Ще се появи ли 51-ви щат в Съединените американски щати?

Идеята е да се промени статутът на Вашингтон, Окръг Колумбия
23 мар 2021 13:33, Елка Василева
34
Ще се появи ли 51-ви щат в Съединените американски щати?
Снимка: архив, БГНЕС

Демократи в американския Конгрес изказаха аргументи за даването на статут на щат на столицата Вашингтон. Защитниците на тази мярка казват, че сегашният статут на Вашингтон е едно от най-очевидни нарушения на гражданските права в Америка.

Новият опит за промяна започна в началото на годината, когато делегатът на Вашингтон в Конгреса без право на глас Елеонор Нортън представи отново идеята за създаване на щата Вашингтон, общността Дъглъс - на името на социалния реформатор Фредерик Дъглъс. Мярката би дала на новия щат двама сенатори и един представител в Камарата на представителите, предаде БНР.

В понеделник демократи посочиха, че в момента гражданите на столицата са третирани като второ качество хора, които изпълняват всички свои задължения, но нямат представителство в Конгреса.

Нортън и нейни съмишленици отбелязват, че Вашингтон плаща повече федерални данъци от 21 от щатите и има по-голямо население от Върмонт и Уайоминг.

Привържениците на стъпката посочват, че промяната е в посока и на расова справедливост, като се има предвид, че мнозинството от жителите на Вашингтон са цветнокожи.

Републиканците са твърда опозиция, защото за тях това противоречи на Конституцията.  За вносителите обаче Конституцията дава право на Конгреса да прибавя нови щати, като 37 от щатите са били приети с акт на законодатели. Опозицията на републиканците може да се обясни и с това, че ако Вашингтон ако се превърне в щат, гласовете от него почти сигурно ще са за демократи.

Стремежът за даването на нов статут на Окръг Колумбия е с по-голям интензитет сега, след като демократите спечелиха контрола и в двете камари на Конгреса, но шансовете за приемане са малки при нужното мнозинство от 60 гласа в Сената.

Национално допитване, цитирано от Си Би Ес, показва, че 54 процента от тези, които има вероятност да гласуват смятат, че Вашингтон, Окръг Колумбия, трябва да стане 51-вия щат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 26: В момента ние съчетаваме три строя - първобитен,робовладелски и феодален и оттам и трите цвята на нашият флаг,наричан някога,знаме!Формиран е в зависимост от антропологическите и ДНК особеностите на туземното население- една трета празно пространство в главите ни(бял цвят),една трета зеленясал мухъл в душите ни(зелен цвят) и една трета трета кръвясали очи,когато се пеним относно миналото си величие(червн цвят)!
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И нас тва кво ни грее?
26
0
 
1
 
! Отговори
не може да бъде! преди 3 години
Някои твърдят,че тази идея е свързана с новото деление в мъжката половина на САЩ -т-е.там имаме дав вида - мъже и демократи.Редно е да има щат където демократите да се чувствуват свободни!
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Щатите са 50"Не винаги са били 50. Тоест, промяна е възможна!
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък сте съм имал проблеми с хора от Вашингтон
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ...: "... Просто демокрадците искат да спечелят сената без да им се налага да спечелят някой истински щат."Че те вече спечелиха истински щати. Вече и Сенатът е техен.
22
0
 
2
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Ние какво сме????
21
1
 
12
 
! Отговори
... преди 3 години
Има си причина Вашингтон да не е щат. Ако ще му дават да е щат да го върнат на Пенсилвания, която го е дала на фед правителство за да не зависи от губернатори! Причината е да може Президента да взима решения за управлението му когато изнася речи и да го пазят хора назначени от него, не да се кара с някой си губернатор и да се карат за юрисдикции между федералното и някое си щатско правителство. Просто демокрадците искат да спечелят сената без да им се налага да спечелят някой истински щат.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да поискат от Путин да ги анексира и да станат република със специални права като Чечения.Където руските закони са само на книга ,Рамзан Кадиров коли и беси.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Федерален окръг Колумбия е създаден след като е взета земя от щатите Вирджиния и Мериленд за да се построи столицата Вашингтон.Така,че по -правилно е да се върнат старите граници.Ако се даде право на Ф.О. Колумбия да стане щат,то трябва да се зачете искането на 4 милионно Пуерто Рико което също реве да стане щат.
18
5
 
2
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
По рано бяхме -16 тата република сега можем да станем -51 вият щат на - сащ Братска дружба
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде после и останалите територии -Пуерто Рико, Вирджински острови, Самоа.И демократите стават непоклатими.Демографията е съдба
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"гражданите на столицата са третирани като второ качество хора"Изречението ми звучи толкова апсурдно. че не мога да го повярвам.
15
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България трябва да се присъедини към САЩ като поредния щат на специални права..Това само гарантира просперитета на БългарияОще повече тази идея има история от повече от 100 години.
14
0
 
7
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
Ще се казва: Краварска черна мечта,щото вече има щат с име Вашингтон!
13
0
 
7
 
! Отговори
борба за влас преди 3 години
Изгодно е за демократичните, защото им дава още 30 гласа на изборите а им трябват 270 за да стане президент демократ.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Потвърждавам, навремето бях във Вашингтон известно време. И "цветнокожите" там са ужасно много. А спрямо белите се държат така все едно нещо са им направили.Чувствах се некомфортно, гледат ме както ние гледаме животните в зоологическата градина.Имаше изключения разбира се, които се запомнят точно защото са малко.На две три места се държаха изключително любезно с мен.Но повечето ме гледаха с бялото на окото така, както нацист гледа евреин!Изключително неприятно!
11
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-вероятно Байдан ще се опита да окупира наново Куба. Фидел Кастро и комунистите вече не са живи и няма кой да му се опълчи.
10
0
 
5
 
! Отговори
имтересно преди 3 години
Как ще го кръстят този щат!
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това се прави демократите да имат още двама техни сенатори понеже там е техен бастион и така ще имат мнозинство в сената.