Кои са "Дезинформационната дузина" - антиваксърите лидери в мрежата?

Те са отговорни за спада с 8,8% на желаещите да се ваксинират
26 мар 2021 17:55,
180
Кои са "Дезинформационната дузина" - антиваксърите лидери в мрежата?
Снимка: БГНЕС

Едва 12 души са отговорни за две трети от цялото антиваксърското онлайн съдържание, сочи доклад на Центъра за противодействие на дигиталната омраза, предаде bTV.

Сред тези 12 души е и Робърт Ф. Кенеди – младши, както и любителят на алтернативна медицина предприемачът Джоузеф Меркола. Центърът за противодействие на дигиталната омраза нарича тези хора "Дезинформационната дузина".

При анализ на над 812 000 публикации от Фейсбук и Туитър в периода от 1 февруари до 16 март 2021 г. 65% от антиваксърското съдържание идва именно от "Дезинформационната дузина". Според изчисленията на компанията тези материали са директно отговорни за спад с 8,8% на желаещите да се ваксинират срещу COVID-19.

От организацията призоваха социалните гиганти Фейсбук, Гугъл и Туитър да забранят достъпа на тези 12 души.

Директорът на Центъра обяви, че и трите платформи вече са предприели стъпки към ограничаване и недопускане на антиваксърско съдържание онлайн, но до днес не са постигнали никакви резултати. Подобни материали все още са широко достъпни онлайн и лесно могат да бъдат открити.

Платформата, която е направила най-малко по въпроса, според Центъра, е Фейсбук. Според изчисленията за последните два месеца до 73% от дезинформацията за ваксините идва именно от членовете на "Дезинформационната дузина". Анализът се базира на 483 материала на антиваксърска тематика, които циркулират в най-големите Фейсбук групи по темата.

Тези групи имат между 2500 и 235 000 последователи и генерират до 10 000 публикации на месец.

От социалния гигант веднага последва отговор на обвинението – говорител на компанията заяви, че политиките на социалната мрежа работят и вече са въведени специални правила и срещу отделни потребители, които разпространяват дезинформация за ваксините за COVID-19.

За Туитър до 17% от антиваксърските публикации идват от "Дезинформационната дузина". От там използват друга система – при публикуване на фалшива информация за ваксините, профилът се маркира и ако сподели подобна дезинформация още четири път, потребителят се блокира за постоянно.

Центърът призова за директна забрана за ползване на социалните мрежи за 12-те потребители: Джоузеф Меркола, Робърт Ф. Кенеди – младши, Тай и Шарлийн Болинджър, Шери Тенпени, Риза Ислам, Рашид Бутар, Ерин Елизабет, Сайер Джи, Кели Броган, Кристиан Нортръп, Бен Тапър, Кевин Дженкинс.

"Това е най-ефективният начин да се спре тази дезинформация", посочват от Центъра.

Те препоръчват също да се премахнат водещите платформи, които "бълват" антиваксърско съдържание, сред които "Чилдренс хелт дефенс" на Робърт Ф. Кенеди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
1
 
! Отговори
haha преди 3 години
12 човека са събрали и направили таен картел с цел да лъжат хората и да печелят пари за сметка на хорското здраве. хората които им вярват: Ние не сме овце! :D :D :D
156
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-големите дезинформатори, лъжци и корупмирани изверги са суратефтеря, туатъра, гугъл и демоНкрадската партия, съставена от 90% дeгeнepaти.
155
0
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Държавата винаги намира "изкупителната жертва" за да прикрие собствените си грешки и уродливост...
154
0
 
14
 
! Отговори
ами преди 3 години
По зле и от комунизма.Няма нужда някой да ме убеждава да се ваксинирам или да не се ваксинирам. Достатъчно е да прочета за страничните ефекти,за това че ваксината е ГМО, за това че се заиграва с човешкото ДНК, за това няма никаква инфо за последствията след 5 или 10 години.От страничните ефекти не е само тоя на тромбопенията ,а и това че при някои има неврологични симптоми,което ме кара да подозирам бъдеща болест като Алцхаймер ,Демеция,МС.И накрая-тоя феномен с подписа,преди да те инжектират...
153
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи фейсКРУК, туАтър и гъгъл определят кой е дезинформатор....брей де, добре че те са ни мерилото за кой се определя като информатор и кой като дезинформатор...също както и си мислят че холивуд е мерилото ни за морал. Смях без граници! Ама усилията им дават плод де, успяват да заблуждават огромна част от населението, овците.
152
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
156, е ти па от гнясажиите да чакаш смислена новина....много си ги надценил!
151
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз не се заразих чрез ваксината.пък вие ги слушайте тези и ***
150
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Връзките на ваксините с аутизма са от 70 те години на миналия век.
149
0
 
4
 
! Отговори
Neo преди 3 години
Резултатите на Едуард Дженър не са били положителни. Но това го пропускат.
148
1
 
16
 
! Отговори
Тъпанар преди 3 години
Ега ти! Нищо не разбрах от тази статия. Някакви 12 човека публикували 812000 статии за 44 дни. 812000:44:12=1540 статии на ден за човек!!!После имаме група последователи, които са от 2500 до 235000 (WTF!!!), които публикуват до 10000 статии на месец!!!
147
6
 
27
 
! Отговори
Sk преди 3 години
Днес ти бият ваксината, утре ти бият камбаната. Честито на печелившите!!
146
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доц, Георгиев,а какво казва науката за аутизма? Причина, лечение???? Защо нараснаха случаите с аутизъм през последните 30 години?
145
21
 
5
 
! Отговори
Доц. Д-р Георгиев преди 3 години
Пичове и принцеси, няма нито едно научно доказателство за връзката ваксини - аутизъм, говоря за това понеже съм специалист с 30 години в областта.
144
2
 
3
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Китай са отговорни илилабораториите .
143
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повече от тия антиваксери са хора, които по някакъв начин са жертви на ваксини-те самите или член от семейството.Има и много мислещи и честни лекари, които също виждат връзката между ваксините и автоимунните ,раковите заболяванията,алергиите и аутизма.Това е.Аз имам позната ,която твърди ,че след имунизация за менингит ,която се прави на тийнейджърите,развива симптоми на МС. Малко вероятно е сега да бърза да се ваксинира.
142
2
 
6
 
! Отговори
До 148 Гледна точка преди 3 години
Ти ваксинира ли се бе ? Аейсектир. На мъж ще се прави
141
2
 
34
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
Имунизационните паспорти са НОНСЕНС, защото и имунизирани могат да бъдат НОСИТЕЛИ И РАЗПРОСТРАНИТЕЛИ НА ВИРУСА, КАКТО ВЕЧЕ СЕ ДОКАЗА НА ПРАКТИКА. Тоест, ще пътуват и ще заразяват, макар че самите те ще бъдат почти без симптоми. Мислете!!!!!!
140
1
 
44
 
! Отговори
Коприва преди 3 години
Джоузеф Меркола първо е лекар и после предприемач. Нещата, които публикува от години са полезна информация за това как човек да се грижи за здравето си. Нападките към него в момента са заради агитацията му в полза на витамин Д, което той прави минимум от 10 години. Хора, поизлезте на слънце. Димков препоръчва същото.
139
37
 
5
 
! Отговори
Гледна точка преди 3 години
Я ми кажете дали застраховката "Гражданска отговорност" също трябва да е доброволна? Ако мислите така, не се застраховайте и си карайте смело, защото на вас няма какво да ви се случи! Вероятно карате булдозер? А онези с леките автомобили, които евентуално ще блъснете? Ето затова трябва да се ваксинираме дори са се имаме за неуязвими, защото сме отговорни и към живота на другите хора.
138
1
 
27
 
! Отговори
споко преди 3 години
Наглостта, лицемерието и алчността ще погубят почти всички.