Сателитни снимки показват разрушенията от първата военна атака на Байдън

Броят на жертвите все още не е ясен
28 фев 2021 17:07, Нели Христова
137

Прозорците се пръсват. Сградата се разклаща. В 1:30 ч. сутринта местно време в петък жител на Ал-Букамал, град близо до сирийско-иракската граница, беше изтръгнат от съня си. Пред CNN, запазвайки своята анонимност от съображения за сигурност, той твърди, че взривът не приличал на нещо, което е чувал преди.

Още по темата

Това, което той вероятно е чул, е звукът от седем 500-килограмови бомби, падащи върху сгради близо до границата. Според Пентагона, помещенията са били използвани от две иракски милиции, свързани с Иран, Kata'ib Hezbollah и Kata'ib Sayyid Al-Shuhada.

Сателитните снимки на мястото преди и след взрива, публикувани от Maxar Technologies, компания за космически технологии, показват нагледно колко разрушения са причинили тези бомби.

Не е ясно колко милиционери са били убити. Kata'ib Hezbollah призна само един загинал, без да уточни къде на иракско-сирийската граница е починал той. Американски служител пък заяви, че са убити "шепа" милиционери, докато други твърдят, че са загинали между 17 и 22 души.

Пентагонът казва, че ударът е замислен като отговор на САЩ на поредица от неотдавнашни ракетни и минохвъргачни атаки срещу позиции на САЩ и коалиция в Ирак. На 15 февруари залп от ракети падна в района на международното летище на Ербил и в жилищни части на града, убивайки изпълнител, ранявайки няколко американски служители и иракски цивилни. Зелената зона в Багдад, където се намира американското посолство, е редовна цел за минометни и ракетни обстрели.От Kata'ib Hezbollah многократно отречат да са участвали в тези атаки. Отрекоха отново и в изявление, публикувано в петък.

Представители на Пентагона заявяват пред CNN, че обектът, към който е била насочена атаката на САЩ преди дни, не е свързан с тези атаки, но министърът на отбраната Лойд Остин заяви, че е "уверен", че е използван от същите милиции, които са нападали американски и коалиционни сили в Ирак с ракетни атаки.

Въоръжените групи, за които се твърди, че ги използват, Kata'ib Hezbollah и Kata'ib Sayyid Al-Shuhada, са само две от безбройните милиции, които се появиха по време на войната срещу ИДИЛ в Сирия и Ирак, запълвайки празнотата, оставена от иракска армия, което бе в пълно отстъпление. Някои са добре организирани и дисциплинирани, други радикални и непостоянни.Техните командири никога не са се стеснявали от подкрепата, която са получили от Иран.

"Да, декларираме пред света, имаме ирански съветници", казва Хади Ал-Амари, старши командир на проиранските иракски бригади "Бадр" през 2015 г. на фронтовите линии извън град Тикрит, тогава под контрола на ИДИЛ. "Гордеем се с тях и им благодарим дълбоко, че участват с нас."

Бен Уедман, коренспондент на CNN от Сирия, разказва, че един командир от милицията му казва през 2015 г., че по-добре е да има четирима ирански съветници на фронтовата линия, отколкото 400 американски съветници, седящи в Зелената зона в Багдад.

Но това бе различно време. Иранското ядрено споразумение беше в процес на преговори. САЩ и Иран работят не заедно, а паралелно, за да подкрепят иракското правителство в борбата срещу Ислямска държава. Оттогава иракските милиции, подкрепяни от Иран, стават все по-мощни, докато отношенията между Вашингтон и Техеран се влошават драстично.

САЩ се оттегли от ядреното споразумение под администрацията на Тръмп, наложи все по-драконовски санкции срещу Иран и на няколко пъти двете държави бяха на ръба на война, най-вече след смъртта на Касем Солеймани през 2020 г. Именно той бе основател на Kata'ib Hezbollah.

Сега САЩ се озовават в ситуация, в която се надяват да дадат ясно да се разбере, че няма да толерират повече атаки на подкрепяни от Иран милиции срещу позициите им в Ирак, но в същото време искат да възобновят диалога с Иран. Изпращането на това съобщение без изгаряне на мостовете, които Америка се опитва да изгради, до Техеран няма да бъде лесна задача.

Атаката в петък беше първата известна военна акция, предприета от администрацията на Байдън, което я превърна в седмата по ред администрация на САЩ, която използва военна сила в Близкия изток.

Новите администрации във Вашингтон идват и си отиват. Някои неща обаче никога не се променят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
13
 
7
 
! Отговори
Провинциалист преди 3 години
Удри бай Байдъне. Ако можеш да изтрепеш и русоробите в БГ, ще си велик.
102
11
 
36
 
! Отговори
Добро утро преди 3 години
Къде са русофобите които казват че Русия е най-големият агресор? Краварите откакто съществуват не са престанали да правят войни и общо са избили над 5 милиона човешки същества. Виждате ли сега коя е империята на злото??!!
101
5
 
22
 
! Отговори
На тоя преди 3 години
Вече ще му викам Бай Дум !
100
4
 
9
 
! Отговори
ЦиОнсъкс преди 3 години
Байдън ли ги е атакувал? Да не са измислили ядрени памперси?
99
4
 
22
 
! Отговори
АК-47 преди 3 години
Този сенилен старец май ще разпали Трета световна война, както тръгна,
98
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко, или почти нищо не се казва за това, че американски и турски проксита са де факто във война в Сирия. Много местни играчи не желаят САЩ в близкия изток и на чичо САМ му припари. Единствения начин да покаже, че командва парада е този. Или както каза един командир на талибаните, когато САЩ започнаха "войната против тероризма" - вие имате часовниците, а ние - времето! Щом ги кефи да затъват в блатото, нека го правят. В Ирак не ги щат, в Сирия - още по-малко, в Афганистан - хептен!
97
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какава радост за цялото "демократично" общество - най-после американски президент атакува обекти в чужда, суверенна държава, спазвайки изцяко "демократичното" право.Кога ще го номинират за Нобел за мир? Трябва ли да разпали нова война или може да мине само с бомбардировки на мирни жители на по 15 000 км от САЩ?
96
5
 
9
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 3 години
До мазепаСамо да не стрелят с С-400 че да не свалят пак некой самальот
95
5
 
6
 
! Отговори
мазепа преди 3 години
Сега сирийците като изкарат Искендерите и като започнат една заря......
94
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом е за милиционери да пуща бомби.
93
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 110На теб аятоласите какви са ти точно? Роднини?
92
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 105"Тук е въпроса: Защо руските родни роби се чувстват като братя с аятоласите и сирийските милиции?"Щото са роби и щом господаря е с аятоласите и те са.Не сме забравили трудното положение в което бяха поставено, когато знезапно двамата диктатори Путин и Ердоган се скараха. Един ден хвалеха Ердоган, на следващия трябваше да го плюят.Не е лесно.:))))
91
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сатаната се развихри.Злото удари.Yродът се пробуди!Злият нападна!Гадният нарани!
90
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво става бе, руснаците няма ли да докарат от безаналоговите ракети?П.С. Дроб сърма :))))))
89
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Друго си е ,да си брат с многополовите ,с джендърите и Гей кръжоците ,нали ?
88
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен А снимки от поредната вонната атака и разрушенията на американската военна база ,няма ли ?
87
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук е въпроса: Защо руските родни роби се чувстват като братя с аятоласите и сирийските милиции?
86
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точна така трябва да се действа с тия безкомпромисно.
85
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Странно! И кога,, приел ,,исляма ? Факти ,дата ,година ???.......А иначе евро -фобите плачете за гей паради ,за свободни наркотици ,линии ,надрусвания ,еднополови бракове ,С/0/Д-/-0/мия и други демократични ценности . Нали така, дЮгарю Демократ ?
84
5
 
18
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Байдън не беше ли с деменция