Северна Корея готви провокация към САЩ - какво и кога ще изстреля?

Администрацията на Джо Байдън обсъжда как ще реагира
19 мар 2021 22:04, Нели Христова
121
Северна Корея готви провокация към САЩ - какво и кога ще изстреля?
Снимка: БГНЕС

Американското разузнаване мисли, че Северна Корея се подготвя за провеждането на първия тест на оръжия, откакто президентът Джо Байдън встъпи в длъжност, като президент на САЩ. Това твърдят няколко американски служители, говорили пред CNN при условие за анонимност.

Американските служители са нащрек, докато САЩ и Южна Корея провеждат симулирани военни учения, а държавният секретар на САЩ Тони Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин са в Азия за срещи със своите японски и южнокорейски колеги.

"Ние не коментираме въпроси, свързани с разузнаването", заяви в изявление говорителят на Министерството на отбраната подполковник Мартин Майнерс. "Продължаващото производство на балистични ракети  и оръжия за масово унищожение от страна на Северна Корея представлява заплаха за интересите на САЩ и сигурността на нашите съюзници и партньори. В близко бъдеще Министерството на отбраната, в тясно сътрудничество със съюзници и партньори, ще се стреми да възпира негативното поведение от Северна Корея."

Тест или провокация от някакъв вид не биха били изненада, казват регионални експерти.

"Северна Корея традиционно предприема силно провокативни действия в началото на всяка нова администрация както в САЩ, така и в Южна Корея", казва Брус Клингнер, старши научен сътрудник в Heritage Foundation, който посочва, че тестове са били проведени през 2017 г., малко след като бившият президент Доналд Тръмп влезе в Белия дом, както и през 2009 г., за да се отбележи пристигането на бившия президент Барак Обама.

"Идеята бе "да ги дресират като куче", ми каза един дезертьор от Северна Корея", споделя Клингнер. Това целяло отстъпки от двете по-мощни държави. "Така че историята покзва, че ще направят нещо и през първите няколко месеца от администрацията на Байдън", добавя той. "Ако се опитат да провокират, това е напълно предсказуемо."

В понеделник сестрата на Ким Чен Ун предупреди администрацията на Байдън да не "предизвиква проблеми в първата си стъпка" в понеделник, часове след като Белият дом заяви, че се опитва да се свърже със Северна Корея, но не успявa.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки отказа да отговори на коментара във вторник. "Нямаме директен коментар или отговор на коментарите, направени от Северна Корея," каза Псаки на репортери по време на брифинг на борда на Air Force One на път за Филаделфия с президента.

Според експертите Северна Корея изчаква да види какво ще се случи на срещите на Америка в региона, преди да предприеме действия.

Генерал предупреждава за "тревожния успех" на Северна Корея

Във вторник високопоставен американски генерал издаде публично предупреждение за заплахата от Северна Корея.

"Режимът на Ким Чен Ун постигна тревожен успех в стремежа си да демонстрира способността да заплашва САЩ с ядрено въоръжени МБР, вярвайки, че такива оръжия са необходими за възпиране на американските военни действия и за осигуряване на оцеляването на режима му", каза генерал Глен Ван Херк , ръководител на Северното командване на САЩ и отговорен за отбраната на континенталната част на Съединените щати.

Възможността за тест на оръжия през следващите дни е накарала служителите на администрацията на Байдън в няколко агенции да обсъдят как ще реагират публично, ако това се случи, казаха служителите.

Длъжностните лица не биха посочили конкретно какво показва най-новото разузнаване, но вероятният сценарий, базиран на изображения и други разузнавателни данни, е, че може да има тест за ракетни или ракетни двигатели. Последният известен тест за оръжия в Северна Корея е проведен през март 2020 г.

През последните няколко дни американското разузнаване беше съсредоточено върху дейността на превозните средства на място близо до Санум-донг, извън Пхенян, където се смята, че в миналото са били строени балистични ракети и космически ракети. Активност е имало и в ядреното съоръжение на Северна Корея, Йонгбьон, според анализ на нови сателитни изображения, публикувани от 38 North, група за наблюдение на Северна Корея.

Длъжностни лица казват пред CNN, че ако Северна Корея проведе тест, докато и двамата секретари са в Азия, тя ще изпрати остро съобщение до Байдън, че Ким иска да гарантира, че се възприема като ключов играч в региона. Тестът обаче не би бил шок, тъй като много анализатори са изненадани, че Ким все още въздържа да го проведе.

Отговорът на САЩ ще варира в зависимост от това какво точно е тествал Пхенян.

Ако Северна Корея направи ядрен тест или ICBM тест, то това би било "обезпокоително и много провокативно", каза Клингнер. "Това би било нарушение на резолюциите на ООН в голям мащаб, би бибо изисквало силен отговор от администрацията на Байдън и би ограничило дипломатическия обхват. Когато направят нещо провокативно, те поставят между три и шест месеца пауза на дипломацията, защото никой иска да бъде видян да възнаграждава такъв вид поведение", продължи той.

Ако Пхенян тества ракета, въпросите, които ще определят реакцията на САЩ, ще бъдат какъв обсег има ракетата, колко далеч е пътувала и прелетяла ли е над японска територия, каза Клингнер. Тестовете на ракетни двигатели "всъщност не са нарушение, но не са полезни", каза той.

Тръмп игнорирал изстрелването на ракети от Северна Корея в последната част от президентството си

Тръмп игнорирал рекорден брой изстрелвания на ракети в Северна Корея през 2019 г. с аргумента, че те не са нарушили обещанието на Ким Чен Ун да не прави ядрени или ICBM тестове - въпреки че севернокорейският лидер обяви, че вече няма нужда да провежда тези тестове, тъй като тези програми бяха завършени и резолюциите на ООН изискват от Пхенян изобщо да не стартира нови програми.

Администрацията на Байдън все още прави преглед на политиката на администрацията на Тръмп за Северна Корея, която може да бъде завършена "през ​​следващите седмици", според висш служител на Държавния департамент.

Докато Байдън вероятно няма да пише "любовни писма" до Ким Чен Ун, както е направил неговият предшественик, администрацията на Байдън все още не е предложила ясна отстъпка от предишната администрация в декларираните цели за подхода си към лидера на КНДР. На много пъти в показания, изявления или брифинги американски служители заявиха, че целта им е "пълната денуклеаризация на Северна Корея".

Военните и разузнавателните служители отдавна твърдят, че Северна Корея е продължила с изследванията и разработките на ракети и ядрени бойни глави в цялата администрация на Тръмп, въпреки публичната реторика на администрацията на Тръмп и сега на Байдън относно денуклеаризацията.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
9
 
8
 
! Отговори
Червен слон в черно преди 3 години
Грухи прилича на някакъв очилат сурикат.
16
3
 
8
 
! Отговори
6 преди 3 години
Супер по скоро да изстрелва и да свършваме с тия *** ядящи гнезда от катерички за винаги.
15
8
 
4
 
! Отговори
Диктатора преди 3 години
До 18Ние диктаторите обичаме мислене като твоето. Точно така съществуваме.Не трябва хората да вярват в доброто, преинсталацията на знанието за зло, насилие и войни трябва да продължи.Ако хората знаеха тайната, че генът се чисти за 3 поколения (около 42 години) щяха да се самопрограмират да не помнят тези неща и ние диктаторите щяхме да изчезнем.
14
4
 
14
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Ей сега гледах едно клипче в 9гага как Байдънм пада сто пъти докато се опитва да изкачи стълбата към еър форс 1 ,жалка гледка няма да изкара мандата !
13
16
 
5
 
! Отговори
До диктатор преди 3 години
Напротив ! Планетата е собственост на силния на деня !Бъдете благодарни на САЩ ,че поддържат баланс,без който бихме се самоунищожили от безвластието,безплановостта и беззаконието !Няма нищо по-нормално от това да извличат лични ползи за това световно стожерство ! Не виждам защо цвилите срещу САЩ,след като те държат фанатичните обшества мирно !Ако в главите ви съществува някакъв идеалистичен и морално съвършен свят,това на практика е мисия невъзможна !
12
4
 
12
 
! Отговори
Ще се воюва ли? преди 3 години
Баидън плюва Путин а Ким Чен и ЕР Доган заявяват че са зад Путин?
11
1
 
25
 
! Отговори
121212 преди 3 години
Какъвто и да беше Тръмп, беше миротворец. Американците ще съжаляват за избора си.
10
5
 
16
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Света срещу Фащ!
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"САЩ и Южна Корея провеждат симулирани военни учения," --Ами Ким има право на отговор, защото корното е провокация къ Цеверна Корея, нали?А, според твърденията на ЦРУ, ФБР, ДД, СДД, ПДД и сайта днес.бг, Ким МОЖЕ да изстреля ракети (не е чсно дали иска да го направи, не се знае дали ще го направи, но единственото сигурно нещо е, че НЕ го е направил), но това е ясна и недвусмислена провокация към САЩ ( не към Китай, Япония, Южна Корея, Русия - страни от региона, а към САЩ)!Ех, глупост... ,
8
14
 
6
 
! Отговори
Сандо Кан преди 3 години
Ким има прическа тип тъпоглав комунист.
7
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е САЩ да ги приключат тия деграданти заедно със самовластника им !
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Накои изстрелват, други се навеждат със смъкнати *** и поемат.
5
6
 
14
 
! Отговори
V преди 3 години
А американците ква ракета направили с държавни пари ? Модел от втората световна при това нацистки :)))) Нацистите са я направили дори от дърво и етанол щото са нямали горива и материали ;) И понеже и водорода използва същия тип двигател са копирали нацисткия .Големи иноватори няма що :)))) А на корейците са смеят
4
15
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Щели да изстрелят един варел с карабит в морето. С червена петолъчка...
3
4
 
27
 
! Отговори
Диктатора преди 3 години
Тази планета не е собственост на САЩ. Северна Корея има право да тества каквото си иска.Ако резнат една ракета на амриканостите, Байдън ще им изпрати със страшна мощ и сила ядрения си памперс.
2
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дебелия пак го е ударила съчмата..
1
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нострадамус е писал, че "жълтите" с краля слънце, ще се опитат да завладеят Света.Но само царя на Русия може да им отговори адекватно.Русия е нашата свобода и приятел.