В САЩ: Ваксината на "Пфайзер" да се съхранява и на по-висока температура

Препаратът може да остане до две седмици във фризерите в аптеките
26 фев 2021 17:07, Елка Василева
7
В САЩ: Ваксината на "Пфайзер" да се съхранява и на по-висока температура
Снимка: архив, БГНЕС

Американският регулатор разреши ваксината срещу COVID-19 на компаниите "Пфайзер" и "Бионтех" да бъде транспортирана и съхранявана при по-високи температури, което ще улесни разпространението и прилагането ѝ, съобщи Асошиейтед прес. Това е едната от двете ваксини срещу коронавирус, разрешени за употреба в САЩ.

Агенцията по храните и лекарствата (FDA) обяви, че дава разрешението, след като е направен преглед на нови данни, постъпили от базираната в Ню Йорк компания "Пфайзер" и германския й партньор "Бионтех".

Още по темата

Ваксината, която се транспортира в замразени дози, вече може да се превозва и съхранява до две седмици при температури, които се поддържат от фризерите в аптеките, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БНР.

На 19 февруари "Пфайзер" подаде в агенцията данни, показващи, че ваксината остава стабилна до две седмици при температури, поддържани от стандартни фризери.

Досега ваксината трябваше да бъде съхранявана при изключително ниски температури - между минус 60 и минус 80 градуса, затова от компанията я транспортираха в специални контейнери със сух лед.

Местата за ваксиниране пък трябваше да разполагат или със скъпи фризери, поддържащи толкова ниски температури, или да добавят сух лед, или да поставят бързо всички ваксини от пратката, за да не се увредят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американската ваксина пфайзер е единствената която има 98,9 процента успех. А условията на съхранение е задължение на властите. Регламента е ясен. Стига сме оплювали нещо което е изключително полезно за обществото. Някой страни драпат и дават луди пари за да се докопат до тези ваксини, които е договорила еврокомисията. Ние българите сме големи късметлии като член на ЕС и НАТО.
6
1
 
5
 
! Отговори
 хм преди 3 години
как така преди се е разваляла на по-ниска температура сега не се разваля не е трудно да се нпарви тест нещо не е ясно
5
4
 
7
 
! Отговори
минувач преди 3 години
На не би да е почнала да им залежава стоката - та почват да правят 'промоции'?
4
7
 
6
 
! Отговори
aide преди 3 години
Да ви посъветвам като един експерт. Тази ваксина не е нужно да се съхранява при специални условия. Даже най-добре да се отвори флакончето и да се остави да изветрее. Още по-ефикасна е. Помага също и силна слънчева светлина, екстремни температури от -283 до +6000 градуса и всички други аномалии.
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човечетата вътре във ваксината може да умрат от високите температури ще настъпят климатични промени във тяхните вселени-шишенца.
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи до тука за Фазер - можело и с една доза(нищо че производителя настоява за две), можело и на топло да я съхраняват(нищо че производителя е предписал -70C), можело и на бременни(нищо че производителя изрично упоменава че не са правени тестове за това), и още, и още...Ми да, какво толкова може да се обърка? То като витамин Ц това. И да не се дозирам правилно, и да е с изтекъл срок на годност - няма дерт!
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Писна ми от Пфайзер, всички медии само Пфайзер та Пфайзер. А вижте какво са направили в Нигерия по време на епидемията от менингит. Ама за това никой не говори