Премахнаха смъртното наказание в южния щат Вирджиния

То било фундаментална грешка, упражнявана на расова основа
25 мар 2021 08:10, Елка Василева
31
Премахнаха смъртното наказание в южния щат Вирджиния
Снимка: архив, БГНЕС

Вирджиния стана първият южен щат в САЩ, който премахна смъртното наказание.

При влизането в сила на мярката в сила губернаторът - демократ Ралф Нортъм заяви, че "моралът" изисква подобно действие. Нортъм описа смъртното наказание във Вирджиния като фундаментална грешка, упражнявана на расова основа, предаде БНР.

Няколко години наред демократите в щата водиха битка с твърдението, че това наказание е прилагано непропорционално спрямо цветнокожи, хора с психични проблеми и бедни слоеве от обществото.

Републиканците от своя страна застават зад тезата, че смъртното наказание трябва да е опция, за да има справедливост при особено тежки престъпления.

До историческата стъпка се стигна, след като миналия месец местните законодателни органи приеха промяната. Така Вирджиния стана 23-ият щат без смъртно наказание.

От създаването си като колония през 17-и век досега там са изпълнени около 1 400 смъртни присъди. В съвременната история щатът e на второ място по екзекуции след Тексас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Какво са премахнали, преди 3 години
В САЩ си го раздават лично, вади патлака и раздава правосъдие!? Защо да се охарчва държавата? И тук да разрешат оръжията и няма да има нужда от паразитната правова система, сами ще си раздаваме правосъдие и ще настане ред!
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирджиния линчува чернокожи чрез законите си за смъртното наказание.Съдебните бели заседатели във Вирджиния са садисти, расисти и фанатици.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смъртната присъда за черно-белите вече ще се изпълнява преди ареста и процеса.
21
0
 
1
 
! Отговори
Истината преди 3 години
А така.Добре дошли в 21 век .пещерняци.
20
3
 
5
 
! Отговори
Нека! преди 3 години
Нека във Вирджиния си премахват смъртното наказание, ние пък ще си го възстановим, не ние де, а Военния трибунал, да му мислят националните предатели...
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
21 кой какво трябва да бъде, не решаваш ти. Ти си част от проблема. Рдно време там е имало такива като теб.Линчуването (на английски: Lynching) е наказание, наложено от неформална група, а не от редовен съд. Най-често става дума за публична екзекуция, обикновено чрез обесване, извършена от тълпа, целяща да накаже предполагаем престъпник или да сплаши малцинствена група.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
CNN: Сенатът на САЩ утвърди първия трансджендър на федерална длъжност
17
0
 
12
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
Ами това , че има повече цветнокожи осъдени, показва характеристиките на тези хора. И означава, че трябва да се пазим от такива, а не да махнем смъртното наказание за да няма осъдени църни. Ау, страхотно, изкъртващо либерално. Ама кво да си говорим за нация , която промени романа на А. Кристи на "10 малки войничета" , за да не обиждал . Вас ви чака гражданска война мили мои, и единствено се надявам да е по-скоро.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От една страна съм за смъртно наказание, от друга против. Мисля си че ако някой луд влезе в някое училище и убие 20-30 души, не редно после цял живот да го хранят, и покрив да му дават. Та той как ще плати за престъплението си, може само да се надяваш, че в затвора ще го бият. Но той може да се оплаче и пак да му помогнат. Аз това не го разбирам. Такъв човек трябва да се лиши от всякакви права. Сложно е, разбира се би били най-добре изобщо да няма такива престъпления.
15
2
 
3
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Само женчовците искат смъртна присъда !!!Аз сигурно съм жесток, щото не искам смъртна присъда, а тежка каторга и всеки ден "зверовете" да се каят за престъпленията си , а смърта за тях да е едно избавление !!!
14
3
 
6
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Хората, които искат да остане смъртното наказание да сте чували, че има хора осъдени след съдебна грешка, един така за убийство лежи двадесет и няколко години, преди да докажат, че не е той е убиеца и хващат истинския, него го пускат с обезщетение, ако го бяха сложили в газовата камера, нямаше кого да пуснат..
13
1
 
3
 
! Отговори
6 до 9 преди 3 години
Не че нещо, ама Маями и Флорида има един нюанс:Хиспаникс там са основно кубинци и по дефолт върли анти комунисти и републиканци.Та затова.
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е кво лошо да е на расова основа?Черните убиват ли повече?Убиват.Защо да не ги трепят повече тогава?Също така защо психично болните да не понасят смъртно наказание?.Той бил луд ,не знаел какво прави.Що като е луд не почне да яде стъкло или да си отреже краката или да скочи от покрива на висока сграда?Нали е луд. - или за тва не е луд само ако трябва да не лежи в затвора тогава е луд.Смъртното наказание трябва да се изпълнява бързо а не да играят компютърни игри и да гледат порно по затворите.
11
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От коментар 3: Не съм против смъртното наказание на престъпници. Това с нищо няма да помогне за сигурността на обикновените хора, които могат да бъдат убити навсякъде из града от всякакви . Опасността за живота на обикновения човек не е в смъртното наказание, а в ходещите навред с автоматично оръжие. Смъртното наказание не е заплаха за нормалния човек и отмяната му не променя нищо за сигурността му.
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голяма грешка. Това е нужно за всяка държава. Значи някой решава да убие хора , а после тея хора го съжаляват,че не било хуманно :) Ае стига глупости. Такав присъда трябва да има на всякъде за такива хора. Не да ги храним по затворите 40г.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6Не че нещо, ама Маями си даде гласа за Тръмп, а повечето латиноси подкрепят републиканци. Е разбира се, то ако си расист считаш всички "други" за лоши ...
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1234"Сащ затъват със страшна скорост, което ме радва, очакват ги неввриятни недемократични промени"Дивата балканска радост, когато някой страда, както и тоталния непокизъм ще ти помогнат много!
7
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3; По абсурден е коментара ти. Досега като е имало такова наказание, да не би да е спирало убийците. Най тежкото наказание е доживот без право на замяна, но и това не може да спре един болен човек. Умните хора знаят, че почти всички престъпници са душевно болни, дори дребните крадци.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щатите се промениха демографски и резултатите са налице-властта на демократите е бетонирана.Сега като направят и Пуерто Рико и окръг Колумбия щати, като дадат гражданство на още няколко милиона латино емигранти и работата ще заспи.А Макрон да си хленчи ,че Турция ще влияе на изборите във Франция. Очаквайте скоро етнически религиозни партии ,членове на либералния алианс и в Европа.Обръчите от фирми вече си ги имат сигурно.Ориана Фалачи беше права.
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3И според теб, ако "са му омешали дрогата", с какво ще го спре смъртното наказание? Ще се стресне от него ли? Не, честно ми кажи? Да речем, че аз съм достатъчно нестабилен и те мразя толкова, че имам пистолет, в случай че ми потрябва, надрусвам се и ... ще седна и ще си кажа "Оооо, ама то има смърнто наказание ... няма да го трепя човека ..." , вместо "Е то ще е само 35 години, ще да не го гръмна!"