Джо Байдън: Саудитска Арабия е нарушила човешките права

Принц Салман е одобрил убийството на журналиста Хашоги
27 фев 2021 08:28,
46
Джо Байдън: Саудитска Арабия е нарушила човешките права
Снимка: БГНЕС

Американският президент Джо Байдън заяви, че е казал на саудитския крал Салман, че ще държи саудитците отговорни за нарушения на човешките права и САЩ скоро ще оповестят значителни промени в двустранните отношения, предаде Ройтерс.

"Разговарях вчера с краля. Пред него дадох ясно да се разбере, че правилата се променят и сме на път да обявим значителни промени. Ще им търсим отговорност за нарушения на човешките права", каза Байдън в интервю за испаноезичния телевизионен канал "Юнивижън".

"Готвим се да направим така, че ако те искат да си сътрудничат с нас, трябва да вървят по такъв път, че нарушенията на човешките права да спрат. Стараем се да водим такава политика в целия свят", каза президентът.

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман одобрил и вероятно разпоредил убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги през 2018 г., според оповестен вчера доклад на американското разузнаване, съобщиха световните агенции.

Според разсекретения четиристраничен документ принц Салман смятал Хашоги за "заплаха за кралството"

Американският държавен секретар Антъни Блинкън каза вчера, че преценката на разузнаването относно убийството на журналиста дисидент Джамал Хашоги говори сама за себе си, като добави, че предприетите вчера от Вашингтон стъпки са важни за пренастройването на американско-саудитските отношения.

Блинкън не каза защо САЩ не са стигнали до налагане на санкции на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, но посочи, че вчера са били предприети поредица от стъпки, които да предотвратят подобно поведение в бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари