Северна Корея проведе тест на ракети, а Байдън заяви: Не е провокация

Политиката на САЩ към КНДР е "във финален етап"
24 мар 2021 21:00, Нели Христова
44
Северна Корея проведе тест на ракети, а Байдън заяви: Не е провокация
Снимка: БГНЕС

Северна Корея е извършила първия си тест на оръжие, откакто президентът Джо Байдън е встъпил в длъжност, твърдят трима американски служители. КНДР е изстреляла два снаряда миналия уикенд, но този ход бе омаловажен като "попадащ в долния край на спектъра от провокативни действия, които режима може да извърши". Според администрацията на Байдън тестът не е провокация към САЩ.

Още по темата

Тестът на оръжие бе очакван от експертите. Според тях по този начин лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун ще се опита да изпрати съобщение до администрацията на Байдън за значението на страната в региона.

Американски служител заявява пред CNN, че Северна Корея е изстреляла снаряди с малък обсег, вероятно артилерия или крилати ракети, а не балистични ракети - ключово разграничение, което подчертава виждането на администрацията на Байдън, че това не се квалифицира като сериозно нарушение и няма да попречи на САЩ да търси дипломация с Пхенян.

"За нас дейността, която се проведе този уикенд, не е затваряне на тази врата", заяви във вторник висш служител, позовавайки се на бъдещи опити за дипломация. Байдън бе попитан във вторник, преди да се качи на борда на Air Force One в Охайо, какво е научил за теста, а той отговори: "Научихме, че нищо не се е променило много."

Докато висшите служители на администрацията омаловажават сериозността на действията на Северна Корея, те отново подчертаха, че американските сили в региона са винаги подготвени.

"Би било трудно да се намери място на планетата, където да има по-голяма бдителност от обстоятелствата и ситуацията около Северна Корея. Нашите сили са винаги подготвени, винаги в повишена готовност", казва висш служител. "Обичайно е Северна Корея да тества различни системи ... ние не отговаряме публично на всякакъв вид тест", добавя той. "Това е система, която не е обхваната от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН."

Новините за теста на оръжията идват след като Северна Корея бе сравнително тиха, въздържайки се да рекламира военната си мощ или способността си да се противопостави на Съединените щати, оставяйки служители да се чудят за намерението зад изстрелването.

Южна Корея и Япония, регионалните съюзници на Америка, бяха също толкова тихи. Военните на Южна Корея откриха за изстрелването на две крилати ракети в неделя сутринта, заяви по-късно Министерството на отбраната в текст до репортери.

Прегледът на политиката на Байдън за Северна Корея е на "финален етап"

Тестът, който за първи път беше докладван от The Washington Post във вторник, бележи първия известен тест на оръжия от Северна Корея, откакто Байдън встъпи в длъжност, администрацията му все още обмисля възможностите си за справяне с ядрената заплаха на режима.

Законодателите и ключовите американски съюзници с нетърпение очакват подробности относно политиката на Байдън в Северна Корея. Тя трябва да бъде обявена публично през следващите седмици, когато администрацията приключи преглед на политиката, съобщиха пред CNN по-рано този месец множество източници, запознати с вътрешните дискусии.

Високопоставени служители от администрацията заявиха във вторник, че прегледът на политиката е във "финален етап" и че съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан ще бъде домакин на своите японски и южнокорейски колеги следващата седмица във Вашингтон, за да обсъдят въпроса задълбочено.

Решението на Северна Корея да проведе тест за оръжия преди това съобщение до голяма степен не е изненадващо, тъй като американски служители, депутати и експерти предупреждават в продължение на седмици, че

"Кралството отшелник" вероятно ще проведе някакъв тест на оръжие отново в близко бъдеще.

Северна Корея винаги провежда тестове в началото на нови администрации както в САЩ, така и в Южна Корея. Но този път действията им бяха по-малко провокативни.

Джефри Луис, професор в Института за международни изследвания Middlebury, който се специализира в разузнаване, заяви пред CNN във вторник, че Северна Корея изглежда е тествала крайбрежна отбранителна крилата ракета, която според тях е "доста рутинна и всичко счита се за много мек отговор на военно учението между САЩ и Южна Корея."

"При скала от 1 до 10, като 10 е тест за нова междуконтинентална балистична ракета, а 1 е Ким, който стреля в нашата обща посока, това е 2", добавя той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Като гледам към САЩ преди 3 години
е насочена, явно там е целта на Кимито. Засега ракетите още падат в океана, но скоро ще достигнат целта, ако до тогава още я има САЩ!? САЩ се саморазпада, няма нужда ракети да я сриват.
36
0
 
1
 
! Отговори
Хари преди 3 години
Съвременната история е доказала изключиелното значение на ядреното оръжие и средствата за пренасяне като въздържащ фактор срещу опасността от агресия. The Washington Post ли сте превели? Снимката на БГНЕС е копие на тази, която е публикувана на сайта на The Washington Post. Статията: By Min Joo Kim and John HudsonMarch 25, 2021 at 5:32 a.m. GMT+2
35
0
 
1
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Трябва да се внимава това не е Либия или Ирак.
34
1
 
0
 
! Отговори
В превод от английск преди 3 години
Много са ви малки ракетите. Ние сме далече и не ни пука.
33
0
 
2
 
! Отговори
корейците разбраха преди 3 години
На корейците вече им е кристално ясно - американците разбират само от такива аргументи и чак тогава сядат на масата за преговори.Иначе те премятат как им дойде!
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
почнаха да им клечат американците на корейците, америка отдавна е една пумийна яма
31
4
 
3
 
! Отговори
!@! преди 3 години
Местния бабаит винаги може да дойде, разбие вратата и нарита теб и семейството ти.Случая става друг ако местния бабаит знае че имаш ръчни гранати и автомат. Шансовете да рискува и влезе в къщатата ти са много, много по малки.Ким има четвъртата по големина армия в света, има ядрено оръжие.Никой от световните бабаити няма желание да се занимава с откачалка въоръжена до зъби.Кой го интересува Ким и царството му?Не и нас. Да му мислят японци и южно корейци.
30
4
 
4
 
! Отговори
Православен славянин преди 3 години
Бадън се страхува ,така са меките димукрати !
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ха ааа, Ким е голема работа ! Направо приби САЩисаните
28
3
 
3
 
! Отговори
komitata преди 3 години
е кво да кажата ще си останат само наблюдатели без значение кой е президента
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подчинете краварите и ще спечелите уважението на светът завинаги!!
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аааааа тъй ли бре аз рекох ,че са почнали да внасят тъй наречените плазми.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ама серизно ли? бай дън? каза...изказа се😂
24
4
 
9
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Бидончу, какту и Уранджавия кат чуй за С Корея и пълни памперса.
23
3
 
24
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Като падне още няколко пъти по стълбите и ще престане да реагира на всичко.
22
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джо деменцията Байдън сигурно ги мисли за съюзник.
21
15
 
6
 
! Отговори
Джеронимо преди 3 години
Колкото повече жалките кратунисти *** по Байдън, толкова повече съм убеден, че той беше правилният избор срещу върлуващата простащина, която особено в кратунистан върлува със страшна сила.
20
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SOS 19 САЩ са с най-голям БВП в света Десетки милиони бедни има при тях Защо е така ?
19
14
 
9
 
! Отговори
SOS преди 3 години
Русия има голяма територия ,с много подземни богатства, но гражданите живеят бедно. Защо ли е така?
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално - Америка вече е ***!