Кои са "Дезинформационната дузина" - антиваксърите лидери в мрежата?

Те са отговорни за спада с 8,8% на желаещите да се ваксинират
26 мар 2021 17:55,
180
Кои са "Дезинформационната дузина" - антиваксърите лидери в мрежата?
Снимка: БГНЕС

Едва 12 души са отговорни за две трети от цялото антиваксърското онлайн съдържание, сочи доклад на Центъра за противодействие на дигиталната омраза, предаде bTV.

Сред тези 12 души е и Робърт Ф. Кенеди – младши, както и любителят на алтернативна медицина предприемачът Джоузеф Меркола. Центърът за противодействие на дигиталната омраза нарича тези хора "Дезинформационната дузина".

При анализ на над 812 000 публикации от Фейсбук и Туитър в периода от 1 февруари до 16 март 2021 г. 65% от антиваксърското съдържание идва именно от "Дезинформационната дузина". Според изчисленията на компанията тези материали са директно отговорни за спад с 8,8% на желаещите да се ваксинират срещу COVID-19.

От организацията призоваха социалните гиганти Фейсбук, Гугъл и Туитър да забранят достъпа на тези 12 души.

Директорът на Центъра обяви, че и трите платформи вече са предприели стъпки към ограничаване и недопускане на антиваксърско съдържание онлайн, но до днес не са постигнали никакви резултати. Подобни материали все още са широко достъпни онлайн и лесно могат да бъдат открити.

Платформата, която е направила най-малко по въпроса, според Центъра, е Фейсбук. Според изчисленията за последните два месеца до 73% от дезинформацията за ваксините идва именно от членовете на "Дезинформационната дузина". Анализът се базира на 483 материала на антиваксърска тематика, които циркулират в най-големите Фейсбук групи по темата.

Тези групи имат между 2500 и 235 000 последователи и генерират до 10 000 публикации на месец.

От социалния гигант веднага последва отговор на обвинението – говорител на компанията заяви, че политиките на социалната мрежа работят и вече са въведени специални правила и срещу отделни потребители, които разпространяват дезинформация за ваксините за COVID-19.

За Туитър до 17% от антиваксърските публикации идват от "Дезинформационната дузина". От там използват друга система – при публикуване на фалшива информация за ваксините, профилът се маркира и ако сподели подобна дезинформация още четири път, потребителят се блокира за постоянно.

Центърът призова за директна забрана за ползване на социалните мрежи за 12-те потребители: Джоузеф Меркола, Робърт Ф. Кенеди – младши, Тай и Шарлийн Болинджър, Шери Тенпени, Риза Ислам, Рашид Бутар, Ерин Елизабет, Сайер Джи, Кели Броган, Кристиан Нортръп, Бен Тапър, Кевин Дженкинс.

"Това е най-ефективният начин да се спре тази дезинформация", посочват от Центъра.

Те препоръчват също да се премахнат водещите платформи, които "бълват" антиваксърско съдържание, сред които "Чилдренс хелт дефенс" на Робърт Ф. Кенеди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
19
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
До 142Едно време в казармата така се казваше:Ще има доброволно даряване на кръв. Всички ВЕДНАГА да се нареждат да дават кръв!
136
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма вече СВОБОДА НА СЛОВОТО. Всяко мнение или новина , която се отличава официалната е дезинформация и тя трябва да се цензурира, а авторът да се преследва.
135
1
 
46
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Цялата работа с ваксините ми напомня филма "Хлапето" отпреди 100 години. Хлапето троши с камъни прозорците на хората, след което бяга бързо. След 15 минути са появява Чарли Чаплин със стъкла на гърба - добрият стъклар. И почва да поправя прозорците. Да, ама един пострадал от хлапето са сети за какво става дума и подгони него - стъкларя. Така че и хората трябва да осъзнаят кои играят ролята на "стъкларите" в днешно време и да им потърсят сметка!
134
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демокрация, сър
133
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо много агресивна ваксърска кампания се провежда. Къде са ви твърденията, че е доброволно? Правите всичко възможно да ни принудите някак да се ваксинираме. Включително спретвате театрални постановки по болниците в уж претъпкани ковид отделения и ги излъчвате в национален ефир. Ама са толкова нескопосани и жалки, че няма накъде повече.
132
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не са 'антиваксъри', а хора, които отхвърлят експерименталната ваксина за измислената и наложена пандемия. Ще ви дойде акъла лека полека
131
4
 
12
 
! Отговори
читател преди 3 години
Аз не разбирам какво лошо има в антиваксърството.Нека само си представим ако всички които искат да се ваксинират застанат пред МС и започнат да настояват "искаме си ваксините СЕГА!".Аз цяло лято ги гледах с умиление като горяха маски, Корнелия и Румен, все отбор юнаци. Те работиха абсолютно безплатно за спокойствието на лекарите и без паника да бъдат ваксинирани първо най-уязвимите групи, а после другите.А и на кого му пука ако смъртността всред русофилите е по-висока?
130
0
 
42
 
! Отговори
Роботовладелец преди 3 години
Сега, ако на някой не му е станало ясно, веднага да му стане!ЕДИНСТВЕНО и САМО информацията от Центърът за противодействие на дигиталната омраза е достоверна!Нищо, че не прилагат доказателства в подкрепа на твърденията си , че онуй казано от тези люде е дезинформация.Партийната линия трябва да се държи здраво и изкъсо, и всякакви противоречия са недопустими!Да ни е честита победата на социализъма, другари и другарки!
129
1
 
26
 
! Отговори
ДжО1984 преди 3 години
Те и учениците на Христос са били 12 души..... и да не би: вирус от шимпанзе, бъбречни клетки от умрели човешки ембриони и ГМО-та не се съдържат във ваксините?
128
1
 
31
 
! Отговори
GUZ преди 3 години
Бил Ваксината, Канибалите Клинтън, Обонго Арабина, Фаучи Фашиста, Шваб Швайна, Шорош Медузата, Травестита Камала, Мелинда Адамовата Ябълка, Джо Ядрения Памперс и бандитите от НОЩ харесват тази новина.
127
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Чета с удоволствие и си мисля, че един индивид, за да бъде съпортър на разни изкрейзъли червени идеи, и то в 21 век, би трябвало да е *** под някаква особено сложна форма."Чета с неудоволствие как недообразовани нечетящи графомани, не са успели да осмислят темата на статията, в която се твърди, че изворът на дезинформацията относно ваксините са американски граждани публикуващи в американски социални платформи. Смешно, но и дразнещо.
126
2
 
46
 
! Отговори
въх либе взех та! преди 3 години
И в същото време навсякъде по света наркодилърите зарибяват все повече деца, и разбира се никой не знае кои са те. Порно сайтове, до които всяко дете има достъп също валяло. Канцерогенни *** в храната - една камара. Канцерогенен въздух също. Но виж - някакви си недоизпитани ваксини изкочиха и не дават гък да се каже против тях. Каква чиста съвест, какво нящу!
125
7
 
26
 
! Отговори
НОВА преди 3 години
Пиkая ви на "демокрацията", педофилли мръсни. Товариш Вова, сменяй маслото на танковете и вперед, за 2 дена си в Брюксел!
124
16
 
2
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
Чета с удоволствие и си мисля, че един индивид, за да бъде съпортър на разни изкрейзъли червени идеи, и то в 21 век, би трябвало да е *** под някаква особено сложна форма.Наред с партийната логика на русофилстващите съветчани се чувства и тяхната сериозна необразованост.
123
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Току що публикуваха фейк за умрял Гръцки студент от ваксина.
122
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 129От Днес дори се опитаха да проникнат в мен :)))), веднага ме предупреди лисицата....общо взето изненадани че са безсилни модчетата :))) Малко дюшеш им идвам ама к'во да напраиш :))
121
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и с трoловете на ГЕРБ е същото 2-3 тройка имитират, че са стотици привърженици на мутрите.
120
4
 
12
 
! Отговори
12 преди 3 години
Какво съвпадение - точно 12 са били и учениците Му!Две хиляди години по-късно е целият свят!
119
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 120Другаре, кога ще се прехвърляте в землянките?:)))
118
11
 
2
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
"До АнонименМи хубуу, да се молят! А ти що ревеш? Тебе какво те бърка? "------Защо да рева? Забавлявам се с акъллиите из чатарниците.Имам две имунизации - не със Спутник, естествено - и чакам за Имунизационен паспорт, за да мога да ходя където си искам.