Трябва ли да се притесняваме от новия щам на COVID-19, който се появи в Калифорния?

Учените са го забелязали още през май
28 фев 2021 18:46, Нели Христова
82
Трябва ли да се притесняваме от новия щам на COVID-19, който се появи в Калифорния?
Снимка: Pixabay

Две нови проучвания сочат, че нов вариант на COVID-19, открит за първи път в Калифорния, се разпространява бързо в щата. Констатациите идват, когато САЩ увеличават усилията си за проследяване и каталогизиране на различни форми на мутиращия вирус и повдигат нови въпроси относно циркулацията на коронавируса в страната.

Ето какво знаем досега:

Какъв е вариантът в Калифорния?

Вариантът, наречен B.1.427 / B.1.429, за пръв път привлича вниманието на учените през ноември 2020 г. Той принадлежи към родословна линия - клон от родословното дърво на коронавируса, носещ подобни мутации - за която се смята, че е възникнала през май.

Вариантът е открит в 19 страни, както и във всички щати на Америка, въпреки че ограниченото наблюдение е установило, че е съсредоточен в Калифорния.

Вариантът има три мутации, които променят формата на протеин, наречен шип, на повърхността на коронавируса. Други варианти, включително тези, открити за първи път в Обединеното кралство, Южна Африка и Бразилия, също имат мутации върху протеиновите шипове. Изследователите са загрижени, че тези промени могат да затруднят бързото разпознаване и блокиране на вируса от имунната система.

Защо за варианта от Калифорния се съобщава едва сега?

Учени по целия свят проследяват вариантите на COVID-19, като сканират проби, взети от хора, заразени с вируса. САЩ изоставаха от другите страни в извършването на този вид мониторинг - и все още продължават да изостават. Но някои лаборатории, включително в университета в Сан Франциско, Калифорния, наскоро удвоиха усилията си, за да разберат кои варианти са най-често срещани в щата.

Докато разглеждаха проби от положителни тестове за коронавирус, за да проверят дали B.1.1.7 - вариантът, открит за първи път в Обединеното кралство - циркулира в държавата, изследователите на USCF осъзнават, че различен, отглеждан в домашни условия вариант всъщност представлява нарастващ дял от инфекциите. Друг екип в Лос Анджелис установи, че този вариант се разпространява и там.

Какво показват изследванията до момента?

Тази седмица се появиха две проучвания, и двете от екипи на UCSF. Нито едно от двете не е рецензирано или публикувано в научно списание. Изследователите заявиха, че предварителните разпечатки на техните материали ще бъдат публикувани онлайн през следващите дни.

Първото проучване установи, че в края на ноември вариантът B.1.427 / B.1.429 съставлява 16% от пробите, секвенирани в квартал Мисия на Сан Франциско, латино общност с ниски доходи в град, където много жители са основни работници. До януари вариантът представлява 53% от извадката.

Изследователите установили, че след проследяването на 326 домакинства, хората в едно домакинство, в което някой се заразява с вариант B.1.427 / B.1.429, са имали 35% шанс също да се заразят. Хората, живеещи с някой, заразен с друг вариант, са имали 26% шанс да хванат вируса.

"Бих нарекъл това много скромно увеличение", казва Джо ДеРизи, съпредседател на Chan Zuckerberg Biohub, който изследва разпространението на варианта в Сан Франциско, относно скоростта на предаване, установено от изследването. Екипът на ДеРизи също установява, че вариантът B.1.427 / B.1.429 не е корелиран с по-тежки инфекции или по-висок "вирусен товар" - количеството вирус, което се натрупва в тялото.

Констатациите на проучването са ограничени - само 630 проби са секвенирани през януари и 191 през ноември, всички събрани от един квартал.

Второто проучване обаче е по-песимистично. То секвенира 2172 проби от 44 окръга на Калифорния и установява, че вариантът B.1.427 / B.1.429 представлява 0% от случаите през септември и около 50% от случаите до края на януари.

Този екип също разглежда медицинските карти на 324 пациенти, хоспитализирани с COVID-19, и установява, че 69 от тези пациенти носят варианта B.1.427 / B.1.429. Заразените с новата мутация пациенти са по-склонни да бъдат приети в интензивното отделение и по-вероятно да умрат. Изследователите намекват, че вариантът може да бъде по-добър при избягване на отговора на имунната система.

Чарлз Чиу, изследовател по инфекциозни болести и лекар в UCSF, който ръководи изследването, казва, че констатациите са предупреждение. "Дяволът вече е тук", казва той пред "Лос Анджелис Таймс". той и екипът му предложиха Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) да признаят B.1.427 / B.1.429 като "вариант причиняващ безпокойство" - като вариантите, открити за първи път във Великобритания и Южна Африка, са етикетирани.

Но и това проучване идва с предупреждения. Статистиката предполага, че пациентите, заразени B.1.427 / B.1.429, са по-склонни да умрат, се основава на данните на 69 пациенти, които са приети в болницата, тъй като са имали много тежък COVID.

"Ако изследвате само най-болните хора, ще видите съвсем нещо различно, отколкото ако погледнете популацията като цяло",  казва ДеРизи, който не участва в изследването на колегите си.

Тревожен ли е новият вариант?

Нито едно от изследванията не казва точно защо скоростта на предаване е по-висока. Вирусът може да стане все по-често срещан при някаква случайност или защото е малко по-преносим.

"Мисля, че количеството на взети  проби в Калифорния не е достатъчно, за да се определи напълно защо този вариант е по-често срещан там. Трябва да бъдем предпазливи, преди да категоризираме всяко новопоявяващо се чудовище като "вариант, причиняващ безпокойство", казва Уилям Ханадж, епидемиолог от Харвардското училище за обществено здраве в Чан.

Той отбеляза, че въпреки че вариантът на Калифорния вече е по-често срещан в щата, изследователите смятат, че най-вероятно циркулира там поне от май. "Трябва да се запитате защо съществува от толкова време и не е завладял света като буря", допълва експертът.

"Не съм изпаднала в паника, не бива и вие да се притеснявате", кавза Моника Ганди, експерт по инфекциозни болести в UCSF, пред The Guardian. "Не е неочаквано, че виждаме повече варианти", продължи тя. "Вирусите мутират и често тези мутации ще им позволят да станат по-трансмисивни."

Това е модусът на действие на вируса, причиняващ пандемия. И задачата на учените е да ги следи и да тества дали новите варианти могат по-добре да избегнат нашата имунна система и ваксини.

Засега Ганди кавза, че не се притеснява особено от B.1.427 / B.1.429 или от варианта, който изследователите откриха тази седмица в Ню Йорк. И в двата щата ежедневните смъртни случаи и хоспитализациите намаляват, въпреки че тези нови варианти са в обращение, отбелязва тя. "Досега нито един от тези варианти не се е развил до такава степен, че да може напълно да премине през маските, или да преодолее социалното дистанциране или някоя от другите мерки за обществено здраве, които сме приложили."

"Тези нововъзникващи варианти ни казват, че трябва да бъдем бдителни, че може би не би трябвало да правим планове за лятна ваканция", каза Уейлид Джаваид, епидемиолог и директор на превенцията и контрола на инфекциите в болница Mount Sinai в Ню Йорк. "Но нека почакаме и да видим, преди да се притесняваме твърде много."

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
12
 
! Отговори
SS преди 3 години
До 27.Песимистът ,ако не знаете е добре информиран оптимист.А оптимистът без информация е просто г.л.у.пак !
26
4
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЛОШО ЩЕ СТАНЕ САМО АКО НЕ СЕ ОПЪЛЧИМ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ!!!ВМЕСТО БЕЗПОЛЕЗНИТЕ ВАКСИНИ Е МНОГО ПО-ДОБРЕ ДА ГО ИЗКАРАМЕ ТОЯ ВИРУС И ТАКА ЗАРАЗАТА ЩЕ СПРЕ!! И *** 5% ОТ СВЕТОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ ВСЕ ТАЯ КАКВО СА 5% , ЧЕ И 10%ЗАРАДИ ТЕЯ 5% ИЛИ 10% ЩЕ ЖИВЕЕМ ВЪВ ВЕЧНА КАРАНТИНА КОЕТО МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО БУНТОВЕ И ВИСОКА ПРЕСТЪПНОСТ ОТ СЪСИПВАНЕТО НА ХОРАТА ФИНАНСОВО И ПСИХИЧЕСКИЗА 90% ОТ СВЕТОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ ТОЗИ КОРОНА ВИРУС НЕ Е И ЛЕКА НАСТИНКА!
25
5
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
До SS-ЖИВОТЪТ ПРОДЪЛЖАВА БЕЗ НИКАКВА ПАНИКА.-ПЕСИМИСТ.
24
2
 
14
 
! Отговори
SS преди 3 години
Колкото и да не ви се вярва,но хората сме много уязвими към всяко глобално,или икономическо сътресение.По голямата част от човечеството живее в големите градове.Обикнов.човек,работи,за да плаща сметки,да издържа семейство,да купува лекарства и дребни удоволствия.Самият той не подозира,че е окован в невидими окови.Спрете,тока в голям град за извесно време,спрете и водата и всичко ще рухне.Ще настъпи хаос.
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, защото ни дели океан, а визите за Сащ не са свалени за България. Ако чуете за Белградски щам веднага напишете да вземем мерки.
22
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да питам, три маски защитават ли от новата мутация, и ако сложа очила за плуване, с колко процента си подобрявам защитата
21
4
 
9
 
! Отговори
Разумен човек преди 3 години
До SSНапълно прав си много лошо развитие на нещата предстои. Запасяване не само с храна, но и с лекарства и оръжие с което да се опазваме от други хора и от държавните служби.
20
2
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
До ТАКА ТРЯБВАБРАВО ПОДКРЕПЯМ НАПЪЛНО НАСЕЛЕНИЕТО ДА Е ПОД 1 МИЛИАРД И БИЛ ГЕЙТС Е С НАС!!!А БИЛ НЕ СТОИ СЪС СКРЪСТЕНИ РЪЦЕ!! НАЙ-МАЛКОТО ТРОВИ ВЪЗДУХА С КЕМП РАЙД УЖ , ЧЕ НАМАЛЯВАЛ ДЕЙСТВИЕТО НА СЛЪНЦЕТО ЗА ДА БОРИ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ
19
8
 
5
 
! Отговори
Ваксини преди 3 години
Масово ваксинирани и експериментални лекарства за всички деца дето щъкат и сеят само зарази. Само така ще се оправим.
18
3
 
15
 
! Отговори
SS преди 3 години
Пиша от извесно време.Хубавият живот свърши.Гответе се за лошо.Очаквайте и неочакваното.Запасявайте се с храна и лекарства и не харчете пари за глупости.Повечето от хората не вярват и не могат да възприемат реалността за истина. Прогнозирам доста лошо развитие на ситуацията.
17
2
 
8
 
! Отговори
Лилияна преди 3 години
Пак ли нов щам, то стана като нов шуй, където се обърна някой по-така ме дебне
16
8
 
6
 
! Отговори
ТАКА ТРЯБВА преди 3 години
НЕКА ИМА ОЩЕ ВИРУСИ И ДОРИ СУПЕР БАКТЕРИИ И ***.НАСЕЛЕНИЕТО НА ЗЕМЯТА Е БЕЗОБРАЗНО МНОГО НОВ СВЕТОВЕН РЕД И ИКОНОМИЧЕСКА И ВАКСИНАЛНА КАСТРАЦИЯ НА ТЕЗИ ПЛОДЯЩИ СЕ БЕЗУМНО МНОГО ХОРА КОНСУМАТОРИ ХОРА ПРОСТИ.
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
той вируса мина и замина, квото можа взе като жертви. Обаче сега щамове тръгват, щото ако няма страх и паника - ще им се счупи далаверата. Април месец, такъв щам ще ви набие народа в **** че прави ще aкaтe, гербаджии и провокатори.
14
2
 
9
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
До Русофил-НЕ Е ИЗМАМА-А ХОРАТА ГИ Е СТРАХ ДА ОТИДАТ НА ПРЕГЛЕД-ВДИГАТ КРЪВНО И БАМ.-ВИРУСЪТ САМ ПО СЕБЕ СИ НЕ Е СТРАШЕН.-УПРАВЛЯВАЩИТЕ ГИ Е ПО СТРАХ ДА НЕ ПРЕТОВАРЯТ БОЛНИЦИТЕ-ПАРАТАААААА.
13
2
 
1
 
! Отговори
феар.цом преди 3 години
е трябва си, да, за кво да ни пускат новия 'вариант' иначе.
12
2
 
5
 
! Отговори
Винету преди 3 години
Точно толкоа колкото и от другите. Ни повече ни по-малко. Хау! Аз казах!
11
4
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ИНДИЕЦА УГУР ШАХИН ОБЯВИ , ЧЕ ВАКСИНАТА НА БИОНГЕЙНСХ И ПФРИЗЕР НЕ РАБОТИ ЗА НОВИТЕ ЩАМОВЕ И ТРЯБВА ДА СЕ СЪЗДАДАТ НОВИ ВАКСИНИ КОИТО ЩЕ СА ГОТОВИ ДО 2 ГОДИНИ!!!ЗА ТЕЗИ КОИТО ЩЕ СЕ ВАКСИНИРАТ Е НАЙ-УДАЧНО ДА СИ СЛОЖАТ ОТ ВСИЧКИТЕ ВАКСИНИ НА ПАЗАРА !!! НАЙ-ВЕРОЯТНО ВСИЧКИТЕ СА ЗА РАЗЛИЧНИ ЩАМОВЕ И МОЖЕ БИ ПОНЕ ЕДНА ОТ ТЯХ ЩЕ ПРОРАБОТИ!
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се притесняваме ,ако ФАЩ решат да ни дадат свободно визи след визборити доста ора ша са изтеглят към Калафорнията ако и полетите са освободят ..да са зематмерки за тойзи щам ,щот ний идем..ако требе ша са разделим и с червената си лада, пърдон но.мен..к..ла..тура
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новия щам, забелязан още май месец миналата година. Е кое му новото бре? И ко да се притесняват хората, то от май месец, досега колко месеца минаха? Те хората изкараха всички щамове, почвате да издишате лека полека и вие. Няма, свърши с вируса и щамовете. Публикувате неща, които са от май месец миналата година, щот то вече няма нищо ново и отново се опитвате да плашите хората. Ама не ви се получава. Както казах - издишате. До месец-два, всичко ще е приключило. Тогава да видим с кво ще плашите.
8
2
 
8
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 3 години
Сигурно трябва, ей де я Калифорния..............зад Ботевград!