Голям интерес в САЩ към вота на 4 април, 35 секции не стигат

Професорът в Калифорнийския университет проф. Христофор Караджов по темата
1 мар 2021 08:56, Ния Христова
330
 
С наближаването на парламентарните избори на 4 април се отварят и избирателните секции в чужбина. Така сънародниците ни ще могат да упражнят правото си на глас.
 
"Интересът към изборите в САЩ е незапомнено голям. Имаше страшно голяма активност при заявлението за отваряне на нови секции. Вече са може би доста над законовия максимум от 35 места. Само в Чикаго са 14. Има в Южна калифорния, в Сан Диего, Финикс, Лас Вегас и тн.", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR преподавателят в Калифорнийския университет проф. Христофор Караджов.
 
Според него интересът е висок, въпреки условията на пандемия, но отбеляза, че техническото отваряне на секцията не е лесно. На много места, където досега е имало секция, давана под наем от училища и църкви, сега това е невъзможно. Различните щати налагат различни ограничения.
 
"Статистиката на броя секциите се променя, но със сигурност са доста над 35. В Чикаго на предишни избори чакаха по 3-4 часа. В Южна Калифорния сме готови дори да съберем пари, за да вземем подходящото помещение, защото консулствата и посолствата нямат достатъчно средства", каза Караджов. 
 
Той е на мнение, че процедурата би могла да бъде по-лесна.
 
"Боли, че държавата нехае. Не бяха удължени изборите с няколко дни. Не може да се гласува по пощата, което щеше да улесни процедурата", добави Караджов.
 
На въпроса ще се отрази ли католическият Великден на изборите, той отговори: 
 
"Не бих казал, че това ще окаже кой знае какво влияние. Хората, които искат да гласуват тук, ще гласуват поради факта, че имаме пандемия - хората не пътуват чак толкова много. Проблем е организацията на секциите и ограниченият им брой, което е абсолютно нередно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
291
5
 
18
 
! Отговори
Антиседераст преди 3 години
Ооо, не само в САЩ . Ще има голям интерес и в Европата. Всички ще гласуваме срещу ГЕРБ-СДСерастията.
290
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От гласовете от чужбина печели най-много дпс. А тези в западна Европа и сащ само реват как не им били спазени правата а после на избори никакви ги няма.
289
5
 
7
 
! Отговори
хелоу преди 3 години
До 294 - Писна ми да слушам колко били затруднени българите в чужбина да гласуват. Кое точно им е затруднено - че държавата им дава право да съберат минимален брой електронни заявления, за да открият секция /и това е от години/? Че държавата им открива автоматично секция ако на предишни избори в нея са гласували също някакъв минимален брой? Ама далече им били секциите. Ами на другите емигранти, живеещи извън своите държави, да не би да им правят секции под носа?
288
1
 
1
 
! Отговори
Марвин преди 3 години
До Анонимен 134Много добре казано... Жалко, че повечето хора си харесват тулупа.
287
0
 
3
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 3 години
Аз съм построил 245 секции в Южна Корея, че като избегат моите от Северна Корея да могат да ме изберат пак.
286
1
 
6
 
! Отговори
Боко Банкянски преди 3 години
Ще правя аз секции на тия дето могат да ме свалят от власт? Кой луд сам си копае гроба? Я бюлетините в кофата.
285
9
 
6
 
! Отговори
1 преди 3 години
Тук има доста заблуден народ от това, което прочетох.Ужаваеми сънародници, за един член на гражданското общество първо е въпрос на принцип да има право на глас. Принцип, който е отдавна утвърден в демокрациите. 2ро, упражняването на правото на глас Е една от връзките със страната, както на живещите в нея, така и на тези извън нея. 3то Будните граждани НЕПРЕМЕННО искат да са АКТИВНА част от държавните процеси и4то Колкото и да не ви се вярва, всяко гласуване за хората в чужбина е ПРАЗНИК.
284
6
 
7
 
! Отговори
Правителството преди 3 години
Щом като ви правиме секции да гласувате нали не си мислите, че ви даваме право да избирате кой да управлява живота на родителите ви, които зарязахте в България? :)
283
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1280 Тебе кой ти каза, че твоето мнение е някаква мярка за това кое е правилно и кое не ? Е,.вах ти трола нагъл
282
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе те и без това не са се юрнали да глауват всичките, така че не им трябват повече секции. За когото и да гласуват, няма да променят нищо. Нашите бандити отдавна са си пресметнали нещата и са купили нужните им гласове. Ако имаше шанс нещо да се промени, щяха да им забранят да гласуват от чужбина.
281
2
 
3
 
! Отговори
Хари преди 3 години
Иводи от изложеното в 289.Първи извод изселниците не проявяват инерес да гласуват при изборите в България.Втори извод количеството на гласувалите изселници не е в състояние да повлияе същественно на изборните резултати, освен в нюансите синьо.Come home and cast your vote.
280
0
 
3
 
! Отговори
Хари преди 3 години
Според информациите от медиите (радио,тв) през 2017 на изборите за парламент в чужбина са гласували (действителни и недействителни гласове) 146 426. Гласувалите в България са 3 372 971. Това прави съотношение ГлЧ/ГлБ = 4,3% или на 23 гласували в България се пада един ГлЧ. Съотнесени към количеството на изселниците, които са от 1 100 000 до 1 500 000, ГлЧ са от 13,31 до 9,76% от изселниците, или от 2 на 15 до 4 на 41 изселници.
279
2
 
8
 
! Отговори
1280 преди 3 години
До АнонименПознавам няколко много по-богати държави в ЕС и много извън ЕС, в които се живее много по-зле отколкото в България. Живота не е само размера на заплатата, макар че тук все повече млади и учили хора живеят с по-добри доходи отколкото в чужбина. Но всеки има право да избира. Ние сме избрали да останем тук. А който се е спасил по собствените си думи, моля да не ръси акъл. Когато постигнеш там това, което аз съм постигнал тук, тогава можеш и да се замислиш. Сега прилича на лай.
278
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Забравяш че Ботев е убит от четата му"Ами подберете си по-лоялна чета и елате. Няма да ви убием :)
277
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Гражданите на държави затова са граждани на дръжави, за да не може географското им положение да определя гражданските им права."Хаха. Това го напиши на Путин или Байдън или Ким Чен Ун :) Те отдавна си мечтаят да управляват всички хора на планетата заедно.
276
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 274"1280"-"..да не ни казвате на нас, които сме избрали да останем и работим тук кое как се прави.."-затова тънете в мизерия, затова в ЕС никой не ви обръща внимание, затова сте последни по всичко добро и хубаво и първи по всичко най-лошо, ЗАЩОТО НЕ ИСКАТЕ НИКОЙ ДА ВИ ПОКАЖЕ, НАПЪТИ, НАСОЧИ КЪМ ДОБРОТО, КЪМ УСПЕШНОТО, ЗАЩОТО СТЕ ТОЛКОВА ТЪ'ПИ, ЧЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА ГО РАЗБЕРЕТЕ, ЗАЩОТО ТЪ'ПАТА ВИ ГОРДОСТ НЕ РАЗБИРАТЕ, ЧЕ ВИ ВОДИ ВСЕ ПО-НАДОЛО ! КАЖИ МИ ЗА ДЪРЖАВА ПО-БЕДНА ОТ БЪЛГАРИЯ В ЕС !
275
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Емиграните освен да си пуснат бюлетинта, нищо друго няма да направят за България. Това им е достатъчно да спят спокойно и да се чувстват патриоти. Не им отнемайте поне тази малка радост. А всички знаем че който брои гласовете, той печели. ГЕРБ не се страхуват от вота в чужбина.
274
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 281Гражданите на държави затова са граждани на дръжави, за да не може географското им положение да определя гражданските им права.:))))
273
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Покана за емигрантитЗабравяш че Ботев е убит от четата му, просто хорицата са били отчаяни, народеца не се е присъидинил към него както очакваше Ботев дори напротив :))
272
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 271Време е сега да споделиш, в кои партии и платформи виждаш да предлагат това, което си разбрал, че трябва да се направи.:))))