4 март дойде: Ще се върне ли Доналд Тръмп на власт, както твърди QAnon?

Според експертите това ще е поредното разочарование
4 мар 2021 20:00, Нели Христова
55
4 март дойде: Ще се върне ли Доналд Тръмп на власт, както твърди QAnon?
Снимка: БГНЕС

Техният герой вече не е президент, но някои последователи на QAnon са открили неясни и неподходящи закони, чрез които да поддържат вярата, че Доналд Тръмп отново ще вземе властта в Америка.

Изминаха шест седмици от встъпването в длъжност на президента Джо Байдън и изглежда, че най-добрият шанс на Доналд Тръмп да си върне президентството ще бъдат изборите през 2024 г. Но някои от неговите пламенни последователи, които подкрепят неоснователната теория на конспирацията QAnon, вярват, че той ще се върне по-рано - и по някакъв начин това ще се случи днес - на 4 март.

Какво стои в основата на това фалшивото твърдение?

Идеята произтича от убеждението на някои последователи на QAnon, че Съединените щати са се превърнали от държава в корпорация след приемането на Органичния закон на окръг Колумбия от 1871 г.

Това е странна, необоснована теория, извлечена от движението на суверенните граждани, изключително либертарианска организация, която се противопоставя на федералните закони, общото данъчно облагане и дори на американската валута на основание, че ограничават индивидуалните права.

Вярващите в конспирацията QAnon твърдят, че всеки президент на САЩ, акт и поправки, приети след 1871 г., са незаконни.

Но теорията се основава на фалшива интерпретация на Органичния закон, който просто превъръща окръг Колумбия в общинска корпорация, по-известна като местен управителен орган и няма отношение към президента или САЩ като цяло.

Защо точно 4 март?

Преди 20-тото изменение на конституцията на САЩ - прието през 1933 г. - да премести датите за полагане на клетва на президента и Конгреса през януари, американските лидери встъпиха в длъжност на 4 март.

Ето защо последователите на QAnon се придържат към тази дата, за да подкрепят най-новата си теория.

Как реагират вярващите на QAnon?

Датата 4 март започна да се разпространява сред последователите на QAnon само дни след като Джо Байдън положи клетва на 20 януари.

Това напълно предсказуемо събитие предизвика суматоха в света на QAnon - широкообхватна, напълно необоснована теория, според която Тръмп води тайна война срещу елитни педофили, контролиращи сатаната.

Последователите на QAnon популяризираха 20 януари като ден за разплата, когато видни демократи и други членове на предполагаемата "кабала" ще бъдат арестувани и екзекутирани по заповед на Тръмп. Но когато обещаната "буря" така и не дойде, много от вярващите в QAnon изпаднаха в шок и отчаяние.

"Истинският POTUS не може да се върне достатъчно бързо в офиса. Най-късно на 4 март ... МОЛЯ ТЕ, БОЖЕ!", гласи коментар в основен канал на QAnon в приложението за съобщения Telegram в края на януари.

Други последователи на QAnon в алтернативни платформи като Gab са на същото мнение.  Един инфлуенсър с 55 000 последователи предполага, че в самия Органичен закон от 1871 г. има 150-годишна следа. Цифрите на акта се събират, за да образуват 17 - символично число за последователите на конспирацията, тъй като Q е 17-та буква от английската азбука. Нумерологичните "доказателства" са от огромно значение в света на QAnon.

Защо инфлуенсърите предупреждават за "фалшив флаг"?

Властите предупредиха, че разузнаването е засякло неназована група, която е планирала атака във Вашингтон на 4 март. Но някои влиятелни лица на QAnon се появиха в социалните мрежи, за да променят очакванията на последователите си.Те твърдят, че 4 март може да бъде "фалшив флаг от дълбоката държава" и основните медии, които да измамят движението и да насърчат поддръжниците му да участват в допълнителни актове на насилие след бунтовете в Капитолия.

Инфлуенсърите на QAnon са се постарали да се дистанцират от събитията от 6 януари, след като редица последователи взеха участие. Впоследствие са арестувани най-малко двама видни поддръжници - "Q Шаманът" Джейкъб Антъни Чансли и Дъг Дженсън. И двамата мъже се обявиха за невинни по обвиненията.

Голям онлайн форум на QAnon предупреди последователите си да "останат вкъщи, да бъдат нащрек и да бъдат в безопасност" в четвъртък. "Инфлуенсърите на QAnon извършват контрол на щетите", казва Джулиан Фейлд, съ-водещ на подкаста QAnon Anonymous, който разследва движението, пред CNN. "Инфлуенсърите се опитват да се изолират от по-малко разумни последователи на QAnon, които ще казват или правят неща пред камера, които не са стратегически за дълголетието на QAnon.“

Въпреки неотдавнашното отрицание от страна на инфлуенсърите, някои последователи остават убедени, че обещаната "буря" ще се развихри на 4 март, като някои предупреждават, че ако няма голямо събитие в четвъртък може да вземат нещата в свои ръце.

"Заявявам  това ... до 4 март ще съм готов за гражданска война", пише един поддръжник на QAnon в чат в Telegram.

Но тъй като 4 март се очертава да бъде поредното разочарование и няма нови публикации от "Q" от 8 декември насам, последователите плануват нови потенциални дати за предполагаемото завръщане на Доналд Тръмп на власт, вариращи от 20 март до април, по-късно през 2021 г. или дори известно време преди следващите избори.

Експертите смятат, че тези провалени пророчества едва ли ще променят възгледите на най-лоялните поддръжници.

"Преместването на целевите дати определяха движението от самото начало и вярвам, че ще продължат", казва Фелд.

"Колкото и отслабени да изглеждат отвън, алтернативните реалности на QAnon няма просто да изчезнат", казва Сара Хайтауър, независим изследовател и експерт в конспиративни движения. "Докато все още има хора, които държат на тези алтернативни реалности, QAnon ще продължи да съществува под някаква форма."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари