Скъпа, забравих да се измъкна... 40 години от опита за убийство на Рейгън

Стрелецът се разхожда на свобода
Обновена: 30 мар 2021 20:52 | 30 мар 2021 20:30, Нели Христова
42
Скъпа, забравих да се измъкна... 40 години от опита за убийство на Рейгън
Снимка: БГНЕС

Малко гости във Вашингтон Хилтън забелязват обикновената плоча, скрита близо до по-нисък вход, предназначен за VIP гостите. Тя бележи мястото, където преди 40 години, на 30 март, срещу президентът Роналд Рейгън бе направен опит за убийство. Джон Хинкли изстрелва шест куршума за две секунди. Пострадали са и прессекретарят на Белия дом Джеймс Брейди, полицаят Томас Делаханти и агентът на тайните служби Тим Маккарти. Роналд Рейгън е ранен.

Рейгън едва не влиза в статистиката и да стане петият президент на САЩ, който е убит след покушение. Брейди получава сериозна рана в главата, която го оставя частично парализиран за цял живот. Той става виден активист, призоваващ за контрол на оръжията - проблем, който продължава да преследва Америка и днес.

Дейвид Проспери, помощник-прессекретар на президента, бил в хотела, за да управлява пресцентъра на Белия дом, който следва главнокомандващия, където и да отиде. Точно след обяд, припомня си той, Рейгън държи реч пред  синдикална среща в балната зала, която е известна с това, че е домакин на годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите в Белия дом.

След речта репортерите се смесили с обществеността , включително Хинкли, зад въжена линия, очаквайки Рейгън да се появи. "Чух пукане и звучеше така, сякаш някой е спукал балон, а след това настъпи много кратко затишие, последвано от още пет пукания. Тогава осъзнах, че някой стреля с оръжие", разказва 67-годишният Проспери пред The Guardian.

"Тогава инстинктивно се наведох и дръпнах журналистката Джуди Уудръф със себе си. Следващото нещо, което знам, е, че кортежът препусна точно покрай мен отдясно и, когато последната кола мина с висока скорост, аз се изправих и видях ситуацията пред себе си."

"Видях, че полицаят от Вашингтон Томас Делаханти лежи на земята - той бе прострелян. Тим Маккарти, който беше агент на тайните служби и член на защитните детайли на президента, беше застрелян. Притиснат до стената от тайните служби бе Джон Хинкли. Иронията в ситуацията бе, че тайните служби защитаваха Джон Хинкли -  имаше агент, който всъщност беше извадил оръжието си и го бе насочил към тълпата, защитавайки предполагаемия убиец. И накрая Джим Брейди лежи с лице надолу на земята с рана от куршум в главата. Рик Ахърн, водещият това посещение, беше коленичил до него и държеше кърпичка до главата му, опитвайки се да овладее кървенето. Рик ми изкрещя: "Имаш ли кърпичка?" Заради кръвта. Имах кърпичка, която баба ми беше дала, затова я хвърлих на Рик и след това изтичах вътре в хотела, защото почувствах, че трябва да се обадя в Белия дом."

Мобилният телефон все още бил слабо разпространено, а Проспери не притежавал такъв. За негово разочарование телефоните с карти в хотела се използвали от обаждащи се хора, вероятно неподозиращи за разгръщащата се драма. Той успява да намери такъв, който се управлява от кредитна карта, затова надлежно използва личната си кредитна карта и алармира пресцентъра на Белия дом.

"От моето обаждане - така Белият дом разбра, че президентът е бил застрелян, тъй като тайната служба по това време все още не беше определила, че президентът е бил улучен."

Рик Ахърн, който е бил член на състава на Белия дом, си спомня: "Видях Джим Брейди, който беше мой добър приятел, да пада като чувал с картофи. Спомням си ясно, че той носеше хартиена подложка в лявата си ръка и химикалка в дясната си ръка или обратно и просто се свлече с лице надолу. Той не направи опит да запази равновесие. Очевидно беше ранен.

"Когато изтичах и коленичих до него, той беше с лице към тротоара и се опитваше да стане. Опитваше се да говори и докато обръщаше глава, виждах, че куршумът е влязъл от лявата страна на челото му и почти опустошил главата му, затова веднага извадих джобната си кърпа и се опитах да спра кървенето и да държа главата му. Спомням си, че просто извиках: "Някой има ли кърпичка, моля?" В района нямаше медици и линейка. Дейв Проспери пристъпи и само мълчаливо ми подаде кърпичка и аз му благодарих", разказва Ахърн.

Проспери е изправен пред незавидната задача да се изправи пред журналистите в хотела, жадни за отговори.

"Всички бяха задържани от въжената линия, от полицията и тайните служби, и всички викаха и питаха какво става. "Разстрелян ли е президентът?" Отговорът ми беше: "По президента е стреляно. Не мога да потвърдя, че е застрелян."

Ако престъплението се беше случило днес, отбеляза той, "на всяка платформа за социални медии щеше да има изображения за секунди. Това беше напълно различен свят."

Имало подобна суматоха, когато Проспери се върнал в Белия дом. "В пресцентъра имаше много хаос, хората се мотаеха наоколо, искаха информация и Белият дом имаше добър опит в това да се опитва да управлява какво ще се случи, но не е имало време да се правят каквито и да било кризисни съобщения и планиране. Администрацията беше на 69 дни и кризисните комуникации нямаха може би толкова висок приоритет, колкото днес във всяка политическа или бизнес среда."

Последният от куршумите е рикоширал от президентската лимузина и е ударил Рейгън под лявата мишница, проникнал е в белия му дроб и спрял на сантиметър от сърцето му. Той е откаран в болница, където при пристигането се обажда жена си Нанси: "Съжалявам, скъпа, забравих да се измъкна", след което успокоява лекарите в операционната, като казва: "Надявам се, че всички сте републиканци". Хирургът Джоузеф Джордано, либерален демократ, му отговаря: "Днес всички сме републиканци."

Подобни прояви на остроумие и смелост под огъня помогнаха да се хуманизира образа на Рейгън и да се даде политически тласък, който формира неговото президентство. Проспери, който се оттегли от комуникациите миналата година, разсъждава:

"Личният му стил на ръководство го привличаше сред хората от двете страни на пътеката не само в Конгреса, но и из страната. Опитът за покушение добави ли към това? Абсолютно и мисля, че президентът и неговият екип бяха достатъчно умни, за да осъзнаят, че тук имаше възможност марката му да демонстрира лидерство и да изложи идеи, в които той винаги е вярвал, но сега може би ще има по-голям шанс да постанови заради своята популярност."

След ареста на Хинкли става ясно, че 25-годишният мъж е страдал от остра психоза и е искал да впечатли холивудския актьор Джоди Фостър, след като е бил обсебен от нея във филма от 1976 г. "Шофьор на такси".

Той беше признат за невинен поради невменяемост. Хинкли беше освободен от психиатрична болница през 2016 г. и се премести в дома на майка си в Уилямсбърг, Вирджиния. Миналата година съдия постанови, че той може публично да показва своите писания, произведения на изкуството и музика.

Джеймс "Мечока" Брейди прекарва 239 дни в болница. Въпреки че така и не се върна на длъжността си като прессекретар на Белия дом, той запази титлата до края на президентството на Рейгън. Когато почина през 2014 г., медицински експерт постанови, че смъртта му е в резултат на нараняването, което той претърпява на 30 март 1981 г.

Проспери отива да посети Брейди в болница няколко дни след стрелбата. "Това, което толкова ме впечатли, беше духът и поведението на Джим и фактът, че той говореше за неща и си спомняше неща, които дори не помнех. Спомням си, че излязох от стаята и казах: "Просто не мога да повярвам колко е силен". Джим беше корав, издръжлив, по-слаб човек би позволил на това съдбоносно събитие да го настигне. Той просто се придвижи напред и със съпругата му Сара станаха много мощни активисти в борбата за контрол над оръжията. И до днес вярвам, че ако не беше опитът за покушение, Джим Брейди вероятно щеше да е един от най-добрите прессекретари в Белия дом. Той имаше начин да се справи с медиите. Имаше добро чувство за хумор. Тогава той разбираше как да изведе посланията на президента и просто мисля, че беше трагедия, че не му беше даден шанс наистина да демонстрира пълните си възможности", казва Проспери.

Хинкли е купил револвера, използван при стрелбата, от заложна къща в Далас, въпреки факта, че е бил под психиатрично наблюдение и е бил арестуван по обвинения в притежание на оръжие четири дни по-рано. Опитът му да убие Рейгън идва само три месеца след убийството на Джон Ленън в Ню Йорк и отново поставя контрола върху оръжията в центъра на политическата светлина.

Джеймс и Сара Брейди са работили по това, което ще стане известно като Брейди Бил, което включва проверки на миналото и периоди на изчакване за хората, опитващи се да си купят пистолет. Той премина с двупартийна подкрепа през 1993 г. Но оттогава някои ключови елементи на закона бяха премахнати под натиска на лобистите от Националната стрелкова асоциация, която се оказа близък съюзник на Доналд Тръмп.

Наследството на Брейди също живее в група за превенция на оръжието, както и в Белия дом. Всеки път, когато Джордж Буш, Барак Обама, Тръмп или различни прессекретари говорят от прочутия подиум в Западното крило, те го правят в James S Brady Press Briefing. "Мисля, че това е чудесен начин да почетем един велик американец", казва Проспери.

71-годишният Ахърн, който е работил за шестима американски президенти, заяви, че инцидентът не е променил собственото му мнение относно контрола на оръжията. „Мисля, че в момента има достатъчно закони за оръжията и ако ги прилагаме по-строго, ще има по-малко оръжия в ръцете на хората, които не би трябвало да ги имат“

Политическият консултант, базиран в Александрия, Вирджиния, също не е съгласен с решението Хинкли да бъде освободен. "Енергично се противопоставих", споделя той. "Всеки път, когато се появи, и на всеки, който ми зададе въпроса, бих казал, че той е дал доживотна присъда на Джеймс Брейди. Ако денят, в който Брейди можеше да стане от инвалидната си количка и да ходи без помощ, без патерици и без постоянната болка беше дошъл, това щеше да е денят, в който бих помислил да освободя Джон Хинкли. Той продължава да представлява заплаха за настоящите и бъдещите защитници на тайните служби на САЩ и не е трябвало да бъде освободен. Той бе на косъм, на по-малко от сантиметър, от това да убие президента на Съединените щати, лидера на свободния свят. А сега се разхожда като свободен човек, въпреки че тайните служби все още трябва да го наблюдават.  Тома е скандално за мен като американец. Според мен това е позор."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
ало,Днес преди 3 години
Къде ви е психиатъра,бе!?Баси форума,баси простотиите!!!!!!!!!!!!!!!!!
26
2
 
6
 
! Отговори
Teo преди 3 години
Абе, тогава и от двете страни на барикадата е имало солидни хора, лидери, които са управлявали държавите си. За това и на изток и на запад се е живеело по-добре. Сега имаме меки китки, пернати в главата или хора, при които възрастта си е оказала влиянието и резултатът е на лице. По-мъдър човек от мен е казал - тежките времена раждат силни хора, силните хора раждат спокойни времена, спокойните времена раждат слаби хора, слабите хора раждат тежки времена!
25
0
 
0
 
! Отговори
Н-к склад КГБ преди 3 години
До 29Допълвам само и 8 бр. шапки невидимки.
24
0
 
7
 
! Отговори
Славко преди 3 години
То не е статия,чудо и направо каша!
23
1
 
2
 
! Отговори
Хари преди 3 години
Това, на което ни учи историята е, че подходящият мъпет може да стане и US президент! И още, че когато поверяваш властта на третокласен партиен функционер ще получиш разпад на държавата.
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такава огромна държава се управлява трудно от един човек. Хората, живели по това време нямат вина за разпада. Вината е в това, че световният империализъм допусна този вирус да избуее в Русия и да отнеме милиони животи.Световната финансова олигархия гледаше безмълвно, как превръщат Русия в чудовището, което им е нужно и не направи нищо, за да го предотврати, даже обратното, подклаждаше събитията с пари. Едни човечета с шапчици си направиха социален експеримент с живи хора и още продължават.
21
2
 
1
 
! Отговори
Залински преди 3 години
Скъпа, смалих децата!
20
1
 
1
 
! Отговори
Интересна история: преди 3 години
Кардам към баща си:- Тате ти все говориш за тия гадни комунисти, тия гадни коми к.о.п.е.л.е.т.а и че трябва да се трепат от млади! Как тате го правиш?-Сложно е сине, първо помни винаги си пази ръцете чисти от убийството на тия животни ( Нали така Божков), ако е възможно винаги гледай някоя пионка да свърши работата и да натопиш най-големия си враг за поръчителството. А ако няма - виждаш ли тоя чадър, *** гледа рицин, малка точица пълна с него в чадъра, стреляш, убождаш и умира до ден два.
19
2
 
0
 
! Отговори
Аз съм разстроен: преди 3 години
Много съм разстроен от *** на Ветко Арабаджиев, защото тя дойде с огромно закъснение. Живков щеше да го разстреля още след първата му сделка. Той Симеон 2 затърка Марков и "Задочните му репортажи", тая рицинова отрова вирее в Испания конкретната.Сега вероятно ще съм разстроен и от *** на Васил Божков - след два милиарда похарчени за билетчета от населението и 500 милиона неплатени данъци ...
18
1
 
3
 
! Отговори
К'во за Ветко? преди 3 години
Ветко без кока не можеше да изкара деня. Тежко наркозависим, всичките му снимки ги вижте пиян и друсан. Ветко ако не шмръкнеше по някоя линиика през час изпадаше в тежка абсистенция. Как ще ми лепнете склоняване към самоубийство, че съм му казал, че имам прасе за колене! Аз к'во съм виновен, че друсаната му глава тръгна да скача през прозореца и забравил на кой етаж е!!! Да се чуди човек тая друсалка в колко сделки е бил посредник!
17
1
 
1
 
! Отговори
Много отдавна преди 3 години
Хора като Божков и Сакскобурга са разбрали, че масовите медии, социалните мрежи и т.н са оръжия за масово или отделно поразяване. Аз затова и ги не гледам вече: между другото и Трифонов и екипа му са изпълнявали медиини брадви по поръчка на Божков или Сакскобурга.
16
3
 
4
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До попда бе, милиарди по света вярват,че Хитлер е унищожил третият райх!!Справедлив и Свободен Свят...Бог ни дава Живота...не дължим нищо на путиновци и китайските им господари създали вируса убиващ милиони невинни...отнемащ им свободата...слънцето...въздуха...правото на работа...на живот...Катарзис г-н Президент на САЩ...ядрен...химически...биологически...те го започнаха...да умрем като Катедрали...спестете ми смъртна в китайско корейски лагери по съветски образец моля...
15
2
 
1
 
! Отговори
Моето убийство ли? преди 3 години
Това е една *** история в който Божков и хазартните му момчета получили нареждане от Сакскобурга и екипът му да ме окепазят, тоест да ме очернят, че играя хазарт в Ефбет, защото го изпях в Страсбург какви ги вършатС един куршум два заека да направи мръсотиика на Ефбет и особено мен да ме съсипе и името ми. Да ама хората от Ефбет си ми издадоха декларация, че няма акаунт с мойто име в тяхната датабаза и че една стотинка не харча за хазарт. Харча си парите за материали и за изкуство и за учене.
14
5
 
5
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До АнонименСССР нищо не е изнасяла...пакта ***...както путин предаде Армения в днешни дни така и Сталин предаде Европа тогава...без намесата на САЩ сега щяхте да сте обитатели на хитлеристки лагери работещи в каменоломни...без САЩ Европа никога нямаше да си възроди икономиките...само факти...всеки може да ги провери...СССР наследниците им са путин и китай...да сте виждали свободен и щастлив китаец или руснак...едва ли...само факти!!!
13
8
 
7
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Президента Рейгън понесъл няколко атентати...пратил СССР в ада където му е мястото...и клоуна,организиралия Атентат срещу Конгреса на САЩ...тръмп търговеца...джуджето на джуджето...имат само пари и ***...пари ограбени от Народите им!!!Бог да пази САЩ!!!републиканската партия...в какви клоуни и предатели на ценностите на Америка се превръщате???Бог да пази САЩ!!!
12
5
 
5
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До ХоХо"Съжалявам, скъпа, забравих да се измъкна" са думите на Президента Рейгън пратил любимият ви СССР в небитието,където му е мястото...вие манипулирате хората за навеждане...това да не ви е путин навелият се пред китай???Добровелец съм в Армията на САЩ г-н Байдън!!!Бог да пази САЩ!!!
11
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 10 Много точно. В момента се вижда страх от нещастните американизирани ***.
10
8
 
7
 
! Отговори
помнещ преди 3 години
И един последен съвет към младите! Когато прочетете различно от вашето мнение от "лозунга" ЕС и НАТО.Не бързайте с "минусите" деца! -:) Днес има интер нет.Там можете да прочетете за всичко.Не съм го писал аз разбира се!Аз помня нещата много преди 1989 г.Защо ми е да си измислям и пиша небивалици? -:(( Просто изразявам мнение базиращо се на времето и политиката през годините!А относно ЕС и НАТО,това са 2 различни неща! Но е и друга тема!ЧЕТЕТЕ и пак ЧЕТЕТЕ В НЕТА!Там всичко и за всеки пише!-:)
9
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСССР изнесе немислимо тежка война,срещу икономиката на цяла Европа,да се възстановиш след загубата на огромната част от икономиката и трудоспособното населесие си беше чудо, да спонсорирш вътрешни и външни сателити също...Та затваряй си хранилника и не пямпай,ресурса и териториите си стоят,времето ще покаже не плямпала като теб!
8
11
 
1
 
! Отговори
Слава императоре Си! преди 3 години
Двама се карат -трети печели.Китайския Дракон - велика империя !