Голям интерес в САЩ към вота на 4 април, 35 секции не стигат

Професорът в Калифорнийския университет проф. Христофор Караджов по темата
1 мар 2021 08:56, Ния Христова
330
 
С наближаването на парламентарните избори на 4 април се отварят и избирателните секции в чужбина. Така сънародниците ни ще могат да упражнят правото си на глас.
 
"Интересът към изборите в САЩ е незапомнено голям. Имаше страшно голяма активност при заявлението за отваряне на нови секции. Вече са може би доста над законовия максимум от 35 места. Само в Чикаго са 14. Има в Южна калифорния, в Сан Диего, Финикс, Лас Вегас и тн.", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR преподавателят в Калифорнийския университет проф. Христофор Караджов.
 
Според него интересът е висок, въпреки условията на пандемия, но отбеляза, че техническото отваряне на секцията не е лесно. На много места, където досега е имало секция, давана под наем от училища и църкви, сега това е невъзможно. Различните щати налагат различни ограничения.
 
"Статистиката на броя секциите се променя, но със сигурност са доста над 35. В Чикаго на предишни избори чакаха по 3-4 часа. В Южна Калифорния сме готови дори да съберем пари, за да вземем подходящото помещение, защото консулствата и посолствата нямат достатъчно средства", каза Караджов. 
 
Той е на мнение, че процедурата би могла да бъде по-лесна.
 
"Боли, че държавата нехае. Не бяха удължени изборите с няколко дни. Не може да се гласува по пощата, което щеше да улесни процедурата", добави Караджов.
 
На въпроса ще се отрази ли католическият Великден на изборите, той отговори: 
 
"Не бих казал, че това ще окаже кой знае какво влияние. Хората, които искат да гласуват тук, ще гласуват поради факта, че имаме пандемия - хората не пътуват чак толкова много. Проблем е организацията на секциите и ограниченият им брой, което е абсолютно нередно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
3
 
7
 
! Отговори
НКК преди 3 години
Изборните секции в чужбина, независимо дали е ЕС или други са пари хвърлени на вятъра. Пари, но от джоба на българите, които са в България. Тези в чужбина не са дали нито стотинка. От къде на къде ще и плащаме тези секции, командироване на хора и т.н. и хора не живеещи в България , свикнали с абсолютно различен начин на живот от нашия да определят как ще живеем ние в родината си България. Гласуват само българите живеещи в България.
230
5
 
8
 
! Отговори
1280 преди 3 години
До Анонимен до 218Какъв кошмар сте вие бе, ***? Кой се интересува от вас изобщо? Оставям настрана въпроса откъде накъде вие ще гласувате на някакви избори, след като не живеете в България. Откога докато миете чинии, берете ягоди и сменяте памперси в старчески домове се превърнахте в кошмар? Искрено се радвам, че подобни индивиди са напуснали България, иначе процента смятащи, че земята е плоска щеше да е много над 8.
229
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственият шанс на България е заложен в ръцете на емигрантите, защото само те знаят и разбират от свобода и демокрация, затова и са емигрирали, за да защитят тези ценности поне за себе си, разбрали, че в България комунизмът продължава и до днес с още по плътна сила, довела и до култ към личността /на Тиквата/ по подобие на сталинския ! Покорният българин не забелязва, че е роб, той е свикнал да се навежда и лази и това му доставя явно удоволствие, след като не иска да смени управлението !
228
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 236То да беше само САЩ. Аз съм в Европа и проверявам тук от 2-3 часа, че ми е интересно какво се случва покрай изборите а и по принцип в България. Човека е от типичните ***, които за да се чувстват велики си обясняват колко зле са другите. Своевременно те имат повече свободно време, и повече възможности, включително техническа, точно защото са на запад.
227
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФАК Tи знаеш ли въобще колко е часът в Сащ в момента ? Или просто така да излееш малко злоба, защото те изяжда
226
1
 
3
 
! Отговори
към к.230 преди 3 години
МВнР при добро желание можеше впредвид пандемията да се споразумее с правителствата на САЩ, ВБр, Германия, Франция, Италия и Испания по оказване на помощ при гласуване с писма в посочените държави, но премиерът, ЦИК, Захариева, Цвета Къ и докторицата от Смолян пръста си нямаше да си помръднат по този проблем, защото на първо място щяха да бъдат десните негербаджийски сили, на второ - ДПС и едва на трето място - ГЕРБ. Падишахът от Банкя,ВМРО, Воля няма да позволят никога това.
225
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФАКТИнтересно, дали като се самоубеждаваш така си и вярваш. Ако е така имаш нужда от преглед при специалист.
224
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 230Бългрия не е САЩ, а гласуването с писма не е утвърдена практика в ЕС, да не говорим, че на последните избори ГЕРБ имаше най-много гласове в САЩ.
223
6
 
4
 
! Отговори
ФАКТ преди 3 години
Тука няма нито един дето пише от ''чужбина'' , те в момента сменят памперси, нямат лаптопи, да не говорим, че и нет нямат. Превиват гръб от работа като песове за жълти стинки, цинкят за мама и тате как не са ги виждали от години и нема ской една ракия да изпият, гледат ти от горе и им се присмиват и чудят аджеба кво правят там...на май*ата си .
222
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже заглавието е подвеждащо, става въпрос за интерес у българите, живеещи в САЩ, да гласуват. "Забравили" сте да споменете, че над 30% от американците гласуваха за президент с писма, изпратени 2 дни по-рано в съответните избирателни комсии. Метод, който премиерът и проф.М.Константинов отхвърлиха като ненадежден, а Дариткова и транспортният министър припяваха на посочените двама "избораджии". Иначе 2 млн.гласа щяха да катурнат прогнилата върхушка на ГЕРБ. Можеше МВнР да се споразумее с правите
221
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АбеОткъде накъде мързеливи и неграмотни комунисти и техните братя римляни, които по цял ден седят и тролят по форумите ще определят в каква държава ще се прибирам, когато си идвам да си видя родителите и братята и сестрите?
220
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 226/227Ясни сте.:))))))))))
219
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен На теб май ти е трудно да разбереш, че има хора които не искат да натрапват своето виждане
218
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 219 Аз обикновен гражданин и няма да агитирам никой. Всеки си има глава на раменете да мисли. Алтернатива и избор винаги има. Кой, всеки сам си преценява.
217
2
 
3
 
! Отговори
Не съм филолог, но преди 3 години
Интересът към изборите в САЩ е незапомнено голям - така написано, това изречение ми казва, че някой има интерес към изборите в САЩ. Да го бяхте написали например така: Интересът в САЩ към изборите в България е голям.След горното заблуждаващо изречение трябваше сам да разгадавам за кои избори се говори в статията.Друг въпрос е, че гласуването в чужбина за България е харчене пари на вятър.
216
1
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До АбеАбе от там - натам, че заради тях пак ще загубите, другари комунисти. А ти драсни още някой пост, може заради теб да променят закона и конституцията и да направят закон, задължително да се гласува за БСП и ДПС и да е само за пенсионери над 60 години :)))
215
3
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Абсолютно съм убеден, че нито 1 глас от 2-та милиона български емигранти няма да е за БСП/ДПС, заради които избягаха от България. Празните рафтове на Луканов, 5 долара заплата по Жан виденово, фалитите на банки при Орехчо и целувката на гея Серж с Местан на Орлов мост. За това ли да гласуват емигрантите, питам другарите пиещи бира от 2 лева - 2 литра в пластмасово шише?
214
4
 
12
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Откъде накъде разни *** СКИТНИЦИ И КАТУНАРИ които са напуснали България и не са се връщали с години ще гласуват и ще определят как АЗ трябва да живея в Родината си???
213
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
220 и ти не живееш в чужбина ама най се.Нали трябва да заработиш някой лев.
212
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен до 218 преди 3 години
Ти не живееш в чужбина и няма как да знаеш как е на вън.Ние от чужбина няма да гласуваме за мафията ГЕРБ мисля, че го показахме ясно миналото лято с протестите от цял свят.Най големия кошмар на дебелия носорог от Банкя сме ние емигрантите време е да му нарушим комфорта.