Байдън иска забрана на автоматичните огнестрелни оръжия

Призивът му дойде след две масови стрелби за седмица
24 мар 2021 07:15, Елка Василева
53
Байдън иска забрана на автоматичните огнестрелни оръжия
Снимка: архив, БГНЕС

Американският президент Джо Байдън поиска забрана на автоматичните огнестрелни оръжия в страната след две масови стрелби в разстояние на една седмица.

Поредните призиви се чуват за по-голям контрол при носенето на оръжия в страна, преживяла трагедии след масови стрелби на публични места като училища, киносалони и нощни клубове, предаде БНР.

Още по темата

Байдън се надява този път законодателите да се вслушат и по думите му да “подходят със здрав разум“ и да спасят американски животи.

„Това не е и не трябва да бъде партиен проблем. Това е американска проблем,“ каза Байдън.

В страната мнозинството подкрепя по-строг контрол на огнестрелните оръжия. Въпреки това републиканците отказват да действат с мотива, че ограничаването е в нарушение на конституционното право за носене на оръжие.

Демократите ръководят двете камари на Конгреса, но нямат достатъчно мнозинство сами да въведат нови мерки. Джен Саки - говорителят на Белия Дом, заяви, че администрацията обмисля различни стъпки и не изключва въвеждане на укази.

21-годишен мъж е обвинен, че в понеделник следобед местно време е открил огън в супермаркет в Болдър, щата Колорадо и е отнел живота на десет души. Масовата стрелба се случи по-малко от седмица след като друг стрелец уби осем души в салони за масажи в Атланта.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя се прави на интересен. Всички предполагам знаят, че законодателството в различните щати е различно. И сега в някои от тях автоматичното оръжие е забранено, а в други не. Парадокса е, че там където има най-много ограничения за оръжието жертвите са повече.
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм убеден, че помни, какво се е случило вчера.
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, как няма да иска, знае (едва ли той, състоянието му е видно и не заслужава коментар) колко силна е народната любов към него. Само дето това няма да му помогне. Очакват ни интересни времена!
5
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не го поиска преди изборите ?
4
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хе-хе желая му много здраве и внимателно по стълбите, че с тая деменция не помни що върши.
3
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблема е че там да си в затвора и условията са все едно тука да си на хотел 20-30 години за без пари!!
2
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковбойци!Дивия запад
1
26
 
9
 
! Отговори
Турист преди 3 години
Пълна забрана!Най-голямата глупост която съществува, цивилни хора да притежават оръжия, че и автоматични оръжия.. и още по-ненормалното същите тия цивилни да имат право да си разнасят пистолетите навсякъде с тях... после защо имало масови престрелки..