Северна Корея проведе тест на ракети, а Байдън заяви: Не е провокация

Политиката на САЩ към КНДР е "във финален етап"
24 мар 2021 21:00, Нели Христова
44
Северна Корея проведе тест на ракети, а Байдън заяви: Не е провокация
Снимка: БГНЕС

Северна Корея е извършила първия си тест на оръжие, откакто президентът Джо Байдън е встъпил в длъжност, твърдят трима американски служители. КНДР е изстреляла два снаряда миналия уикенд, но този ход бе омаловажен като "попадащ в долния край на спектъра от провокативни действия, които режима може да извърши". Според администрацията на Байдън тестът не е провокация към САЩ.

Още по темата

Тестът на оръжие бе очакван от експертите. Според тях по този начин лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун ще се опита да изпрати съобщение до администрацията на Байдън за значението на страната в региона.

Американски служител заявява пред CNN, че Северна Корея е изстреляла снаряди с малък обсег, вероятно артилерия или крилати ракети, а не балистични ракети - ключово разграничение, което подчертава виждането на администрацията на Байдън, че това не се квалифицира като сериозно нарушение и няма да попречи на САЩ да търси дипломация с Пхенян.

"За нас дейността, която се проведе този уикенд, не е затваряне на тази врата", заяви във вторник висш служител, позовавайки се на бъдещи опити за дипломация. Байдън бе попитан във вторник, преди да се качи на борда на Air Force One в Охайо, какво е научил за теста, а той отговори: "Научихме, че нищо не се е променило много."

Докато висшите служители на администрацията омаловажават сериозността на действията на Северна Корея, те отново подчертаха, че американските сили в региона са винаги подготвени.

"Би било трудно да се намери място на планетата, където да има по-голяма бдителност от обстоятелствата и ситуацията около Северна Корея. Нашите сили са винаги подготвени, винаги в повишена готовност", казва висш служител. "Обичайно е Северна Корея да тества различни системи ... ние не отговаряме публично на всякакъв вид тест", добавя той. "Това е система, която не е обхваната от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН."

Новините за теста на оръжията идват след като Северна Корея бе сравнително тиха, въздържайки се да рекламира военната си мощ или способността си да се противопостави на Съединените щати, оставяйки служители да се чудят за намерението зад изстрелването.

Южна Корея и Япония, регионалните съюзници на Америка, бяха също толкова тихи. Военните на Южна Корея откриха за изстрелването на две крилати ракети в неделя сутринта, заяви по-късно Министерството на отбраната в текст до репортери.

Прегледът на политиката на Байдън за Северна Корея е на "финален етап"

Тестът, който за първи път беше докладван от The Washington Post във вторник, бележи първия известен тест на оръжия от Северна Корея, откакто Байдън встъпи в длъжност, администрацията му все още обмисля възможностите си за справяне с ядрената заплаха на режима.

Законодателите и ключовите американски съюзници с нетърпение очакват подробности относно политиката на Байдън в Северна Корея. Тя трябва да бъде обявена публично през следващите седмици, когато администрацията приключи преглед на политиката, съобщиха пред CNN по-рано този месец множество източници, запознати с вътрешните дискусии.

Високопоставени служители от администрацията заявиха във вторник, че прегледът на политиката е във "финален етап" и че съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан ще бъде домакин на своите японски и южнокорейски колеги следващата седмица във Вашингтон, за да обсъдят въпроса задълбочено.

Решението на Северна Корея да проведе тест за оръжия преди това съобщение до голяма степен не е изненадващо, тъй като американски служители, депутати и експерти предупреждават в продължение на седмици, че

"Кралството отшелник" вероятно ще проведе някакъв тест на оръжие отново в близко бъдеще.

Северна Корея винаги провежда тестове в началото на нови администрации както в САЩ, така и в Южна Корея. Но този път действията им бяха по-малко провокативни.

Джефри Луис, професор в Института за международни изследвания Middlebury, който се специализира в разузнаване, заяви пред CNN във вторник, че Северна Корея изглежда е тествала крайбрежна отбранителна крилата ракета, която според тях е "доста рутинна и всичко счита се за много мек отговор на военно учението между САЩ и Южна Корея."

"При скала от 1 до 10, като 10 е тест за нова междуконтинентална балистична ракета, а 1 е Ким, който стреля в нашата обща посока, това е 2", добавя той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
15
 
! Отговори
... преди 3 години
боли ме фара и за байдъна и за оноз ***.мун уна! Само да не земат да спретнат някоя войница, че тогаз ше е зле!!!
16
12
 
5
 
! Отговори
Капиталист преди 3 години
При капитализма умните и кадърните капиталисти в България живеем добре, забогатяваме и придобивама добавена стойност на капиталите си, само простите и некадърин социалисти са бедни при демокрацията и стават сутрин в 5 да блъскат цял ден за надника.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вероятно се е напикал от страх )
14
1
 
15
 
! Отговори
Американ преди 3 години
Тоя съвсем се е изфирясал....но все Русия му в устата, както е обичая на гей партията там..
13
6
 
15
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
1954г!!! САЩ губят войната в Корея! Те са свикнали да губят там!!!
12
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Байдън не е президент, а актьор назначен от корпорациите. Не ви ли е ясно вече? Дърт подлизурко. През целият си живот се е въртял покрай хора с власт и чака да му пуснат кокал.. много ми е противен
11
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След една годна байдън ще го изгонят с ритници ...
10
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новия враг на САЩ, дебелия Кимчо с ракетите-трактори на севернокорейския парад :))) Ще бъде чест да защитавам Америка от този голям враг, посрещнете ме като герой в Минесота :))))
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 7Как да не изстреля? Ти Севда тв не гледаш ли? За Нова година с внучето си пуснаха ракетки от двора в Банкя. Директно включване имаше
8
6
 
13
 
! Отговори
вижда се преди 3 години
Памперса е най- слабият президент на САЩ за всички времена до сега !!
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Велик лидер Ким Чен Ун, а нашия Бойко никакви ракети не тества. Кога ще изстреляме и ние някоя ракета да се радва народа?
6
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малееее тестове с ракети в Северна Корея, оргазъм за родните соцаджии
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То вече и кат пръднне Ким, ония в САЩ подскачат. Подслушват ги от сателити мателити и при най малкия пукот изпадат в невижданя ярост.
4
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другари, последно къде ще емигрираме за Русия или Северна Корея?
3
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак си спомням за руските дипломати как помпят дрезината на излизане от комунистическия рай ххахаххахххахах
2
5
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
добрият натовски терорист е само тоя дето със шпатула може да се изтърже от земята :)
1
4
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
няма да е зле ФАЩ да се остъкли за благото на човечеството!