЙдеее, пак избързаха копейкаджийте да се изокат. Това ненормално поведение е следствие на климатичните изменения, но си трябва малко мозък. Малко, малко - но си трябва.
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2, интересното при тези перчици е, че дори при нормални температури, те не могат да надскочат своя коефициент за използване на установената мощност, който средно е около 25%. Или казано с думи прости, ако искаш да консумираш 100 МВт електроенергия, трябва да разполагаш с 400 МВт установена мощност на перчиците.
12
1
 
5
 
! Отговори
европеец преди 3 години
До АнонименКак какво?! Ще закриваме въглищните елцентрали!!!!!
11
0
 
11
 
! Отговори
Ха така преди 3 години
Започва наказанието...на Вавилон!..Филма 'След края на света" ще ви се стори детска игра.
10
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрял им 3% от тока не вятър за пръв път от 15 години и вече всичко "разбирачи" в България обявиха провал на ветрогенераторите ...
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДановскиРеално има 1 страна в Европа, която рачита на подобно енергия и не съм чул, да се оплаква.
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези са сравнително остарял модел. " Вятърните генератори са осигурили 23 процента от доставената електроенергия в щата миналата година, а природният газ - 45 процента."Искам да напомня, че Тескас е по-голям от Турция. 25 мегавата е доста, но не е целият им ток, нито са им всичките турбини.
7
1
 
7
 
! Отговори
Дановски преди 3 години
Цената на СПГ в тихоокеанската зона стигна нечуваните $1 200 за 1 000 м3.
6
5
 
28
 
! Отговори
Дановски преди 3 години
Случващото се с климата тази година в много части на света противоречи на тезите на апологетите на глобалното затопляне и алтернативните източници на енергия. В Япония наблюдаваме колапс - цената на СПГ стигна нечуваните $1 200 за 1 00 м3. Тази зима и в ЕС се случи нещо невиждано - стана студено. Европейските вентилатори за енергия са недостатъчни и страните-членки купуват от Русия все повече газ.Ситуацията е като във виц: плачат от студ, разчитат на Русия и се готвят да й налагат санкции!!!
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уау, ами зелена енергия при ледена епоха ха-ха.
4
2
 
23
 
! Отговори
SWAN преди 3 години
Зелената еко-промивка, ще ни донесе още по-тъжни резултати...
3
3
 
10
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Дори климата там има не ограничени въэможности
2
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересното при тези перчици е, че като паднат температурите под нулата, голяма част от тока, който генерират, отива за подръжка на работата - (размразяване и тн) и нищо, че зимните вихри го въртят, ток не идва от него... Както и от слънчевите батерии... Ама са"еко" поне. Гледах как поливат в Германия слънчеви електроцентрали със размразителна течност от хеликоптер. По еко от това - не знам да има.
1
3
 
11
 
! Отговори
Бреееееей... преди 3 години
колко важно.