Трябва ли да се притесняваме от новия щам на COVID-19, който се появи в Калифорния?

Учените са го забелязали още през май
28 фев 2021 18:46, Нели Христова
82
Трябва ли да се притесняваме от новия щам на COVID-19, който се появи в Калифорния?
Снимка: Pixabay

Две нови проучвания сочат, че нов вариант на COVID-19, открит за първи път в Калифорния, се разпространява бързо в щата. Констатациите идват, когато САЩ увеличават усилията си за проследяване и каталогизиране на различни форми на мутиращия вирус и повдигат нови въпроси относно циркулацията на коронавируса в страната.

Ето какво знаем досега:

Какъв е вариантът в Калифорния?

Вариантът, наречен B.1.427 / B.1.429, за пръв път привлича вниманието на учените през ноември 2020 г. Той принадлежи към родословна линия - клон от родословното дърво на коронавируса, носещ подобни мутации - за която се смята, че е възникнала през май.

Вариантът е открит в 19 страни, както и във всички щати на Америка, въпреки че ограниченото наблюдение е установило, че е съсредоточен в Калифорния.

Вариантът има три мутации, които променят формата на протеин, наречен шип, на повърхността на коронавируса. Други варианти, включително тези, открити за първи път в Обединеното кралство, Южна Африка и Бразилия, също имат мутации върху протеиновите шипове. Изследователите са загрижени, че тези промени могат да затруднят бързото разпознаване и блокиране на вируса от имунната система.

Защо за варианта от Калифорния се съобщава едва сега?

Учени по целия свят проследяват вариантите на COVID-19, като сканират проби, взети от хора, заразени с вируса. САЩ изоставаха от другите страни в извършването на този вид мониторинг - и все още продължават да изостават. Но някои лаборатории, включително в университета в Сан Франциско, Калифорния, наскоро удвоиха усилията си, за да разберат кои варианти са най-често срещани в щата.

Докато разглеждаха проби от положителни тестове за коронавирус, за да проверят дали B.1.1.7 - вариантът, открит за първи път в Обединеното кралство - циркулира в държавата, изследователите на USCF осъзнават, че различен, отглеждан в домашни условия вариант всъщност представлява нарастващ дял от инфекциите. Друг екип в Лос Анджелис установи, че този вариант се разпространява и там.

Какво показват изследванията до момента?

Тази седмица се появиха две проучвания, и двете от екипи на UCSF. Нито едно от двете не е рецензирано или публикувано в научно списание. Изследователите заявиха, че предварителните разпечатки на техните материали ще бъдат публикувани онлайн през следващите дни.

Първото проучване установи, че в края на ноември вариантът B.1.427 / B.1.429 съставлява 16% от пробите, секвенирани в квартал Мисия на Сан Франциско, латино общност с ниски доходи в град, където много жители са основни работници. До януари вариантът представлява 53% от извадката.

Изследователите установили, че след проследяването на 326 домакинства, хората в едно домакинство, в което някой се заразява с вариант B.1.427 / B.1.429, са имали 35% шанс също да се заразят. Хората, живеещи с някой, заразен с друг вариант, са имали 26% шанс да хванат вируса.

"Бих нарекъл това много скромно увеличение", казва Джо ДеРизи, съпредседател на Chan Zuckerberg Biohub, който изследва разпространението на варианта в Сан Франциско, относно скоростта на предаване, установено от изследването. Екипът на ДеРизи също установява, че вариантът B.1.427 / B.1.429 не е корелиран с по-тежки инфекции или по-висок "вирусен товар" - количеството вирус, което се натрупва в тялото.

Констатациите на проучването са ограничени - само 630 проби са секвенирани през януари и 191 през ноември, всички събрани от един квартал.

Второто проучване обаче е по-песимистично. То секвенира 2172 проби от 44 окръга на Калифорния и установява, че вариантът B.1.427 / B.1.429 представлява 0% от случаите през септември и около 50% от случаите до края на януари.

Този екип също разглежда медицинските карти на 324 пациенти, хоспитализирани с COVID-19, и установява, че 69 от тези пациенти носят варианта B.1.427 / B.1.429. Заразените с новата мутация пациенти са по-склонни да бъдат приети в интензивното отделение и по-вероятно да умрат. Изследователите намекват, че вариантът може да бъде по-добър при избягване на отговора на имунната система.

Чарлз Чиу, изследовател по инфекциозни болести и лекар в UCSF, който ръководи изследването, казва, че констатациите са предупреждение. "Дяволът вече е тук", казва той пред "Лос Анджелис Таймс". той и екипът му предложиха Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) да признаят B.1.427 / B.1.429 като "вариант причиняващ безпокойство" - като вариантите, открити за първи път във Великобритания и Южна Африка, са етикетирани.

Но и това проучване идва с предупреждения. Статистиката предполага, че пациентите, заразени B.1.427 / B.1.429, са по-склонни да умрат, се основава на данните на 69 пациенти, които са приети в болницата, тъй като са имали много тежък COVID.

"Ако изследвате само най-болните хора, ще видите съвсем нещо различно, отколкото ако погледнете популацията като цяло",  казва ДеРизи, който не участва в изследването на колегите си.

Тревожен ли е новият вариант?

Нито едно от изследванията не казва точно защо скоростта на предаване е по-висока. Вирусът може да стане все по-често срещан при някаква случайност или защото е малко по-преносим.

"Мисля, че количеството на взети  проби в Калифорния не е достатъчно, за да се определи напълно защо този вариант е по-често срещан там. Трябва да бъдем предпазливи, преди да категоризираме всяко новопоявяващо се чудовище като "вариант, причиняващ безпокойство", казва Уилям Ханадж, епидемиолог от Харвардското училище за обществено здраве в Чан.

Той отбеляза, че въпреки че вариантът на Калифорния вече е по-често срещан в щата, изследователите смятат, че най-вероятно циркулира там поне от май. "Трябва да се запитате защо съществува от толкова време и не е завладял света като буря", допълва експертът.

"Не съм изпаднала в паника, не бива и вие да се притеснявате", кавза Моника Ганди, експерт по инфекциозни болести в UCSF, пред The Guardian. "Не е неочаквано, че виждаме повече варианти", продължи тя. "Вирусите мутират и често тези мутации ще им позволят да станат по-трансмисивни."

Това е модусът на действие на вируса, причиняващ пандемия. И задачата на учените е да ги следи и да тества дали новите варианти могат по-добре да избегнат нашата имунна система и ваксини.

Засега Ганди кавза, че не се притеснява особено от B.1.427 / B.1.429 или от варианта, който изследователите откриха тази седмица в Ню Йорк. И в двата щата ежедневните смъртни случаи и хоспитализациите намаляват, въпреки че тези нови варианти са в обращение, отбелязва тя. "Досега нито един от тези варианти не се е развил до такава степен, че да може напълно да премине през маските, или да преодолее социалното дистанциране или някоя от другите мерки за обществено здраве, които сме приложили."

"Тези нововъзникващи варианти ни казват, че трябва да бъдем бдителни, че може би не би трябвало да правим планове за лятна ваканция", каза Уейлид Джаваид, епидемиолог и директор на превенцията и контрола на инфекциите в болница Mount Sinai в Ню Йорк. "Но нека почакаме и да видим, преди да се притесняваме твърде много."

 

 


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
2
 
! Отговори
антиваксър преди 1 месец
Нито се притиснявам , нито ми дреме за измислени вируси и най вече за измислената съществуваща само в главите на политици иДебили пандемия.
70
0
 
3
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 1 месец
Има ли още бала.мурници, които верват на пандемията КОФИ 19 ????????????
69
2
 
7
 
! Отговори
ифбудс преди 1 месец
Притеснявайте се от квот искате. Хубаво ми става кат си пийна.
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Трябва ли да се притесняваме от новия щам на COVID-19, който се появи в Калифорния?"

Помня че го преместих когато зададохте същия въпрос и за британския щам.
67
1
 
5
 
! Отговори
Чоко преди 1 месец
Този щам вна вируса не ме притеснява особено. По-притеснен съм от Банкянския щам.
66
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ами те имат още 49 щата, е кво прайм ся.....
65
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Тези нововъзникващи варианти ни казват, че трябва да бъдем бдителни"
--------

Бдя!!!

Осветлението в хола е изгасено.

Камината гори.

Опънал съм съ на дивана!

Кучето съ е свило в краката ми и похърква, а жената в спалнята.

Латопа е на коленете ми.

До мен е уискито (100% фалшив Балантайн) и студената сода, а в ръката ми е ел. цигарата.

Бдя!!! Силно...
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не! На високо ниво на вибрации чисто съзнание мисли и постъпки в БОЖЕСТВЕНОТО няма болести и вируси.
На физическо ниво - може да има всичко особено когато ви лъжат кодират и подчиняват. А вие не мислите и сте биороботи.
63
2
 
9
 
! Отговори
Ми не... преди 1 месец
...аз лично се притеснявам от 3тата разновидност на 18тият нов щам, от бъдещата 2073-та година, идващ от ретроградният Меркурий - казават че те правил на жив-мъртъв! Проблемът е че обаче постоянно изпитваш глад за алкохол и си в пълен дийп техно транс. Оф дано дотогава още има и от двете, че иначе ЯКООО ще се мре ;( !!!
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Ще видим ние ,като дойде и щамът от Луалаба ! /По П. Бобев /
61
1
 
4
 
! Отговори
Ушев преди 1 месец
И сеа ко прайм?
60
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва трябва и не само от този щам а и от тези които още не са се появили, важното е да сме притеснени.
59
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
геерберския щам е най-опасен
поразява наред с кражби
след него трева не никне
58
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва аз вече съм се притеснил, ама много. Направо ще си сипя един,, Джак'' от притеснение.
57
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва разбира се, трябва да се страхуват за всеки щам който ви кажат че се е появил и най вече от този от,, Манастирски ливади'' той още не се е появил ама е на път. Така че приготвя те термус ите с кафе и творбите със сандвичи (може и кренвирши и лютеница) и се крийте зад дивана, там е най сигурно. И на забравяйте да дръпнете пердеттата и да с пуснете щорите, кой коквото има. УжЪс.
56
0
 
6
 
! Отговори
. преди 1 месец
Не! Не трябва!
55
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да. Аз започнах да се притеснявам още преди да съм чул за него. Ей така, за всеки случай.
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако въпросът е "трябва ли да се притесняваме" и го задават медиите - отговорът винаги е "да". Не губете време да четете, ебетте ги.
53
4
 
0
 
! Отговори
По Американски преди 1 месец
Знаеш що да си завреш наградата за главата ми отзад? Щото ако бях аз щяха да си идат и младия и стария Хенри, а актьорите Ран и Ът щяха да са живи, а половината мисловни танкове и отдел постоперации на ЦРУ щяха да са под земята всичките.

Атаката е християнска - от християни срещу християни - нямам общо с тях много отдавна
52
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва не само да се притесняваме ,ами направо да се ужасим от страх.Трябва да се заключим в мазето с храна и вода за три месеца и да не си показваме носа навънка.Трябва да се молим да оцелеем до август и да се надяваме да не ни изненада щама от Фуркина Фасо и Сомалия ,които се предават и по ан.а..лен път и са свръх заразни 500% по-страшни от британския щам.Следвайте съветите ми и ще оцелеете!