Северна Корея с първа провокация към Байдън: Прикрива склад за ядрени оръжия

Все още не е ясно каква ще е политиката на САЩ спрямо КНДР
2 мар 2021 21:50, Нели Христова
119
Северна Корея с първа провокация към Байдън: Прикрива склад за ядрени оръжия
Снимка: БГНЕС

Нови сателитни изображения, получени от CNN, разкриват, че Северна Корея наскоро е предприела стъпки за прикриване на съоръжение, което американските разузнавателни агенции смятат, че се използва за съхраняване на ядрено оръжие. Това е ход, който може да допринесе за нарастващото чувство за спешност у критиците, които твърдят, че администрацията на Байдън трябва да формулира ясна стратегия за това как ще се справи с Ким Чен Ун занапред.

Изображението, заснето от Maxar на 11 февруари и анализирано от експерти от института Middlebury, показва, че Северна Корея е изградила нови конструкции в Йонгдоктонг през 2020 г. - опит, който изследователите казват, вероятно има за цел да закрие няколко подземни тунелни входове, които водят до съоръжението, където се съхраняват ядрени оръжия.

"Изображенията, публикувани от Maxar, показват двойката тунелни входове още през декември 2019 г. и нова подобна на сграда структура, видима през февруари 2021 г.", казва Джефри Луис, професор в Института за международни изследвания Middlebury.

Йонгдоктонг по-рано е бил идентифициран от американското разузнаване като предполагаемо съоръжение за съхранение на ядрени оръжия в Северна Корея и все още се смята, че се използва за тази цел, твърди представител на американското разузнаване пред CNN.

Сателитните изображения потвърждават това, което е широко известно сред служителите и експертите по националната сигурност в САЩ от години: Северна Корея продължава активно да разработва ядрени оръжия в различни обекти из цялата страна, като същевременно предприема по-нататъшни стъпки за скриване на натрупаните вече запаси.

Неотдавнашното строителство на обекта със сигурност ще привлече вниманието на американските разузнавателни агенции, тъй като те внимателно наблюдават местата, за които се подозира, че са част от програмата за ядрено оръжие на Пхенян, твърдят двама бивши служители на разузнаването и депутати от Конгреса.

Законодателите и ключовите американски съюзници с нетърпение очакват подробности за политиката на президента Джо Байдън в Северна Корея. Те очакват намеренията му да бъдат обявени публично през следващите седмици, когато приключи прегледът на предишните политики спрямо КНДР.

Ясните доказателства, че ядрената програма на Северна Корея продължава, допринасят за спешността на ситуацията.

"Колкото и комични да са усилията, Северна Корея продължава да надгражда своите съоръжения за ядрено оръжие и полага усилия да ги скрие", казва Луис, позовавайки се на факта, че американските разузнавателни агенции наблюдават мястото от години.

Байдън обмисля различни варианти, тъй като Северна Корея използва "измама и отричане"

Освен че подчертава ангажимента си да работи заедно с регионалните съюзници, администрацията на Байдън не е разкрила много около плановете си как ще се ангажира със Северна Корея през първите си седмици на управление. Висши служители предлагат само неясни изявления, потвърждаващи ангажимента на САЩ за "денуклеаризация", но с малко конкретни подробности .

"Гледната точка на президента е, че ядрените балистични ракети на Северна Корея и други дейности, свързани с разпространението на ядрените оръжия, представляват сериозна заплаха за международния мир и сигурност в света и подкопават глобалния режим", заяви последният говорител на Белия дом Джен Псаки преди месец.

Представителят Анди Ким и други бивши американски служители заявиха пред CNN, че се надяват администрацията на Байдън да се ангажира бързо със Северна Корея, преди да бъдат проведени поредните ракетни изпитания или да бъдат предприети други провокативни стъпки по-късно тази година, които могат да затруднят дипломацията.

"Мисля, че има възможност наистина да се насочим към редица фронтове, а не просто всичко да живее или да умре на базата на денуклеаризация. Мисля, че ако отново тръгнем по този път, ще бъдем ударени от същите проблеми, които сме имали отново и отново. Надявам се, че екипът на Байдън ще се възползва по различен начин от тази гледна точка", казва Ким, член на Демократическата комисия по външни работи и комисиите по въоръжените служби на Камара, в скорошно интервю.

Представителят Адам Кинцингер, член на републиканската комисия по външните работи на Парламента, каза, че все още вярва, че администрацията на Байдън трябва да продължи да работи за "Северна Корея без ядрено оръжие", но признава, че няма лесни отговори по отношение на това как да се преследва тази цел .

"Депонирането на Ким Чен Ун в момента не е реалистично и не би трябвало да бъде нашата политическа цел. Обединението на Корея вероятно не е много реалистично, така че трябва да работим върху това как да предотвратим избухването на ядрена война или как да възпрем Северна Корея да използва предполагаемата си ядрена способност", казва той пред CNN.

Краткото време на раздвижването в Йонгдоктонг е забележително, но изисква известно проучване, тъй като действията на Северна Корея никога не могат да бъдат взети по номинал, казва бивш висш служител на американското разузнаване. Ако Северна Корея се стреми да ускори ангажимента с администрацията на Байдън и не иска да използва провокация като ракетен тест, този ход може да бъде предприет, за да привлече вниманието на САЩ.

Бивши служители на разузнаването твърдят, че неотдавнашните усилия за закриване на гледката на американските шпионски сателити може да имат за цел да напомни на администрацията на Байдън, че работата по тези програми продължава, дори когато Белият дом обмисля дипломатически път напред.

Тактиката на Северна Корея да се опита да използва "измама и отричане" не е нещо ново, обяснява бивш служител. Известно е, че севернокорейците използват тактиката, за да привлекат вниманието на САЩ върху даден въпрос - да допускат грешни изчисления и да отричат, че го правят.

Екипът на Байдън се стреми да увеличи натиска и да използва дипломация

Докато детайлите от плана на Байдън за Северна Корея се разработват от администрацията, Белият дом не отчита възможността за пряка ангажираност.

Тръмп направи прецедент, когато става въпрос за разглеждането на нерешимото предизвикателство на Северна Корея. Вместо да работи с американските съюзници в региона, той даде приоритет на развитието на лична връзка с Ким Чен Ун. Лидерите си разменяха писма и се срещнаха лично три пъти. И все пак, въпреки този безпрецедентен ангажимент, Северна Корея днес е по-опасна, отколкото когато Тръмп встъпи в длъжност.

Докато екипът за национална сигурност на Байдън започва да разработва своята политика в Северна Корея, те ще се изправят пред предизвикателството да оформят нюансиран подход, който подновява ангажимента към съюзниците, избягвайки просто да се върне към стратегията на Северна Корея преди Тръмп, характеризирана като "стратегическо търпение" от Администрация на Обама.

Държавният секретар Тони Блинкен казва, че администрацията ще обмисли как да увеличи натиска върху Пхенян и как да ги привлече с дипломация, добавяйки, че нищо не може да се направи без консултация със съюзници.

"Възнамеряваме да преразгледаме целия подход в политиката към Северна Корея, защото това е труден проблем, който измъчва администрация след администрация, след администрация и това е проблем, който не се е подобрил. Всъщност стана още по-тежък", казва Блинкен по време на изслушване. Той добавя, че администрацията ще разгледа варианти, "които могат да бъдат ефективни от гледна точка на нарастващ натиск върху Северна Корея да дойде на масата за преговори, както и какви други дипломатически инициативи могат да бъдат възможни".

Антъни Руджиеро, който преди това беше директор на Съвета за национална сигурност за Северна Корея по време на администрацията на Тръмп, също заяви, че вярва, че администрацията на Байдън може да използва санкциите като лост за преговори.

"Санкциите трябва да бъдат на ниво, на което да могат да осигурят лост за преговори. Санкциите към края на администрацията на Тръмп срещу Северна Корея в най-добрия случай бяха спорадични и в някои случаи несъществуващи, така че трябва да отделят известно време за възстановяване на натиска, който да позволи продуктивни преговори", на мнение е Руджиеро, който в момента е старши сътрудник в базирания във Вашингтон мозъчен тръст "Фондация за защита на демокрациите".

Очаква се администрацията на Байдън също да започне публично да се изказва срещу всякакви бъдещи севернокорейски провокации, за разлика от подхода във втората част на администрацията на Тръмп, казват настоящи и бивши служители на администрацията на CNN

Провокациите от Северна Корея, които традиционно бележат началото на всяка администрация, могат да бъдат отложени поради пандемията, на мнение са бивши американски служители. Те вярват, че пандемията е поставила Северна Корея в деликатно положение - сега тя не може да си позволи допълнителни санкции и не може да участва в дипломация.

Но Ким Чен Ун мрази да бъде извън светлините на прожекторите и е вероятно той да иска да тества пристигащия екип, което прави практически невъзможно да се предскаже как ще действа той в първите дни на президентството на Байдън.

Някои експерти от Северна Корея смятат, че администрацията на Байдън трябва да изпрати директен сигнал до Северна Корея, за да демонстрира готовност да се ангажира по-скоро, отколкото по-късно.

"Това е момент на възможност", казва Винсент Брукс, пенсиониран генерал от американската армия, който командва Силите на САЩ в Корея по време на администрацията на Тръмп. "Надявам се, че те ще търсят комуникация рано. Може да се започне първо чрез обратни канали, но трябва да има канал за комуникация директно до Ким Чен Ун."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
4
 
4
 
! Отговори
Иво преди 3 години
Трябва да унищожат тоя режим докато не е извършил някакво глупост.
87
1
 
6
 
! Отговори
Случайно прочел преди 3 години
Имам едни съседи, които като видят че носиш нещо или си тръгнал на някъде веднага се интересуват за какво иде реч, но ако ти ги попиташ за техните работи се сърдят и мълчат! Та и американците, много любопитни бре?!
86
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя с памперсите какво иска от Ким. Да му прати някоя ракетка да ги сгрее краварите че е много студено.
85
4
 
10
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Чест и адмирации , Маршал Ким Чен Ун ! Най-великият ръководител и държавник в света, единствен , който не се надупи на щатските окупатори ! Великите му дела ще оттекват във вечността ! ДА ЖИВЕЕ МАРШАЛА !
84
0
 
14
 
! Отговори
оле преди 3 години
САЩ са заразата на Земята ! Проказа !
83
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наакания американски старец си зае с "проблемите си" да наднича в чуждото канче и да прави военни конфликти навсякъде по света
82
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
явно не трябва да го прикриват, а да си държат ядреното оръжие на полето или на паркинга. отвратителни са тия корейци дано им наложат санкции
81
0
 
9
 
! Отговори
Еди кой си преди 3 години
Унищожението на долара и разделянето на щатите е основната цел, която ще доведе до истинска свобода, а не т.нар. Им Демокрация, а Северна Корея им показва среден пръст и това е един от пътищата, кучетата лаят, а кервана си върви. И на Ким му е през оная работа, кой е президент
80
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как Северна Корея за 4 години не успя никой да провокира, а. Идва БайГън и хоп провокация. Значи най-лошото е да търсиш под вола теле.
79
4
 
15
 
! Отговори
Лили Барута преди 3 години
Само така Ким - не се подлъгвай с американско-европейската лъже демокрация...
78
1
 
12
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 3 години
администрацията на байден се чуди с кой да се сбие, за да закрепи до края на мандата, а международното положение им шепне на ушенце, че са на път да стъпнат на греблото с двата крака едновременно. освен ако не си организират атентат с "севернокорейско" ядрено на собствена територия.
77
25
 
2
 
! Отговори
spoko! преди 3 години
Джоузеф Байдън е човекът, който ще ликвидира феодалните диктаторски режими на планетата. Дойде време, когато Космическа Америка веднъж завинаги ще се справи с феодалните ***, за да спаси човечеството от изчезване...
76
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимен 90:Северна Корея действително е по-добре след Втората световна война, защото бившият СССР е основен неин партньор. Руснаците подпирам здраво икономиката им. После обаче се случва Корейската война, след която настъпва глад. А после разпадането на СССР просто ги довършва.
75
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четох книга,в която пишеше,че след корейската война,когато се създават двете кореи,в началото Северна е била много много по-добре от Южна.Хора от Южна Корея,хора с корейски корени от Япония са отивали да живеят в севера,защото е било много по-добро място за живеене.И са ги викали с призив да строят едно хубаво комунистическо бъдеще.Само,че ФАЩ им на налага санкции и от там започва да се влошава състоянието.Това което прави ФАШ много прилича на историята с Куба,това което прави
74
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изявлението на американските представители - за северно кореиските ядренни оръжия ми звучи като - химическите оръжия на садам хюсеин , а изявлението подкопават глобалният режим е ясно признание , че демокрация няма отдавна и на практика това си е режим като сьветския навремето
73
7
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Ким прави каквото трябва за корея и пропагандира.Тиквата прави каквото трябва за германия, турция, вашингтон и пропагандира...ПП. Виденов не правеше каквото трябва за масква, берлин и вашингтон и му спретнаха пуч.Затова ким си прави нюк, а не реже ракети като натовски плаз-модий.
72
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ъ ха хааааа ! Браво ! Ким разби съня и спокойствието на ционистите в САЩ
71
5
 
16
 
! Отговори
komitata преди 3 години
аз от както помня янките все правят ,затягат санкции с държави които не им с е слагат и все неуспешно-Куба ,Иран ,Корея,Русия ,Сирия ,Китай и.т,н.Само,че по-вечето са ядрени страни и тези санкции ги мотивира още по-вече да с е въоръжават. Не им стиска да ги принудят по военен начин и си остават едни наблюдатели
70
2
 
6
 
! Отговори
Ким Кардашиян преди 3 години
Който няма, прави като вятъра.
69
2
 
4
 
! Отговори
Ким Кардашиан преди 3 години
Който има ядрено оръжие пИчели. Кой няма духа "демократичния". Като Садам, Кадафи, Асад, Янукович, Милошевич---