Русия се намесила в изборите в САЩ през 2020 г., но заплахата - отвътре

Нов доклад разкрива, че Путин лично е позволил намесата
17 мар 2021 15:04, Нели Христова
145
Русия се намесила в изборите в САЩ през 2020 г., но заплахата - отвътре
Снимка: БГНЕС

Нов доклад на американското разузнаване, според който Русия се е намесила в изборите през 2020 г., за да помогне на Доналд Тръмп и да спред Джо Байдън, подчертава и една фундаменталната истина: Най-сериозната заплаха за американската демокрация идва отвътре.

В доклада, публикуван от директора на Националното разузнаване Аврил Хейнс, се установява, че Москва се е опитала да вкара подвеждаща информация за Байдън в кампанията чрез служители и други близки до Тръмп. Всъщност - самият Владимир Путин е позволил намесата на Федерацията в изборите в САЩ.

Истинският скандал в документа не е убедеността на шпионските агенции, че Русия ще се опита да подкопае американската демокрация, а това, че американските експерти от разузнаването на практика за втори път потвърдиха, че екипът на Тръмп многократно е използвал, съзнателно или по друг начин, дезинформация, произведена от шпионите на един от най-заклетите чуждестранни противници на Америка, за да се опита да спечели избори в САЩ.

В доклада се казва, че лица, свързани с Русия, са разпространили необосновани твърдения за президента Байдън преди изборите на 3 ноември. Той също така гласи, че кампания за дезинформация се стреми да подкопае доверието в по-широкия изборен процес. Някои хора, свързани с руското разузнаване, също разпространяват разкази срещу Байдън към медии, висши служители и съюзници на Тръмп.

За разлика от първите дни на целия дебат в САЩ за това дали Тръмп и неговите помощници са се "съюзили" с Русия през 2016 година, сега има множество доклади, оценки на разузнаването и други известни подробности, които да разкрият една проклета реалност: Москва, с нейното вмешателство в изборите, Тръмп, който прокарва фалшиви твърдения за  избирателни измами пред неговите последователи и неговите поддръжници сред Републиканците, които сега приемат закони за потискане на избирателите, споделят една и съща цел - очернянето на американската демократична система.

Готовността на екипа на бившия президент да използват руската дезинформация през 2020 г., макар и да отричат тайното споразумение през 2016 г., е само един от лостовете на нападението срещу почтеността на американските избори. В крайна сметка изглежда така, все едно Тръмп оспорва демократичните обичаи, които са в основата на американските свободи. Той прекара месеци, опитвайки се да дискредитира справедливостта на гласуването - свещеното ядро ​​на американската демокрация - за да предотврати евентуалната си загуба. По-късно той отрече честното си поражение, подбуди въстание на Капитолия в САЩ, което се опита да наруши прехода на Байдън към властта, и използва властта над партията си, за да принуди бъдещите републикански кандидати да се присъединят към голямата му лъжа за широко разпространена избирателна измама.

По този начин кандидатът, на когото Москва помогна да спечели изборите през 2016 г., четири години по-късно се превърна в основната разрушителна сила, насочена към американската демокрация.

Трябва да е обезпокоително, че настроенията на много републиканци, които фалшиво осъждат справедливостта на сегашната избирателна система в САЩ, изглежда съвпадат с тези на руския президент Владимир Путин. В крайна сметка най-тревожното твърдение в доклада от вторник е, че може да не е необходимо Русия да се намесва в президентските избори през 2024 г. по същия начин, както през 2016 и 2020 г.

От лъжите на Тръмп за откраднат втори мандат до твърденията на някои републикански губернатори, че затрудняването на гласуването прави изборите по-демократични, някои американци вече правят много повече, за да навредят на американската система, отколкото Москва.

Дискридитираните твърдения на Тръмп за Китай

В доклада се констатира, че Иран също се е опитал да се намеси в изборите, но никоя чужда сила, дори Русия, не се е опитвала да промени общият брой на гласовете или да атакува избирателната инфраструктура. Американските разузнавателни агенции също оцениха, че Китай  е обмислял да се опита да повлияе на резултата, но не го е направил, до голяма степен дискредитирайки фалшиви твърдения на Тръмп, че Китай се опитва да помогне на Байдън, в дните преди победата му.

Въпреки че опитите за повлияване на мненията на американските избиратели са сериозни, те в крайна сметка не са успели. Байдън надделя на изборите и Москва не стигна толкова далеч, колкото трябваше, за да нанесе вреда, подобва на тази, която нанесе на Хилари Клинтън четири години по-рано.

Но докладът идва с тревожни нови оценки за това как Москва отново успява да използва хората около Тръмп в опит да дискредитира американски избори и да се опита да повлияе на резултата.

Става ясно, че Путин е имал "правомощия" за дейността на Андрий Деркач, украински законодател, който според САЩ е активен руски агент. Деркач си сътрудничи с адвоката на Тръмп Руди Джулиани, за да разпространява дезинформация по време на първия импийчмънт на Тръмп. Тази драма е причинена от усилията на самия бивш президент да накара Киев да разследва Байдън заради неверни твърдения, направени от близки до Москва.

В доклада Джулиани не се споменава по име, но се казва: "Ключов елемент от стратегията на Москва в този изборен цикъл беше използването на хора, свързани с руското разузнаване, за разпространяване на разкази, включително подвеждащи или необосновани обвинения срещу президента Байдън, чрез американски медийни организации, американски служители и видни американски лица , някои от които бяха близки до бившия президент Тръмп и неговата администрация."

Сенаторът от Демократическата партия Марк Уорнър от Вирджиния, председател на комисията по разузнаване на Сената, заяви във вторник, че докладът не оставя много на въображението. "Не са необходими много сложни анализи, за да се разбере кои са тези индивиди. Надявам се, те са били манипулирани несъздателно от руснаците", каза Уорнър.

По някакъв начин публикуваната информация допълва констатацията на доклада на специалния съветник Робърт Мюлер, който доказа, че хората около Тръмп са използвали информация, измислена от руснаците през 2016 г. - включително имейли, откраднати от демократични сървъри, които са нанесли щети на Клинтън.
Мюлер пише, че макар да не може да докаже, че помощници на Тръмп са сътрудничели с Русия, кампанията "очаква, че ще се възползва електорално от информация, открадната и разпространена чрез руски усилия".

Тук има и друг модел. Или лековерните помощници около Тръмп не са се противопоставяли на това да бъдат манипулирани от чуждестранни оперативни работници, или не са били склонни да разследват откъде идва дезинформацията. И тези алтернативи поставят възможно най-доброто въртене в тяхното поведение.

Руската дезинформация

Новият доклад също така установява, че основните усилия на Русия през 2020 г. се формират около твърдението, че Байдън и семейството му имали корумпирани връзки с Украйна. Няма данни за престъпна дейност от настоящия президент, нито от сина му Хънтър, който е работил в борда на украинска енергийна компания.

Но тази дезинформация, идваща от Русия, в крайна сметка стана централната част от кампанията на Тръмп срещу Байдън в заключителните дни на изборите.  В доклада става ясно също така, че Деркач и друг руски агент - Константин Килимник, са използвали желаещи консервативни медийни мрежи в Съединените щати, за да разпространят своите измами и невярна информация за Байдън.

Путин, бивш агент на КГБ, който смяташе края на Съветския съюз за едно от най-тежките бедствия в историята, отдавна се опитва да навреди на Запада, като използва собствените си политически и обществени разделения.

Оценката на американското разузнаване от януари 2017 г. за намеса в предишните избори установи например, че руснаците искат да "подкопаят ръководения от САЩ международен либерален ред". А Мюлер каза, че Путин е мотивиран от желанието да "провокира и засили политическия раздор в САЩ".

Естеството на подобни кампании за дезинформация, които се разгръщат в задкулисния свят, където се срещат шпионаж, фалшиви новини и дезинформация, е, че те продължават да имат последствия месеци и години след това за много скромна инвестиция. Например неизбежните протести на Тръмп, че той отново е обект на нова "руска измама", допълнително ще отровят репутацията на американските разузнавателни агенции, заклетите съперници на руските шпионски служби, сред привържениците на бившия президент.

Пропагандата на Тръмп може също да послужи за по-нататъшно подклаждане на недоверие сред неговите привърженици към самата политическа система на САЩ - усещане, което се използва от законодателите на държавата от Републиканската партия в САЩ, за да оправдае законите за потискане на избирателите, за които се предполага, че имат за цел да възстановят "целостта" на американските избори.

От Джорджия до Аризона и Тексас до Айова, съюзниците на Тръмп се опитват да съкратят часовете за ранно гласуване, да ограничат неделните избори - използвани непропорционално от чернокожи избиратели - и да спрат гласуването по пощата, което улесни повече американци да гласуват през 2020 г. в рекордна избирателна активност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
2
 
5
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Защо в САЩ всички марксисти,Антифа,глобалисти,***,социалисти и БЛМ активисти са за Байдън?
119
1
 
3
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
ето тук може човек да си извади изводите "Китай е обмислял да се опита да повлияе на резултата, но не го е направил" значи те знаят какво Китай е искал да направи ама не е направил ? Или китайците сами са им казали "Аве чУек мислех да повлияя на изборите ама нявма да го направя.." кой здраво мислещ би повярвал на тези измислици/премислици ?
118
2
 
3
 
! Отговори
Учен преди 3 години
Това от кой роман точно са го изкарали и кога следва продължението? Значи толкова много глупости има в тази статия и този доклад, че дори не знам откъде. Как изобщо е възможно след 32 милиона дадени за разследване за изборите 2016, което заключи, че няма доказателства за съюз на Тръмп с руснаците да се изкарват абсолютно същите твърдения сякаш нищо не е било. И как точно твърденията за Байдън и семейството му са фалшиви след като буквално има снимки на сина му с тръба крек под носа му?
117
5
 
7
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Само прочетох заглавието и вече знаех кое е автора...Хич и не четох, ами само "скролнах", за да се уверя, че е Нелката.Ама се е постарала бая - не моЖ да й отречеш.Доста е писала - бетер "Война и Мир".Мамина душица тя ;))))
116
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Истината"Гл.паците забелязват само недостатъците на хората и не обръщат внимание на техните достойнства. Те са като мухите, които кацат само върху болната на тялото."Припомняй си го понякога.
115
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИстинатаВиждам, че много си начетен. Просвети, моля те, и нас. Къде прочете всичко това? Произведение, страница, абзац ... нещо хубаво за руския народ не си ли чел? А може би си сляп с едното око?
114
7
 
4
 
! Отговори
Истината преди 3 години
До ЛъжатаМихаил Булгаков за руския народ : Не сме народ, а скотове, наглеци, дива орда от душегубци и злодеи.
113
9
 
4
 
! Отговори
Истината преди 3 години
До ЛъжатаМаксим Горки за руския народ : Най-важният знак за успеха на руския народ е неговата садистична жестокост. "
112
10
 
4
 
! Отговори
Истината преди 3 години
До ЛъжатаДостоевски за руснаците "Народ, който блуждае по Европа и търси какво още може да разруши и унищожи само заради развлечението .
111
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"продължават да имат последствия месеци и години след това за много скромна инвестиция" - ето това е. Намерили са плодородна почва и само дават наторяване, а Тръмп и хората хвърлят *** към вентилатора.
110
14
 
7
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Русия е най-мръсната и до погнуса отвратителна страна в цялата световна история. Там са селекционирани чудовищни морални у роди при, които понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки. През цялата си история тази нация се е въргаляла в л айната, в които иска да потопи целия свят.
109
5
 
3
 
! Отговори
Наблюдател от ООН преди 3 години
Льиош Путин...льиош...льиош...
108
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ е *** и ***... Джо Байдън да си гледа държавата.. Тоя е *** оли.го.фр.ен и Не.гр.ите- ***.йм.уни, които го сложиха за президент на САЩ, скоро ще уб.ият децата му , за да завземат САЩ..Джо Байдън е ид.иот и предател като Джон Фицджералд Кенеди, поп Кръстьо ,Стефан Стамболов .
107
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква уникална трагедия. Уж велика държава, а вярва че друга държава я управлява. Тъжно, някяк си-
106
4
 
5
 
! Отговори
крокодила Гена преди 3 години
до Чебурашка 108Каквото било ...било...МИНАЛО,свършило,ЗАВЪРШИЛО...!Който и'бал...и'бал...който не е да е еб.л...Байдън не може да вдига самолета и туй то...и виаграта нема да му го вдигне!Със стари *** нов бардак се неправи!Рейгън тук е НЕПРИЧьом!!!
105
4
 
8
 
! Отговори
един преди 3 години
До ЧебурашкаМозъкът ти е болен. Наглоамериканците пречат на Русия и на цяла Европа.
104
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаТц не позна! Рейгън никога нямаше да пусне ЛГБТ в армията.Сега ще станат една розова орда любвеобилни миролюбци!:):)
103
2
 
13
 
! Отговори
не може да бъде! преди 3 години
Чета и не вярвам,че информацията в Днес може да бъде вярна!?Ако написанто наистина е вярно,в САЩ някои служби и агенции са ударили дъното на политическото слабоумие,да не говорим за сегашния президент,който вече с изявленията си за Путин демонстрира шокиращ пример за политическо деградиране,съпроводено със старческа деменция...
102
2
 
6
 
! Отговори
Смея и се и чета! преди 3 години
до 105-Чета и се смея!СМЕХЪТ е ЗДРАВЕ!КАкво ни остава при тая ПАНДЕМИЯ!!!Смей се и ичь да не ти пука за пенсионера БАйдън и компания...НЕКааа ОДАТ БОСИ..!
101
2
 
5
 
! Отговори
селски при'мити преди 3 години
до 99Е не бе...А *** много си ***!!!Да не си ГМО продукт на Драгалевската лаборатория? А пропо, поливаш ли редовно теменужките на дрУгАрЕ ЛОСТОВ?От сърце се мях на заключението ти че:..."Америка си остава най-великата икономическа и военно-космическа сила в света..."Имаш ли още ВИЦОВЕ от тоя сорт????Много са смешни...